Miten ohjaat ympäristöllä ajatteluasi?

Ympäristösi vaikuttaa ajatteluusi. Kun kävelet kadulla, mainosjuliste vie ajatuksesi etelänlomaan ja toimistotalon julkisivuremontti tuo mieleesi aidanmaalausurakan. Hyödyntämällä ympäristösi voit myös itse ohjata ajatteluasi. Siivoamalla turhan rojun pöydiltä häiritsemästä vapautat mieleesi tilaa ja valitsemalla oikeanlaisia sisustuselementtejä ohjaat ajatuksiasi mieluisaan suuntaan.

Jokainen koti- ja työympäristöösi valitsemasi esine ohjaa jollakin tavalla ajatteluasi.

Luovassa työssä kannattaa käyttää miellekarttoja, jotka ripustat seinälle työpisteesi läheisyyteen. Ajatuksesi saattavat normaalisti harhailla siellä täällä päivää aloittaessasi. Jos olet sen sijaan ripustanut työpisteeseesi tehtävääsi kuvaavan miellekartan, sytyttää ympäristöön kätkemäsi ärsyke ajatuksesi juoksuun ennalta määräämääsi suuntaan heti työhuoneeseen astuessasi. Miellekartta, mind map, on oivallinen tapa koordinoida ajatusten virtaa.

Toimi siis seuraavasti. Kun aloitat uuden projektin, kirjoita sen nimi keskelle A4-kokoista paperia. Ympyröi aihe ja kirjoita sen ympärille kaikki, mitä projektistasi tulee mieleen. Ympyröi kaikki sanat, ja yhdistä ne keskenään viivoilla niin, että tuloksena on helposti ja intuitiivisesti tarkasteltava kartta, jossa joukko projektillesi keskeisiä avainsanoja kytkeytyy johdonmukaisesti toisiinsa. Pyri täyttämään koko paperi erilaisilla avainsanoilla. Jos välillä sutii tyhjää, jätä pahvi pöydälle, hörppää kuppi kahvia ja palaa sitten toimen pariin.

Kun olet saanut miellekarttasi valmiiksi, ripusta se sellaiselle paikalle, josta näet sen heti työpisteeseesi tullessasi. Näin miellekarttasi tarjoaa sinulle jatkuvasti virikkeitä, jotka ohjaavat työtäsi haluamaasi suuntaan, ja katkaisee käynnissä olevat, tehtäväsi kannalta turhat ajatusprosessit. Tuloksena ohjaat ajatustesi polttopisteen tarkasti käsillä olevaan projektiin, ja työnteko on keskittynyttä, rentoutunutta ja miellyttävää.

Lisää vinkkejä luovan työn siivittämiseen löydät Filosofian Akatemian Luovan työn oppaasta. Lataa maksuton opas täältä.

3 thoughts on “Miten ohjaat ympäristöllä ajatteluasi?

 1. Hei kaimaseni,

  Olet mielestäni oikeilla jäljillä ajatusten ohjaamisessa olennaisen kimppuun. Taustalla pyörivät ajatusprosessit tulee saattaa hyötykäyttöön. Olen samaa mieltä, että siinä ongelmien ja pulmien visualisointi on suuressa roolissa.

  Minä hahmottelen mind mapin A4-arkille. Minulla on tapana piirrellä kuvia ja kaavioita avainsanapalluroiden tai haarojen välille, joten arkki tulee nopeasti täyteen. Mikäli arkista loppuu tila, on karsittava epäolennaiset haarat pois. Kun luonnos on valmis, otan hetken paussin. Nousen ylös pöydän ääressä, verryttelen, käyn hakemassa lasin vettä ja palaan takaisin. Tämän jälkeen piirrän A4-luonnosta käyttäen kartan A3-arkille siten, että haarojen, kuvien ja palluroiden väliin jää reilusti tilaa. A3-arkin siirrän seinälle tai muuten katseiden alle.

  Tämä tyhjätila on mielestäni avain ajatuksen jatkokehitykselle. Se mahdollistaa uusien huomioiden/tietojen lisäämisen vanhaan karttaan. A3-arkkia on mielestäni myös miellyttävämpi katsella seinällä kuin A4:sta.

 2. Lauri,

  Hyviä ideoita! En ole tullut ajatelleeksi kuvien piirtämistä, mutta kuva kertoo toki enemmän kuin tuhat sanaa, ja toimii varmasti tehokkaasti ajatusten virkistäjänä. Havaintosi tyhjästä tilasta ja myöhemmästä täydentämisestä ovat myös mielestäni olennaisia.

  Itse pidän pääsääntöisesti enemmän A4-kokoisesta arkista. Minulla saattaa projektitilanteesta riippuen olla miellekarttoja pari-kolmekin seinällä, mutten halua, että ne hallitsevat visuaalista tilaani. A4-arkit eivät hyppää samalla tavalla silmille seinältä kuin isommat, mutta voin aina tarvittaessa kääntyä niiden puoleen. Puolensa kummassakin tietysti.

 3. Päivitysilmoitus: Mitä ajatukset ovat? « Ajattelun ammattilainen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s