Huippuyliopisto lenkkipolulla

Opiskelin viime vuonna liiketaloustiedettä ja yrittäjyyttä muun muassa Cambridgen, Oxfordin ja Yalen huippuopettajien johdolla. Opiskelua varten en kuitenkaan joutunut reissaamaan sen enempää Englantiin kun Amerikkaankaan. Sen sijaan opinnot koostuivat netistä ladatuista videoista ja äänitaltioinneista.

Paraikaa kohutaan kovasti Aalto-yliopistosta ja huippuoppimisesta. Kysymys Suomen yliopisto-oppimisen tasosta onkin aiheellinen. Maailman huippuyliopistoissa kun opettavat aloillaan merkittäviä läpimurtoja tehneet nobelistit ja historiaan nimensä jättäneet tiedemiehet. Siinä on pienen Pohjoismaan paha kilpailla. Huippuosaamisessa olennaista on kuitenkin se, miten osaaminen hankitaan.

On yhdentekevää, hankitko oppisi kuluttamalla Aalto-yliopiston penkkiä, vai kuuntelemalla saman luennon lenkkipolulla.

Näin sikäli, jos olet motivoitunut kuulemastasi ja kykenet nivomaan sen osaksi omia päämääriäsi. Oppiminen edellyttää asiansa osaavan opettajan ja motivoituneen oppijan. Jos siis olet kiinnostunut oppimaan jonkin asian, tarvitset enää hyvän opettajan. Ja jos tarjolla ovat maailman parhaat, mikäs sen parempi.

Vielä viitisen vuotta sitten maailman huippuyliopistojen opista sai maksaa kymmeniä tuhansia euroja lukukaudessa. Nyt tuo oppi on ladattavissa verkosta ilmaiseksi. Oma-aloitteisimmat voivat peräti koota kokonaisia oppikokonaisuuksia verkkotarjonnasta. Toki verkko-oppimisessa on rajoituksensa. Mutta jos et ole kysymyksiä esittävää tyyppiä, ei kotikoneelta tuijotetun luennon anti jääne paljoa live-esityksestä vajaaksi. Tarjolla on satojen tuhansien eurojen arvoista huippukoulutusta – ilmaiseksi.

Huippuyliopistojen luentoja on ilo kuunnella siksikin, että luennoitsijat kuulostavat lähestulkoon poikkeuksetta kuin pikkulapselta karkkikaupassa. Luennoitsijat ovat aidosti innoissaan luennoimastaan – vaikka kyseessä olisi 60-vuotiaan kvanttifysiikan konkarin kolmatta kymmenettä kertaa vetämä peruskurssi. Tämä johtunee siitä, ettei huipulle juuri suoriudu muita, kuin alastaan todella innostuneita.

Jos haluat syventää osaamista alallasi tai paneutua kokonaan uuteen oppialaan, suosittelen tutustumaan esimerkiksi iTunes Universityn tarjontaan. Ilmaisen verkkopalvelun esittelyn löydät täältä. Applen verkkokaupasta löytyy maksutta Cambridgen, Oxfordin, UC Berkeleyn, Stanfordin ja kymmenien muiden huippuyliopistojen luentoja. Jos olet jo asentanut iTunesin, voit klikata suoraan iTunes Storen etusivulta ”iTunesU” ja tutustua tarjontaan. Suosittelen erityisesti UC Berkeleyn retoriikan ja psykologian luentoja. Samaisen opinahjon huippufyysikko Richard Mullerin Physics 10 – ”Physics for Future Presidents” – on  puolestaan oivallinen tapa tutustua fysiikan saloihin.

Huippuoppiminen edellyttää kaksi asiaa: asiansa osaavan ja innostuneen opettajan, ja motivoituneen oppijan. Erityisesti edellinen on aikaisemmin ollut rajoitettu luonnonvara. Mutta jos olet innostunut jostakin oppialasta, tarjoaa verkko yhä laajemmat mahdollisuudet huippuopettajien johdolla oppimiseen.

6 thoughts on “Huippuyliopisto lenkkipolulla

 1. Mahtaako suomalaisten professorien luentoja olla tarjolla äänikirjoina? Englanniksi kuunnellessa jää ainakin itelle asiat toistaiseksi päähän paljon huonommin.

 2. Samuli,

  Suomalaista vastinetta iTunesU:lle ei vielä tietääkseni ole saatavilla, mutta yliopistojen omilta sivuilta saattaa löytyä ääni- ja kuvatallenteita. Samaten monet tärkeät kokoukset lähetetään myös verkkostriiminä.

  Suomalaiselle iTunesU:n vastineelle voisi kyllä hyvinkin olla tilausta.

 3. Varmasti suomalaiselle vastineelle olisi tilausta ja kysyntää. Itselläni kaikki luento-osoitteet ovat mikä missäkin ja uudelleenkin luennon voisi haluta kuunnella ja kokea, jos vain edes muistaisi mitä haluaisi muistaa. 🙂

  Ehkäpä YLE voisi olla sellainen julkinen kaiken kokoava ilmainen alustan pitäjä. YLEn mahdollisuudet toimia yhteistyössä eri oppilaitosten, (ja eri asteen) korkeakoulujen ja yritysten kanssa on kuitenkin huikea. Myös YLEn omat luennot ja esitykset voisivat olla luonnollisesti alustalla.

  Hmm… Ehkäpä tätä pitäisi oikein ehdottaa jollekulle YLEssä?

 4. Benny,

  Ideasi on erinomainen: YLE voisi hyvinkin olla sellainen taho, joka voisi innostua yliopistoluentojen digitaalisesta välittämisestä.

  Yksi ongelma voi tosin olla, että suomalaisten luennoitsijoiden taso on huomattavasti epätasaisempaa kuin rapakontakaisten virkasiskojen ja -veljien.

  Yksi syy iTunesU:n käyttökelpoisuuteen on juuri se, että ääni- ja kuvatallenteet eivät innosta vain informaatiosisältöjensä puolesta, vaan myöskin luennoitsijoiden rautaisen ammattipuhujan otteen ansiosta.

 5. Hyvä, että kirjoitit tästä aiheesta, jotta ilosanoma pääsee leviämään 🙂 Toivottavasti ItunesU pysyy ilmaisena ja yhtä laadukkaana myös jatkossa. Lisäisin vielä vinkkilistaan UC Berkeley History 5 -kurssin, ja erityisesti tuo Margaret Lavina Andersonin versiona. Kyseinen kurssi auttaa erinomaisesti ymmärtämään euroopan historiaa!

 6. Heikki,

  Kiitos kurssivinkistä! Andersonin historiankurssia ovat monet kehuneet, ja tuossa se odottaa itsellänikin kuuntelua, kunhan saan Alison Gopnikin kehityspsykan peruskurssin ensin lenkkeiltyä loppuun :).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s