Helppo ratkaisu suurin piirtein kaikkiin maailman ongelmiin

Maailma kärsii monenlaisista akuuteista ongelmista. Kuormitamme ympäristöä ihan liikaa. Kehittyneiden maiden syömis- ja liikuntatottumukset synnyttävät ennennäkemättömiä terveysongelmia. Talouskin yskii tämän tästä, vaikka juuri nyt jonkinlaista nousukautta elämmekin.

Koulun tehtävä on sivistää ja kasvattaa tulevia sukupolvia. Karkeasti voisi sanoa, että sivistystehtävä on tiedollinen ja kasvatustehtävä eettinen, vaikka tällaiset rajanvedot ovatkin tietysti häilyviä.

Tänään kanasalaattia mutustaessani mietin, että suomalaisella koululaitoksella olisi oivallinen mahdollisuus sekä sivistää tulevia sukupolvia että kasvattaa heitä toimimaan eettisesti ja ekologisesti toteuttamalla yksinkertainen temppu.

Lihansyönti on merkittävä ympäristökuormittaja ja terveysongelmien aiheuttaja. Itse lihansyöjänä mietin aika usein, miten tämä tapa pysyisi edes jossakin määrin aisoissa. Helpointa olisi tietysti, jos ei alkujaankaan olisi oppinut pupeltamaan eläinprotskua.

Kukaan viherpiipertäjä ei voi mennä ihmisten koteihin sanomaan, mitä pötyä vanhemmat pöytään lataavat. Koulu on sen sijaan ainakin vuosikymmenen pätkä jokaisen elämäntaivalta, jossa voimme vaikuttaa yhteisillä päätöksillä paljonkin tulevien sukupolvien tapoihin, tottumuksiin ja asenteisiin.

Mitäpä jos jo nyt edistyksellinen suomalainen koulu toimisi todellisena eettisenä ja ekologisena suunnannäyttäjänä siirtymällä 100% kasvisruokavalioon?

Näin tulevat sukupolvet oppivat tajuamaan, että myös rehuilla pysyy vatsa täynnä. Monet tottuvat käyttämään lihaa ainakin nykyistä vähemmän. Ruokabudjetista säästyneet rahat voidaan käyttää vaikka luokkakokojen pienentämiseen. Kun kyseessä on ekologisesti, taloudellisesti ja terveden kannalta kestävin vaihtoehto, ei paljon parempaa lahjaa tuleville sukupolville tule äkkiseltään mieleen.

Täyskasviskouluruoka toimii muuten myös mitä oivallisimpana ilmiöoppimisen alustana. Ruokkimalla ymmärrystä, että sillä, mitä suuhun laittaa on kestäviä seurauksia sekä planeetan että oman kropan hyvinvoinnille voi koulu sivistää ja kasvattaa mitä oivallisimmin ymmärtämään mutkikkaita ekologisia ja eettisiä kysymyksiä.

Kasviskouluruoalla on aika varmasti merkittäviä ekologisia, eettisiä, terveydellisiä ja taloudellisia positiivisia vaikutuksia. Sinänsä siis aika simppeli tapa ratkaista monta visaista ongelmaa yhdellä kertaa.

10 thoughts on “Helppo ratkaisu suurin piirtein kaikkiin maailman ongelmiin

 1. Eikö olisi realistisempaa siirtyä vähitellen kasvispainotteiseen kouluruokaan ilman mitään statementtia? Tärkeintä on, että ruoka on sellaista, mitä lapset syövät mielellään, muuten mennään ojasta allikkoon. Toimitusketjut ja tuotantokustannuksetkin lienee turvallisempi suunnitella ja testata ilman rajuja muutoksia.

 2. Tarjoaisiko koulu samalla pillereiden muodossa B-vitamiinit ja muut mikroravinteet, joiden saanti on pelkällä kasvisruoalla haasteellista? (Toki tuskinpa nykyinen kouluruokakaan mitenkään erityisen hyvin kattaa kaikkien oleellisten ravintoaineiden saantia, mutta siitä huolimatta… Jos ”pakotetaan” tiettyyn ruokavalioon niin tulee myös sen heikkoudet tiedostaa ja tavalla tai toisella paikata.)

 3. @Jouni: Loistava näkökulma. Mitä enemmän rummutetaan vegeilyn eettisyyttä ja sädekehää, sitä enemmän se herättää vastustusta. Kukapa ei-vege haluaisi vastaanottaa viestejä, joiden mukaan oma ruokavalio on alempiarvoinen ja sitä noudattavana on huonompi ihminen?

  Pois siis turha ideologiaan viittaava vouhotus. Argumentoidaan vaikka niin, että pidetään n vegepäivää kuussa. Kertyneellä säästöllä on varaa tarjota ajoittain luomuvapaaihquonnellista lähilihaa sen jokapäiväisen sikanaudan sijaan. Laitosruuan volyymin johdosta lihan kilohintakin jäänee kohtuulliseksi. En tiedä hintatasoja, joten mahtaakohan kuitenkaan toimia käytännössä?

  Koulussa oli minun aikoinani puuropäiviä ja pinaattilettuja. Porkkanalettujakin taisi joskus olla. Asiasta ei tehty numeroa korkeintaan kuin sen osalta, sattuiko tykkäämään ohrapuuro-mehukeitto -makuyhdistelmästä vai ei. Ysäri -lamavuosien aikoina kyse taisi olla oikeasti säästämisestä, kun samaan aikaan paperipyyhkeitäki puoliteltiin…

  Kokonaan toinen juttu lienee kuitenkin se, että kouluruoka -versiot esimerkiksi risotoista ja moussakasta olivat ihan eri planeetalta kuin mitä aidot ruokalajit ovat. Nykytilaa en tunne, mutta pahasti epäilen josko kouluruoka -toteutus palak dal:ista olisi kovinkaan lähellä herkullista esikuvaansa.

  @Sami: Kouluruoka ei toivottavasti ole lapsen ainoa päivittäinen ruoka. Jos on, niin olisin ensisijaisesti huolissani jostain ihan muusta kuin B12 -vitamiinin puutoksesta.

 4. Kannatettava idea. Mihin perustuu oletus, että tasapainoinen vegaani/kasvisravinto kerryttäisi säästöä nykyiseen kouluravintoon verrattuna? Siten vielä, että se olisi ilmastotaloudellisesti kestävää eli proteiinin lähteenä ei käytettäisi soijaa jne.

 5. Olisi tietenkin usealta kantilta katsottuna hienoa kasvisruokaan siirtyminen tai sen etualalle tuominen kouluissa.
  Mutta yhta tarkeaa on mielestani ruoan ja kasvisten ravitsevuus ja myrkyttomyys.
  Ranskassa siirrytaan enemman ja enemman bio ruokaan kouluissa.
  Ihmiset ovat kasvavassa maarin tietoisia kasvismyrkkyjen haittavaikutuksista ja luomu kasvikset ovat halventuneet roimasti. Jos ihmismassat eivat suostu myrkylliseen ruokaan, luomu ruoan tarjonta kasvaa ja lopulta kaikki voivat nauttia terveydelle ja mielenterveydelle parempaa ruokaa.

 6. No sopisi hienosti, koska kasvisruoka on ensinnäkin paljon paremman makuista kuin liharuoka eikä siitä tule niin raskas olo, että pitäisi ottaa ruokalevot.

 7. Mainio idea mutta hieman vaillinainen. Kun idea yhdistetään koululaitoksen laajuiseen viestiin että joko opiskelet tai syöt tätä loppuikäsi PISA-tulokset suorastaan raketoivat. Muitakin etuja on. Kotitaloustuntien kiinnostus saadaan huikeaan kasvuun kun tunneilla kokataan lihaa, tulevaisuuden startup-yrittäjät pyörittävät pientä jerkyn mustaa pörssiä välitunneilla, historian holodomor-oppi saa ihan eri tavalla tarttumapintaa. Kannatan sydämellisesti, erityisesti sen takia ettei minun tarvitse itse kärsiä ehdotuksesta.

 8. Hyvä idea. Otsikkojen perusteella ilmeisesti, jotkut koulut ovat siirtyneet muutaman kerran viikossa kasvisruokaan ja tämä on hyvä alku. Itse en ole ostanut viiteen vuoteen kotiin juuri lainkaan lihaa ja teen vain kasvisruokaa. Alussa oli vaikea keksiä mitä laittaisi ruoaksi, mutta nykyään keksin vaikka mitä kasvisruokaa, eikä lihaa suoraan sanottuna tee edes mieli syödä. Kylässä jos tarjotaan liharuokaa, voin sitä syödä, mutta muuten en. Suolistosyöpä yleistyy länsimaissa koko ajan, ja yksi syy tähään saattaa olla lihansyönti. Jos lihansyöntiä saadaan laskemaan ja sitä kautta mm. (suolisto)syöpiä vähennettyä, tehdään varmasti taloudellista säästöä yhteiskunnassa sekä vähennetään inhimillistä kärsimystä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s