Monta erilaista todellisuutta

Emme elä vain yhdessä maailmankaikkeudessa, universumissa. Päin vastoin, nykyaika on tuonut mukanaan monenlaisia tapoja lähestyä todellisuutta. Kuten MIT:n tutkija Joe Pine esittää, emme elä universumissa – elämme multiversumissa.

Multiversumissa on monenlaisia tapoja tarkastella olemassaolevaa.

Pinen mukaan multiversumin keskeisimmät ulottuvuudet ovat materia, avaruus ja aika. Normaalissa arjessamme puuhastelemme materiaalisessa aika-avaruudessa. Mutta kun kirjaudut sisään Facebookiin, puhumattakaan netin virtuaalimaailmoista, häipyy materiaalinen todellisuus taka-alalle. Nyt vierailetkin virtuaalitodellisuudessa, jossa materiaalisuus ja aika vinoutuvat. Peliin saattaa uppoutua tuntikausiksi, eikä pelitodellisuudella ole juuri muuta materiaa kuin näytölle ilmestyvät bitit.

Virtuaalinen maailma tulee läpi myös yhä useammin materiaaliseen todellisuuteen. Jo nyt voit katsoa älykännykän läpi oikeaan metroon osoittavaa nuolta, tai kääntää espanjankielisen tiekyltin englanninkielelle. Samaten voit iPhonella luoda itsellesi virtuaalisen lemmikin, joka tanssii vaikkapa ruokapöydälläsi. Kun älylasit yleistyvät lähitulevaisuudessa, tulee kaikki tämä nivoutumaan sulavasti osaksi arkitodellisuuttasi. Voit valita kaupan kassalla näkyvät lööpit. GPS-navigaattorin nuoli leijailee autoa ajaessasi edelläsi keskellä katua.

Kokemasi todellisuus muovaantuu myös sen mukaan, miten ajattelet. Yhdelle vastoinkäyminen on osoitus omasta kyvyttömyydestä. Toiselle prikulleen sama tapahtuma on innostava haaste, joka kannustaa yrittämään uudella tavalla ja tomerammin. Yksi näkee aamukasteen kastelemassa kukassa evoluution ihmeellisen lopputuloksen, toiselle se kertoo puolestaan Jumalan luomistyöstä.

Todellisuus myös muuttuu iän myötä. Lapsuuden maailmaa kansoittavat keijut ja tontut. Aikuisena tarkastelemme maailmaa eri tavoin. Elämän mullistukset voivat myös mullistaa maailmankuvaa. Yksi tulee uskoon. Toiselle radikaali tieteellinen löydös muuttaa koko tapaa kokea ja tarkastella elämää.

Emme elä vain yhdessä todellisuudessa. Tässä nenäsi edessä on juuri nyt lukematon määrä rinnakkaistodellisuuksia. Ne nähdäksesi et tarvitse kvanttiliukuria. Riittää, että katsot asioita vähän uudenlaisesta näkökulmasta.

5 thoughts on “Monta erilaista todellisuutta

 1. Ei ole olemassa todellisuutta. Ei siis sellaista joka on yhteisesti määritelty. On asioita jotka tapahtuvat samoin kaikkialla esim. omena putoaa aina alaspäin. Tai että elämä päättyy kuolemaan.

  Mutta jokainen ihminen tekee oman maailmansa. Jotkut lopettaa leikkimisen ja ihastelemisen. Muuttuvat vakaviksi ja rutiineista nauttiviksi. Toiset näkee keijun liitävän vedenpäällä iltahämärässä. Kolmannet kuvittelevat pahuuden valtaavan maan.

  Miksi meidän siis pitäisi kuvitella olevan vain yksi todellisuus. Jos niin kuvittelisimme, niin maailma olisi aika iloton paikka.

  Ja kannattaa huomata ettei tekniikan muuttuminen luo uusia todellisuuksia. Vaan se, että uutta tekniikkaa käytetään uusilla tavoilla uuden todellisuuden luomiseen. Eli tekniikka ei ole tärkeää vaan miten sitä käytetään.

  Kari…

 2. Todellisuus ei ole yksioikoinen, se on totta. Mutta en kuitenkaan itse puhuisi multiversumista, ainakaan minkäänlaisten rinnakkaistodellisuuksien merkityksestä. Kyllä uskon yhteen jaettuun todellisuuteen, johon on kuitenkin monia eri näkökulmia. Ei varsinaisesti vaihtoehtoisia tai rinnakkaisia, mutta toisiaan täydentäviä, limittyviä.

 3. Ajatuksia herättävä kirjoitus, kiitos!

  Jokainen ihminen tekee havaintoja ympäröivästä maailmasta ja tulkitsee sitten niitä omalla tavallaan. Virtuaalimaailma avaa ainakin uuden todellisuuden jos sitä ajattelee todeillisuutena, todellista se kuitenkin on. Hyvä esimerkki on Second life maailma, joka avaa käyttäjälleen uudenlaisen todellisuuden.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s