Miksi nörtti on paras laadun tae?

Hangossa aloitti viime kesänä toimintansa sushiravintola nimeltä Hanko Sushi. Pieni ja hyvällä maulla sisustettu ravintola sai puskaradion pulputtamaan kuumana. Asiakkaat vakuuttivat ravintolan tason olevan ensiluokkaista. Useampi vierailu vahvisti puskaradiosta kuulemani uutisen: japanilaissyöttölästä sai kerta toisensa jälkeen Suomen tasokkainta sushia.

Ihmettelin ruoan erinomaista laatua, ja käännyin kerran tilausta odotellessani ravintolan omistajan puoleen. Omistaja ei ollutkaan Mr. Miyagin näköinen keittiömestariguru Nipponilta, vaan ihan tuiki tavallinen suomalainen: leppoisa kaveri, joka nyt vaan oli päättänyt laittaa pystyyn oman sushiravintolan.

Sushiannosta odottaessani tajusin, mikä selittää Hanko Sushin ilmiömäisen laadun. Kyse ei ollut vain siitä, että omistaja on viettänyt vuosia Japanissa tutustuen paikalliseen ruokakulttuuriin. Kuunneltuani haltioituneena varttitunnin pituisen, mukaansatempaavan ja yksityiskohtaisen esitelmän riisin keittämisestä, kalan valinnasta ja juuri oikeanlaisen soijakastikkeen valmistamisesta tajusin, että omistaja on ehta sushinörtti.

Nörtti suhtautuu asiaansa intohimoisesti mielikuvista välittämättä.

Useimmat meistä kiinnittävät aivan liikaa huomiota siihen, mitä meistä ajatellaan. Kaikki tämä on pois varsinaisesta työpanoksesta – siitä, joka takaisi sen, että työn tulos olisi parasta mahdollista laatua. Kun joku sen sijaan rakastuu intohimoisesti omaan alaansa ja tekee sitä lakkaamatta, taitojaan jatkuvasti hioen, toisten mielipiteistä vähät välittämättä, on tulos huippuluokkaa.

Nörtti on paras laadun tae, joka tuotteella voi olla. Jos joku panee itsensä niin täysillä likoon, ettei edes oma maine paina vaakakupissa, voit olla varma siitä, että tulos on parasta mahdollista laatua, oli sitten kyse sushista, tietkoneohjelmasta tai Madagaskarilaisten ötököiden sielunelämää käsittelevästä tutkielmasta.

Seuraavan kerran kun olet tilaamassa ruokaa tai vaikkapa ostamassa uutta taulutelevisiota tai autoa, kiinnitä huomiota siihen, kimaltavatko kokin tai kauppiaan silmät hänen alastaan kertoessaan. Jos huomaat, että toinen uppoutuu aina vain yksityiskohtaisempiin kuvauksiin haltioituneena kuin lapsensa luistelukilpailun kolmatta sijaa kuvaileva vanhempi, tiedät, että olet tekemisissä aidon nörtin kanssa.

Nörtti on paras laadun tae. Nörtti pitää huolen siitä, että tilaamaasi työhön on pantu kiinni koko sydän, pää ja kroppa, jäännöksettä. Puhtaan intohimon kanssa on aika vaikea kilpailla.

7 thoughts on “Miksi nörtti on paras laadun tae?

 1. Päivitysilmoitus: Kulutusjuhla » Tekijän intohimo on asiakkaan eduksi

 2. Päivän paras blogipostaus.
  Koko pienen ikäni ja nuoruuteni etsin tosi nörttejä, juuri koskaan niitä löytämättä. Olin yksin (ja koulukiusattu).

  Nyt, aikuisten maailmassa, tilanne on toinen.
  On niin helppo verkostoitua, ja etenkin netti on muuttanut tilannetta mukavasti.
  Nykyään todellinen nörttiys on se melkein ainoa ominaisuus minkä perusteella valkkaan yhteistyökumppanit, projektikaverit ja muut.
  Kenenkään muun kuin tosi nörtin kanssa ei kannata lähteä tekemään yhtään mitään.
  Toki nörtti voi olla myös intohimoinen myyjä, kirjanpitäjä tai vaikka lakimies.
  Kai sen tuosta silmien kiilumisesta ja tahattomasta puheripulista tunnistaa parhaiten.

 3. Olli,

  Kiitokset loistavasta kommentistasi! Olen samaa mieltä kanssasi – jos on mahdollisuus valita, kannattaa tehdä yhteistyötä omaan juttuunsa intohimoisesti suhtautuvan tyypin kanssa. Ihan liian monet lähtevät valitsemaan ammattia tai elämän suuntaa epäaitojen kantimien varassa. Jälkikin on sitten sen mukaista. Kun oma kutsumus kannattelee aidosti, on toisen intoa ja työskentelyä ilo seurata, ja lopputulos on taatusti parempi.

  PS. Mielenkiintoinen blogi sinulla, täytyypä kokeilla noita goji-marjoja :).

 4. Päivitysilmoitus: 5 yksinkertaista askelta hyvään elämään « Ajattelun ammattilainen

 5. Loistava kirjoitus! Näinhän se juuri menee. Kun kiinnostus ja intohimo asiaa tai tekemistä kohtaan ylittää kaiken muun, mm. epäonnistumisen pelon, syntyy laatua jota on vaikea millään muulla tavalla saavuttaa.

  • Kiitos kommentistasi! Epäonnistumisen pelko on tosiaankin yksi merkittäviä laadun heikentäjiä. Jos yrittää kumartaa joka suuntaan, myös pyllistää joka suuntaan.

 6. Päivitysilmoitus: “Minä en ole minä, minä olen me” | Ajattelun ammattilainen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s