Kiitollisuusvierailu

Positiivisen psykologian ykkösnimi, professori Martin Seligman kertoo koskettavan tarinan kokeesta, jonka hän on toistanut usein luennoillaan. Kokeessa, jota Seligman nimittää kiitollisuusvierailuksi, jokainen opiskelija mietti aluksi omasta historiastaan jonkun henkilön, joka on muuttanut merkittävästi hänen elämäänsä. Sitten hän kirjoitti tälle noin yhden sivun pituisen kiitoskirjeen.

Lopuksi opiskelija soitti henkilölle – ala-asteen opettajalle, junnujoukkueen futisvalmentajalle tai uuden harrastuksen pariin kannustaneelle isotädille – ja sopi tapaavansa hänet. Tapaamisen aluksi opiskelija luki kiitoskirjeensä. Seligmanin mukaan kukaan ei selvinnyt kohtaamisesta kyyneleittä.

4 thoughts on “Kiitollisuusvierailu

  1. Monta kertaa kun pohtii niitä asioita joita on elmänsä aikana oppinut, niin tulee mieleen että niistä voisi kirjoittaa muistiinpanoja. Ja toisaalta muistiinpanon voisi vielä kirjoittaa kirjeeksi.

    Liian harvoin tulee arvostettua ja kunnioitettua niitä ihmisiä, jotka ovat tuoneet jotain positiivista omaan elämään. Negatiiviset seikat kyllä osataan tuoda julki.

    Ikinä en ole kertonut omalle kansakoulunopettajalleni sitä, kuinka paljon aikuisiässä olen pohtinut hänen opetusmenetelmiään ja sitä, että hän opetti ajattelemaan. Enkä sitä, että nyt ymmärrän hyvin sen, kuinka hän kasvatti jokaisen oppilaan vahvuuksia sekä huolehti perusoppimäärän saavuttamisesta.

    Nykyisessä negatiivisessa maailmassa soisi tälläisen käytöksen lisääntyvän ja positiivisen palautteen lisääntyvän. Ehkä se vaikuttaisi jopa täällä työelämässä siihen, etä tulokset paranevat.

    Kari…

  2. Se olisi kyllä erittäin tärkeää oppia olemaan kiitollinen ja vielä lisäksi ilmaista se. Ikävä kyllä itsekin joudun käyttämään konditionaalia. Kiitollinen ihminen näkee asiat positiivisemmassa valossa ja on tyytyväinen/onnekas. Sen lisäksi hän levittää tyytyväisyyttä ja hyvää mieltä. Tässäpä itselle kehittymisen idea vanhoihin kankeisiin ajatuskoukeroihin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s