Jalkapallo ja ryhmän flow

Brasilian ja Italian vuoden 1970 jalkapallon MM-loppuottelussa Carlos Alberto teki ilmiömäisen maalin. Brasilian joukkue pallotteli pitkään rennosti keskikentän tuntumassa. Lopulta brasilialaispakki avasi pitkällä syötöllä ja lähetti pallon Italian hyökkäysalueen tuntumaan. Siellä pallo kiersi vielä hetken pelaajalta toiselle. Yhtäkkiä Brasilian tähtipelaaja Pelé syötti napakan pystysyötön Italian typötyhjälle hyökkäysalueelle. Samassa Alberto ampaisi paikalle kuin risteilyohjus ja taituroi Pelén loistosyötön maaliin.

Urheilututkijat ovat havainneet, että joukkuelajeissa pelaajat ennakoivat toistensa liikkeitä jo kauan ennen kuin toiset tekevät mitään sellaista, mikä antaisi syytä tähän. Pelaajat organisoivat siis toimintaansa ennakkoon, vaikkei heillä ole ainuttakaan ärsykettä, johon tällainen organisaatio voisi perustua.

Syy tähän organisaatioon on yhteisesti rakennetuissa skripteissä.

Jalkapalloharjoittelussa joukkue harjoittelee yhdessä. Tällöin myös tulokset tuotetaan yhdessä: niiden tuottamista varten harjoitellut skriptit edellyttävät siis koko joukkueen yhteistyön. Tuloksena on ryhmäflow: yhdessä tuotettu flow-tila.

Ryhmäflow’ssa yhden yksilön tuottama tulos on osa toisen yksilön toimintaprosessia. Alberton ilmiömäistä maalia ei olisi syntynyt, ellei Brasilian keskikenttäpeli olisi ollut kunnossa, ellei brassipakki olisi syöttänyt napakkaa avausta hyökkäysalueelle, elleivät brasilialaishyökkääjät olisi kuljettaneet palloa Pelélle – ja ellei Pelé olisi syöttänyt palloa juuri oikeaan aikaan oikeaan paikkaan niin, että Alberto ehti siihen nippa nappa kiinni. Ryhmäflow’ssa toiminnanprosessit muodostavat yhteistyössä syntyvän prosessien ja niiden tuottamien tulosten verkoston.

Samalla tavoin myös ajatusprosessit verkottuvat ihmisestä toiseen. Kun mietit vaikkapa ratkaisua kiperään ongelmaan, saatat kysyä apua kaveriltasi. Tällöin laajennat kognitiivisia resurssejasi hyödyntämällä kaverisi osaamista. Osa ratkaisun tuottavaa ajatusprosessiasi perustuu siis toisen ihmisen osaamiseen.

Silloin kun synnytämme jouhevasti tuloksia, jotka ovat merkityksellisiä toimimalla taitojemme rajalla pääsemme flow-tilaan. Kun synnytämme yhteistyössä merkityksellisiä tuloksia tukemalla toistemme toimintaa, on tuloksena yhteinen flow, ryhmäflow.

3 thoughts on “Jalkapallo ja ryhmän flow

  1. Petro,

    Kiitos kommentistasi! Olen tutustunut Sawyerin ajatteluun, ja muistaakseni aikanaan törmäsinkin ensimmäistä kertaa group flow -käsitteeseen hänen pitämällään luennolla. 🙂

  2. Päivitysilmoitus: Laita hyvä kiertämään | Ajattelun ammattilainen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s