Suomalainen julkinen terveydenhuolto – libertaarit pitäköön tunkkinsa

Olin viime perjantaina polven tähystysleikkauksessa Raaseporin sairaalassa. Sairaalakokemus muistutti jälleen siitä, kuinka onnellinen saan olla siitä, että saan asua sosiaalidemokraattisessa Suomessa. Samalla kokemus muistutti siitä, että vaikka kansantaloutemme haasteita pitää ratkoa myös turhaa byrokratiaa vähentämällä, ei libertaarinen unelma vapaasta markkinataloudesta kumpuavasta auvosta kerta kaikkiaan pidä paikkaansa.

Teloin polveni viime kesänä futismatsissa ja olen siitä saakka ollut (markkinataloudessa toimivan) vakuutusyhtiön kanssa hippasilla korvausvaatimuksesta. Tapaturmavakuutus venyi magneettikuvaan saakka, mutta sen jälkeen yhtiö venkoili korvausvastuusta ulos. Sairauskuluvakuutuksen päätöstä olen puolestaan odotellut 3 kuukautta, eikä useiden peräänsoittojen jälkeen kuulu vieläkään mitään.

Terveystalon ortopedi määräsi minulle lopulta lähetteen julkiselle puolelle. Koska pääkaupunkiseudulla on niin pitkät jonot, minut ohjattiin Raaseporiin ortopedille. Kuukauden odottelun jälkeen ajoin Tammisaareen näyttämään koipea tohtorille, ja viikko siitä polvi leikattiin.

Sairaalan henkilökunta oli ihan käsittämättömän osaavaa ja huomaavaista. Olen yhä hämilläni sitä, miten huikea julkinen terveydenhuolto meillä on. Myös koko operaation logistiikka on kuljetuksineen järjestetty niin, että ihan kaikki pääsevät tuloista riippumatta tarvitsemaansa hoitoon, vaikka sitä varten pitääkin (joskus) tunti matkustaa.

Jos suomalainen terveydenhuolto toimisi vapaassa markkinassa, leikkisin yhä hippaa vakuutusyhtiön kanssa – tai säästäisin kymppitonneja polvileikkaukseen. Se, että tämäntasoinen lähes kaikkialla muualla maailmalla luksukseksi luettava palvelu on meillä ilmaista on aivan käsittämätön ihme!

Kiitos Raaseporin sairaalan mahtavat hoitajat ja leikkauksen tehnyt kirurgi Leho Rips! Te saatte minut tuntemaan valtavaa ylpeyttä upeasta Suomestamme.

Suomi on kyllä aivan huikea maa julkisine terveydenhuoltoineen ja koulutuksineen.

8 thoughts on “Suomalainen julkinen terveydenhuolto – libertaarit pitäköön tunkkinsa

 1. Tästä olen kyllä täysin samaa mieltä. Suuret kiitokset minultakin suomalaiselle terveydenhuollolle kokonaisuutena ja erityisesti Töölön sairaalalle, jossa nautin viime vuonna loukkaantumiseni jälkeen etinomaisesta hoidosta, niin leikkaussalissa kuin osastolla.

 2. Tavallaan yksityinen ja julkinen sektori kilpailevat kustannus/laatu alueella. Kun monet yksityiset terveysasemat ovat pääomasijoittajien omsituksessa, on niiden keskeinen funktio tuottaa voittoa sijoitetulle pääomalle. Kivaa on, jos siinä sivussa tulee myös potilas hoidetuksi.

 3. Samanlainen hyvä kokemus on hammashuollosta. Tuusulassa se toimii todella hyvin, ajan saa nopeasti ja palvelu on erinomaista.

 4. Sama kokemus minulla kun joiduin leikkaukseen hyvänlaaatuisen kasvaimen vuoksi. Ihan liikutus, miten hyvin mua hoidettiin ja hommat toimi julkisella, ja hyviä kokemuksia on myös ihan terveyskeskuksistakin!

  Ja myös hyvä fiilis koulutuksesta, vaikka sisällöntuotantoon toivoisin laitettavan paukkuja hieman enemmän varsinkin AMK puolella. Resurssit on (tarpeeks) kunnossa, osaamista on, mutta ripaus tai kaksi rohkeutta tehdä asiat kokeellisemmin, kokonaisvaltaisemmin ja yhä enemmän maailman tarpeisiin integroiden tekisi kouluvuosista antoisammat.

 5. Olen samaa mieltä kanssasi. Ammattitaitoista ja ystävällistä henkilökuntaa, joka perehtyy myös potilaan sairaushistoriaan ja huomio monisairaiden potilaiden kokonaisterveydestä. Samaan en ole valitettavasti törmännyt yksityisellä puolella.

 6. Minusta ilmaisu ilmainen on väärä. Julkinen terveydenhoito kuten myös peruskoulu kustannetaan verovaroilla.

 7. Nautin itse juuri tällä hetkellä julkisen terveydenhoidon palveluksista. Sain lauantaina aivoinfarktin,äärimmäisen nopean ja tehokkaan hoidon ansiosta vauriot näyttävät jäävän pieniksi.Olen täällä ollessani(Meilahti,Hyvinkää) mykistynyt tästä tehokkuudesta ja ammattitaidosta sekä henkilökunnan hyvästä motivaatiosta.
  Olen aikaisemmin suhtautunut hyvinkin kriittisesti kaikkiin julkisiin palveluihin, väärässä olen ollut.Olen Järvilehdon kanssa samaa mieltä, on huikea etu saada nauttia tällaisesta palvelusta.Tästä lähin maksan verot iloisin mielin ja vaikka vähän lisääkin jotta palvelu säilyy ja kehittyy.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s