Kaksi ajatuksen tyyppiä

Ajatukset ovat prosesseja, mutta jokainen ajatus ei toimi samalla tavoin. Jos mieleesi juolahtaa ajatus siitä, että pitäisi muistaa ostaa huomenna maitoa, on kyse skriptistä. Monet käyntiin lähteneet ajatukset vaativat puolestaan tuloksen tuottaakseen jonkin ylimääräisen osasen. Tällöin on kysymys skeemasta.

Skripti on ajatus, joka kerran vauhtiin päästyään pyörii mielessä kunnes siihen liittyvä tulos on tuotettu.

Skripti käynnistyy joko tahdonvaraisesti, tai jonkin ruumiisi tai ympäristösi tapahtuman laukaisemana. Voit päättää lähteä juoksulenkille, jolloin lenkille lähtöön liittyvät skriptit pyörähtävät käyntiin: vedät verkkarit jalkaan ja säntäät ovesta ulos. Jos vatsasi kurnii, tulee pian mieleen ajatus ruokailun järkevyydestä: syömis-skripti kuljettaa sinut piakkoin jääkaapille ihmettelemään löytyykö sieltä muutakin kuin valo. Samalla tavoin Aurinkomatkojen juliste kiidättää mielikuvituksesi ohikiitäväksi hetkeksi trooppisten saarien tunnelmaan. Kotona matka saattaa jatkua Ebookersin sivustolle lentoja ihmettelemään.

Skeema on puolestaan ajatus, joka vaatii aktivoiduttuaan jotain lisää tuottaakseen tuloksen.

Mielesi pyöräyttää jatkuvasti käyntiin valtavan joukon erilaisia skeemoja, jotka riippuvat siitä tilanteesta, jossa kulloinkin olet. Jos olet purjehtimassa, on mielesi valmiudessa käsitellä esimerkiksi purjehtimiseen ja veteen liittyviä kysymyksiä. Tällöin tulkitset salamannopeasti lepattavan valkoisen kankaan purjeeksi. Jos puolestaan lojut takapihalla aurinkoa ottamassa, saattaa prikulleen sama kankaanpala tulkkiutua valkoiseksi lakanaksi. Skeemat ovatkin keskeisessä roolissa juuri havaintokokemuksen synnyssä. Hyvä esimerkki siitä, miten skeemat toimivat ovat pareidolia-kuvat. Taivalla lepattava pilvi voi tyydyttää yhtä lailla sekä pilven että lampaan skeeman.

Skripteihin perustuvat muun muassa taitosi ja tapasi. Samaten suurin osa mieleesi juolahtavista ajatuksista on skriptejä. Skeemat vastaavat puolestaan havaintokokemuksestasi. Skeemat ohjaavat huomiotasi siinä, mitä koet sekä ympäristössäsi että omassa mielessäsi. Voidaan ajatella, että siinä missä skripti on kokonaisvaltainen prosessi, joka tuottaa ennustettavan lopputuloksen, on skeema prosessi, jossa on muuttuja: vasta, kun jokin elementti ympäristössäsi tyydyttää skeeman, on tuloksena havainto, oivallus tai muunlainen ajatus.

2 thoughts on “Kaksi ajatuksen tyyppiä

  1. Päivitysilmoitus: Jalkapallo ja ryhmän flow | Ajattelun ammattilainen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s