Nimby – Not In My Back Yard!

En yleensä käy mielenosoituksissa. Viime kesänä osallistuin kuitenkin monikulttuurisuutta kannattavaan huikeaan Meillä on unelma -tilaisuuteen, jossa toinen toistaan valovoimaisemmat artistit ilmaisivat kantansa maahanmuuton puolesta. Tilaisuutta hämmensi järjestäjien päätös kutsua paikalle myös aiemmin vahvasti rasistisista mielipiteistään tunnettu Matias Turkkila.

Minusta oli mielenkiintoista nähdä, miten samalla tavalla me ”suvaitsevaiset” voimme suhtautua meille outoon ja erilaiseen kuin ne, joita kritisoimme (aiheesta) erilaisuuden vastustamisesta. En tuntenut Turkkilaa entuudestaan, mutta tilaisuudessa minulle jäi käsitys ihmisestä, joka yritti päästä aitoon dialogiin – turhaan. Myöhemmin kun luin hänen tuoreempia tekstejään, käsitys vahvistui entisestään. Turkkila vaikutti nähdäkseni loiventaneen rajusti aiemmin aika pölhöjäkin näkökulmiaan erilaisuudesta.

Nimby eli Not In My Back Yard on lyhenne, joka kuvaa meidän yleistä vastustustamme uutta ja erilaista kohtaan. Kukaan ei halua takapihalleen vankilaa tai mielisairaalaa, huumeparantolasta puhumattakaan. Mutta samalla jos yrittäisimme ymmärtää erilaisuutta aktiivisemmin, voisimme kehittää myös rikkaampaa ja valovoimaisempaa yhteiskuntaa. Kuten Kanadan huikea pääministeri Justin Trudeau taannoin totesi, erilaisuus on ennenkaikkea vahvuuden perusta.

Mielenosoituksen jälkeen kirjoitin melkein yhdeltä istumalta biisin, joka on yhtäältä kriittinen ”maahanmuuttokriitiikkiä” – eli maahanmuuttonimbyismiä – kohtaan. Samalla sen voi yhtä lailla lukea myös kritiikiksi Turkkilan puheenvuoron dumanneita mielenosoittajia kohtaan. Kummassakin tapauksessa kyse on nähdäkseni siitä, että meillä on niin kiire olla oikeassa ettemme malta kuunnella, mitä toisella on asiaa – tai tutustua siihen, minkälainen toinen oikeasti on.

Toisen ja toiseuden ymmärtämisessä asuu kuitenkin ihmisyyden suuri rikkaus. Jos vain maltamme kuunnella ennen kuin tuomitsemme.

Nimby

Tori alkoi täyttyä ihmisistä
Kaikki tulivat paikalle
Ihmettelemään uutta asukasta

Se puhui kummalla tavalla
Ja näytti erilaiselta
Ei me tiedetty miten sen kanssa ollaan

Älä tuu mun takapihalle
Ei me sua tänne haluta
Älä puhu mulle mitään
Ei me sua kuitenkaan tajuta

Juhlahumu yltyi uusiin sfääreihin
Kun me juhlittiin
Omaa ensiluokkaisuuttamme

Meidän piirileikkiin ei oo vierailla mitään asiaa
Pysykööt he omissa koloissansa

Älä tuu mun takapihalle…

4 thoughts on “Nimby – Not In My Back Yard!

 1. Kanada ottaa ainoastaan lapsiperheitä ja naisia. He tietävät, että nuoret miehet tuovat mukanaan ongelmia ja ne pakolaiset valitaan leireiltä. Tätähän noista sinun ”rasisteistakin” suurin osa on toitottanut. Tämä on poliittinen mielipide, eikä mikään rasistinen kannanotto kaikkia erivärisiä ihmisiä kohtaan.

  Itse kuulun siihen leiriin, joka tiesi jo silloin, että tänne tullaan lähes ainoastaan elintasopakolaisina, kuten kävikin. Tämän todistaa 8 000 jo takaisin lähtenyttä ja loput ovat katsoneet, että Suomessa on parempi kuin Irakissa taxikuskina. Syyriasta voi kaikki tulla siksi aikaa, että tilanne rauhoittuu. Sieltä nyt lennätetäänkin pakolaisia tänne EU-proggiksen puitteissa.

  Meitä on suurin osa suomalaisista, jotka saivat tarpeeksi ”turvapaikkatouhuista” – ihan tilastojen mukaan.

  Oletko ajatellut koskaan keskustelevasi valtavirran kanssa, joka ei elä kuplassa, kun meillä ihmisillä, jotka sattuvat olemaan eri mieltä jostain asiasta ei ole mitään yhtä lokeroa, johon meidä voi laittaa. Sinä ja Paleface tahdotte tehdä kaikista rasisteja, jotka eivät suostu ottamaan kaikkia Suomen sosiaaliturvan piiriin, vaan ymmärtävät, että resurssit ovat rajalliset ja ne kannattaisi käyttää oikeasti hätää tarvitsevia.

  Kuulisin myös mielelläni, että mitä Suomi tarvitsee irakilaiselta tai afghnanistanilaiselta kulttuurilta, jotka ovat mielestäni jääneet 1000 vuotta ajasta jälkeen?

  Jenkeissä homma toimii, kun porukoiden sossuturvat ei riitä ja on pakko sopeutua ja tehdä töitä. Suomessa voi esim. somaleista 80 % olla tekemättä töitä. Kanadassa somalitkin on saatu töihin. Turvapaikkaprosessi ei myöskään siksi toimi, että YK on unohtanut kokonaan laittaa turvapaikkapykälään sen kohdan, jossa sanotaan, että hylsyn saaneet on otettaa vastaan lähtömaassa. Nyt jokainen voi jäädä tänne chillailemaan, eikä heistä pääse eroon millään. Ruotsissakin on marokkolaisia nuoria rautatieasemalla ja muualla häiriköimässää. Tässä on niin monta kohtaa, ennen kuin tämä touhu toimii.

  Keskustelkaa hei pliis sen pienen kuplanne ulkopuolella olevien ihmisten kanssa, älkääkää keksikö näitä okinukkeja yhden superradikaalin perusteelta tai keksikö koko hömppää omasta päästä.

  Realismi ei muutenkan ole vihervasemmiston vahvuuksia, kun ei joudu olemaan nettomaksajana systeemissä, niin on kiva hassata toisten rahoja. Perustakaa oma järjestö ja auttakaa kaikkia. Kauhean moneen ne rahat ei riitä ja pian kun omia rahojasi jaat, voit alkaa kelailemaan, että ehkä tuo 2 000 vermeissä oleva kaveri ei tarvitsekaan minua majoittamaan ja ruokkimaan itseään. Ei ole mitään altruisimia ”pelastaa” ihmisiä minun rahoillani.

  Voit myös tsekata hylätyt hakemukset, jotka kertovat, että ilman syytä on tultu. Ne ei ole nyt mitenkään erityisen tiukat, vaan paljon löysemmät vieläkin kuin esim. Ranskassa.

 2. Voisiko herra Ajattelun ammattilainen tarkentaa, että millä perusteella ”erilaisuus on ennenkaikkea vahvuuden perusta”? Kun katsoo nykyistä maailmaa ja historiaa, niin valtion monimuotoisuus on aina ollut jatkuvan yhteiskunnallisen tulehdustilan lähde.

 3. Päivitysilmoitus: Filosofiaa aamunkoittoon « Ajattelun ammattilainen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s