Tsekkaa ennen kuin linkkaat

Törmäsin taannoin vaihteeksi erittäin fiksuna pitämäni some-tuttavan linkkaamaan Trump-uutiseen, joka oli vähän liian hurja ollakseen totta. Juttu löytyi Occupy Democrats -verkkosivulta.

Occupy Democrats on demokraattimyönteisen porukan jonkinlainen vastaisku republikaanien valeuutisointiin. Pulitzer-palkitun Politifact-sivuston mukaan saitilta ei nimittäin löydy ainoatakaan paikkansa pitäävää juttua. Silti yleensä tarkkaälyiset ihmiset levittivät Trump-juttua innoissaan. (Sivusto on sittemmin poistanut jutun.)

Netti on täynnä tuubaa, ja sitä levitetään ihan kaikissa kuplissa – vihervasemmistolaisessa älymystökuplassa ihan samalla tavoin kuin ruostevyöhykkeen hillbillyjenkin keskuudessa. Löydät veretseisauttavan ikkunan sosiaalisen median kupliin Wall Street Journalin loistavalla Blue Feed Red Feed -palvelulla. Se näyttää kirkkaasti, miten valtavan yksisilmäisesti netissä asioita tarkastellaan – olit sitten liberaali tai konservatiivi, maailmanparantaja tai natsi.

On meidän kaikkien edun mukaista pysäyttää nettituuban leviäminen yhtään pidemmälle. Näin se onnistuu:

Jos luet uutisen, joka on
a) liian hyvä/kiinnostava/raflaava ollakseen totta, tai
b) asettaa jonkun valokeilassa olevan ihmisen erikoiseen valoon,

tsekkaa Snopes.com ja Politifact.com -palveluista, pitääkö juttu paikkansa. Jos näet vihreää, linkkaa menemään. Muussa tapauksessa jaa valeuutisen paljastava artikkeli, jotta uutisen leviäminen tyrehtyisi edes hieman.

Ennen kuin Mark Zuckerberg ja kumppanit keksivät tavan automatisoida tämä faktatsekki, kannattaisi meidän kaikkien noudattaakin internetin käytössä ohjenuoraa ”tsekkaa ennen kuin linkkaat – tai lynkkaat!”

2 thoughts on “Tsekkaa ennen kuin linkkaat

  1. Kiitos jälleen vinkeistä! Tätäkin teemaa, niin tärkeää, opiskelijoiden kanssa funtsitaan heti vuoden alussa! Hyvää Joulua ja kiitos mainioista kirjoituksistasi vuonna 2016. t. Kirsi

  2. Tällaiset postaukset ovat varmaankin se syy, miksi liberaalit feikkiuutissivustot eivät ota samalla tavalla tuulta alleen. Heti ensimmäisessä tai toisessa viestissä joku on debunkkaamassa uutista. Voi olla, että tämä on hieman liioittelua ja antaa liberaaleista hieman ruusuisen kuvan, mutta näin se kyllä vähän omien havaintojeni perusteella tuntuu menevän. Hiljattain kuuntelemassani Plonet money podcastissa, feikkisivustoilla hyvän tilin tehnyt tyyppi kertoili, että yritti aluksi tehdä sivuja politiikan molemmilta laidoilta, mutta demokraattihenkiset valeuutiset ammuttiin lähes aina alas liian nopeasti, eivätkä ne siksi keränneet riittävästi klikkejä mainostulojen saamiseksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s