iPad – tulevaisuuden koulu

Lapsemme ovat innostuneet oppimisesta. Viisivuotias esikoinen on opetellut omaan tahtiinsa muun muassa yhteen- ja vähennyslaskun sekä lukemisen ja kirjoittamisen. Kolmivuotias pikkuveli opetteli puolestaan muutamassa viikossa värien ja numeroiden nimet englanniksi. Rohkenen kuitenkin väittää, etteivät muksut ole syntyjään sen fiksumpia kuin muutkaan ikäisensä pikkulapset. He ovat vain päässeet pienestä pitäen harjoittelemaan juuri niitä asioita, jotka heitä kulloinkin kiinnostavat. Tarpeeksi virikkeitä tarjoavassa ympäristössä lapset ovat voineet kokeilla kaikenlaista – ja singahtaa flow-kanavaan juuri niissä asioissa, jotka heitä itseään kulloinkin eniten kiinnostavat.

Ihminen oppii, kun hän on kiinnostunut – ja kun oppiainesta on riittävästi saatavilla.

Yksi merkittävimmistä tekijöistä lastemme oppimisessa ovat olleet erilaiset oppimispelit. Lapset innostuvat peleistä luonnostaan. Kun peliin on kytketty vielä tasokasta sisältöä, esimerkiksi matematiikkaa tai kieliä, hulahtaa oppi päähän kuin itsestään. Nykyaikana iPad-taulutietokoneeseen voi asentaa kymmenittäin oppimisohjelmia, joita lapset voivat käyttää omaan tahtiinsa.

Esikoistyttö on innostunut treenaamaan laskutaitoaan esimerkiksi upeasti toteutetun Grow Your Garden -logiikkapelin avulla. Pikkuveljen kielitaito on puolestaan karttunut aivan loistavan Fun English -pelin avulla. Vanhemman rooliksi jää oppimistapahtumassa vastata kysymyksiin silloin kun niitä herää – ja huolehtia siitä, ettei kaikki aika mene tabletin kanssa vehdatessa.

Intialaisen Sugata Mitran kokeissa kävi ilmi, että intialaiset hindinkieliset katulapset oppivat jopa englanninkielistä materiaalia kun heidät jätetään tutkailemaan sitä tietokoneelta omaan tahtiinsa. Mitra nimittää menetelmää itseohjautuvaksi oppimiseksi. Omien lasteni kohdalla olen nähnyt tämän tapahtuvan ihan käytännössä.

Jättämällä lapsille vapaaseen käyttöön täyteen ahdetun iPodin tai iPadin, läjäpäittäin kirjoja, palikka- ja logiikkapelejä sekä esimerkiksi WSOY:n erinomaisen Oppi & Ilo-sarjan tehtäväkirjoja, lapset voivat kokeilla omaan tahtiinsa mielenkiintoonsa sopivia juttuja, ilman painetta oppimisesta tai kokeista suoriutumisesta. Riittävän virikkeellisessä ympäristössä lapset oppivat  valtavasti ihan itsestään: pienen lapsen halu oppia uusia asioita kun on loppumaton.

10 thoughts on “iPad – tulevaisuuden koulu

 1. Voin kompata täysin Lauria omien lasten kautta myös. Pyrimme omassa talossa (klassikka.fi) tukemaa oppimista iPad yhteensopivalla videoformaatilla, jolla myös odotetaan olevan ”koukuttavaa” vaikutusta, mutta myös oppimistuloksiin parantavaa vaikuttavaa vaikutusta esim. pitkässä matematiikassa.

 2. Hei Lauri,
  ihminen oppii, kun on kiinnostunut… tämä pitää niin paikkansa. Kirjoituksesi on hyvä, mutta jäin miettimään esimerkkiesi (Oppi ja ilo jne.) tekijöiden pedagogista taustaa. Lapsille hyviä ei-harjaannuttavia ohjelmia on vähän (minun kokemus). Ohjelmat tehdään ulkoasultaan kauhean sekaviksi ja lapsen osuus on yleensä klikkailla oikeita vastauksia. Missä kaikki pedagogiset tietotekniikan osaajat ovat?
  Jukka kirjoittaa jo vanhemmista opiskelijoista, ja tiedän että klassikassa tehdään hyvää työtä. Mutta mukava, kun pienten lasten oppimisesta tietotekniikan avulla kirjoitetaan. Jos on linkkejä maailmalle, otan mielelläni vastaan.

  • Minuakin kiinnostaisi kuulla esimerkkejä hyviksi kokemistasi ohjelmista leikki-ikäisille lapsille (tai yhtä hyvin koululaisille).

   • Iida,

    Kiitos kommentistasi! Oppimispelien taso vaihtelee aivan hurjasti, ja melkoisen kasan turhanpäiväistä höttöä olemmekin saaneet käydä läpi parhaat löytääksemme. Alla olevasta listasta todellisia helmiä ovat tekstissäkin mainitsemani Fun English ja Grow Your Garden. Myös Monkey Lunchbox on innostava. Ja huolimatta kököstä ulkoasustaan ja lähes olemattomasta pelillisyydestään, myös suomalaiset Aapinen ja Numerot ovat tehneet tehtävänsä.

    Keskeisintä tässä on kuitenkin se, että lapsilla on valinnanvaraa ja riittävästi kokeiltavaa, joten heikompiakin pelejä kannattaa iPadille ladata.

    Tässä lista peleistä, joita lasten iPadilla on tällä hetkellä:

    Alkeet:
    Aapinen
    Numerot
    Monkey LunchBox
    Nolla
    Doodle
    Coloring
    123 Kids HD
    ABC Zoo
    Sanaseikkailu
    Alfabet

    Matematiikka ja logiikka:
    Grow Your Garden HD
    Kids Math
    Math Drills
    Algebra Touch
    Lola’s Sudoku

    Englanti:
    Fun English
    Play2Learn English
    Flashcards
    Sanapeli (EN)
    Numbers Free

  • Sonja,

   Olen täysin samaa mieltä: oppimispelien tarjonta on tällä hetkellä hurjan epätasaista. Onneksi joukosta löytyy kuitenkin myös noita helmiä, kun vaan jaksaa kaivella tarpeeksi.

 3. Päivitysilmoitus: Näin rakennat itsellesi flow-kanavan | Ajattelun ammattilainen

 4. Hei,

  Suomessa toteutettua materiaaliahan on ollut aika niukasti saatavilla iPadeille ja muillekin tableteille. Osa syynä lienee se, että useat laajat materiaalit on toteutettu flashillä, joka tunnetusti ei toimi iPadissä.

  Yrityksemme Mikrolinna Oy on tarttunut haasteseen ja nyt meidän Netti-Moppi matematikkan oppimisympäristö peruskouluihin toimii myös iPadillä ja Android 4-sarjan tableteilla.

  Lisätietoja http://www.mikrolinna.fi tai minulta veikko.visala@mikrolinna.fi tai 010 322 1233.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s