Uhkaava keksintö on kiellettävä!

1900-luvun alussa kuuluisa amerikkalainen säveltäjä John Philip Sousa aloitti kiivaan kampanjan uutta musiikintekijöitä uhkaavaa teollisuudenalaa vastaan. Sousan mukaan uusi keksintö johtaisi musiikintuotannon rappioon.

Jos ihmelaite päästettäisiin markkinoille, ei muusikoille riittäisi enää töitä. Kaiken lisäksi teknologian seurauksena kukaan ei enää pitäisi mielekkäänä uuden musiikin säveltämistä. Musiikki kuihtuisi pois taiteenalana.

Sousan lobbaus johti jopa niin pitkälle, että USA:n kongressissa ajettiin lakimuutosta, jonka seurauksena laitteiden myynti tehtäisiin laittomaksi.

Kyseessä oli gramofoni.

4 thoughts on “Uhkaava keksintö on kiellettävä!

  1. Muutama vuosi myöhemmin radio herätti samanlaisia uhkakuvia, sillä eihän levymyynti voisi mitenkään kilpailla ilmaisen palvelun kanssa!

  2. …Tai kasettien kopiointi, tai polttavat CD-asemat. Onhan niitä uhkia aina ollut.

    Tällä kertaa vain se uhka on vähän suurempi. Periaatteessq Control-C & Control-V riittää.

    Testasin tätä helppoutta aikoinaan tekemällä tekijänoikeusrikkomuksen ja lataamalla oman bändini levyt torrenttina. Ei mennyt monta minuuttia – aika paljon vähemmän kuin kaivamalla fyysiset levyt esille ja rippaamalla ne mp3-tiedostoiksi. En kuitenkaan ilmiantanut itseäni poliisille.

  3. Teokset helposti saataville sopivaan hintaan, niin voitot ylittävät aina laittoman kopioinnin tuottamat ”tappiot” joita ei edes ole siinä olettamuksessa, että kuuntelija/katselija ei olisi kuitenkaan ostanut kopioimaansa tuotetta. Musafanit, etenkin kun kyseessä on pieni ”epäkaupallinen” artisti ovat erittäin lojaaleja ja kyllä maksavat haluamistaan teoksista. Tässä ajetaan ainoastaan isojen levy-yhtiöiden etuja näiden pitäessä kynsin ja hampain kiinni megavoitoistaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s