Pasi oli lomareissulla vaeltamassa Lapissa. Metsässä samotessaan hän sattui paikalle, kun metsämies ahersi suurta mäntyä kaataessaan. Ähisten ja puhisten metsämies sahasi puuta, edistyen tavattoman hitaasti.
”Näyttää hieman raskaalta”, Pasi totesi sitten.
”No kaipa se nyt näyttää raskaalta. Tämä sahahan on ihan tylsä!” Metsämies pyyhki hikeä otsaltaan. ”Ja minun ehtiä kaataa näitä vielä kolme ennen lounasta!”
”No mikset teroita sahaa?” kysyi Pasi.
”Teroita? Hulluko sinä olet? Enhän minä millään ehdi! Silloinhan minun pitäisi lakata sahaamasta!”
Heh, tehokkuus vs. tuottavuus! 😀
Näinhän se menee!! 😀
Pumppasin kesällä lasten uima-allasta jalkapumpulla. Tunnin jälkeen homma ei ollut edistynyt sanottavasti muuten kuin, että kylvin hiessä. Lähin sähköpumppuja myyvä kauppa oli reilun viiden kilometrin päässä. Polkaisin sinne pyörällä olin takaisin puolen tunnin päästä. Uima-allas täyttyi viidessä minuutissa. Suomalainen sisu on ehkä jotain aivan muuta…
Timo,
Loistoesimerkki. Pienellä ylimääräisellä vaivannäöllä on helppo puolittaa urakka tulevaisuudessa.
En tiedä onko sähköpumpun ostaminen lasten uima-altaan täyttämiseksi tehokkuutta vaikka pääoman seisottammista turhaan.
Täytteletkö useinkin sitä allasta? Onko sille muuta käyttöä?
Satunnainen hikoilu tekee valtaosalle suomalaisista erittäin hyvää
Siirsimme altaan juuri siirtolapuutarhaan lasten synttäreiksi. Pumpulle on muutakin käyttöä kuten kumivene ja ilmapatjat. Jalkapumppaus on kaukana ergonomiasta.
Päivitysilmoitus: Suunnittele ensin -koodaa vasta sitten
Luin omaa päiväkirjaa ja pohdin miten itse ilmaisisin töissä sen, että näen liikaa hätäilyä ja sitä, että aika ei riitä perusasioiden tekemiseen. Ja samalla pohdin sitä, että miten kirjoitan asiasta omaan blogiin. Ja tämä oli kuin vastaus rukoukseen.
Softapuolella Pressman( http://en.wikipedia.org/wiki/Roger_S._Pressman ) on esittänyt raadollisen kuvan siitä, kuinka kulut kasvavat softaprosessin etenemisen mukaan. Eli lyhyseti sanottuna, jos virhe löytyy määrittelyvaiheessa sen sijaan että se löytyy valmiista softasta, niin korjauskulut ovat 100 kertaa pienemmät.
Eli siellä tuo sahan teroittamatta jättäminen näkyy todella hyvin. Käytännössä 2-3 tunnin työn väliin jättäminen useinmiten näkyy viikon työrupeamana virheen korjauksen takia.
Joskus soisin, että softapuolellakin luettaisiin filosofisia blogeja 🙂
Kari,
Kiitos kommentista. Olen tästä samaa mieltä: kun tekee heti hyvin, ei tarvitse myöhemmin paikkailla. Harmillisen usein tämä jää kuitenkin alalla kuin alalla toteutumatta, kun on koko ajan kiire tehdä lisää.