Löytyykö onni kauniista kasvoista?

Sain taannoiseen itsetuntoa käsittelevään blogipostaukseen vastauksen, jossa kommentoija pohti itsetunnon ja ulkonäön suhdetta. Hänen mukaansa ruman ihmisen on vaikeaa saavuttaa hyvää itsetuntoa. On totta, että tutkimusten mukaan kauniilla ihmisillä on monella tavalla helpompaa elämässään. Nähdäkseni kauneuden ja hyvinvoinnin suhde on kuitenkin harha, jota esimerkiksi iltapäivälehdistö tekee valitettavasti parhaansa pönkittääkseen.

Ulkonäkö on resurssi siinä, missä rahakin.

Resursseilla on tiettyyn pisteeseen asti vaikutusta: jos on koko ajan nälkä, on konstikasta voida hyvin. Pelkät resurssit eivät kuitenkaan sinänsä takaa vielä hyvinvointia – ja resurssien puutetta voi paikata monella tavalla. Jos hyvä ulkonäkö olisi tae hyvästä itsetunnosta, ei Amy Winehousen tai Megan Foxin tapaisia läpeensä epävarmoja kaunottaria pitäisi olla olemassa. Ja samaten, jos ulkonäön puute johtaisi suoraan huonoon itsetuntoon, ei pitäisi olla olemassa Stephen Hawkingin, Danny de Viton tai vaikkapa Peter Dinklagen kaltaisia ilmeisen itsevarmoja tapauksia.

Hyvä itsetunto ei liity siihen, mitä sinulla on – oli sitten kyse rahasta, ammatista tai ulkonäöstä – vaan siihen, mitä teet. Arjen laatu määrää elämän laadun – ei se, kuinka paljon rahaa on pankkitilillä, tai kuinka kaunis naama tuijottaa peilistä takaisin.

Kyse ei tietenkään ole asiasta, joka kannattaisi jättää kokonaan huomiotta. Omaan ulkonäköön voi myös vaikuttaa. Esimerkiksi urheilemalla säännöllisesti, pukeutumalla siististi ja pitämällä huolta henkilökohtaisesta hygieniastasi voit kehittää omaa ulkoista olemustasi merkittävästi. Siisti ulkoasu yhdistettynä karismaattiseen ja itsevarmaan olemukseen tekee varmasti vaikutuksen kanssaihmisiin, vaikkeivät kasvojen muodot olisivatkaan aivan matemaattisen symmetriset.

Loppukaneettina, kun katsotaan maailmalla menestyneitä ja itseensä tyytyväisiä ihmisiä, jotka eivät täytä mallin mittoja, nousee nopeasti haastattelujen ja elämänkertojen kautta esiin ajatus siitä, että ratkaisu huonon itsetunnon ongelmaan on juurikin löytää se, mitä osaa ja kehittyä siinä taitavaksi. Esimerkiksi kääpiökasvuinen Hollywood-tähti Peter Dinklage ei lopulta jäänyt surkuttelemaan geneettistä kohtaloaan, vaan katsoi intohimonsa löytyvän näyttämötaiteen parista. Nykyään Dinklage on arvostettu Hollywood-näyttelijä, joka esiintyy monissa menestyselokuvissa. Löytääpä hänet jopa uuden Game of Thrones -sarjan läpeensä karismaattisen Tyrion Lannisterin roolista.

2 thoughts on “Löytyykö onni kauniista kasvoista?

  1. Minusta henkinen rikkaus on edelleen se joka takaa itsetunnon parhaalla tavalla ja myös elämän kriiseissä, koska sitä ei voi ottaa pois. Rahat voi kadota, liikuntarajoitteisuus voi kohdata, ystävät voivat kaikota, mutta se mitä päänupissa on tai ei ole, jää aina jäljelle. Itsellä vapaus peloista menettää jotakin perustuu juuri tähän, tosin olen kyllä itseni ja muidenkin mielestä erakko-luonne.
    Toisekseen tietysti kohtuus, hyveistä väkevin. Itsetunnon ei pitäisi rakentua millekkään asialle yksistään tai pönkittyä yhden asian kautta kohtuuttomasti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s