Mitä sinun ruumiinkielesi kertoo – ja mitä voit tehdä sillä?

Hymyiletkö siksi, että olet onnellinen – vai oletko onnellinen siksi, että hymyilet? Tosiasiassa kumpikin pitää paikkansa. Hymy seuraa hyvää oloa, mutta vääntämällä kurjana päivänä suupielet ylöspäin, alkaa myös usein tuntua paremmalta. Tämä kaksisuuntaisuus ei rajoitu kuitenkaan vain hymyyn. Koko ruumiisi kertoo, miltä sinusta tuntuu – ja ruumiisi avulla voit myös vaikuttaa tuntemuksiisi.

Ruumiinkielen tuntemus on hyvä apu sosiaalisessa kanssakäymisessä.* Jos työtoverisi kuuntelee juttuasi kädet puuhkassa, on hyvä tietää, että hän kokee juttusi uhkaavaksi tai tylsäksi. Ja jos taas treffikumppanisi fiksailee jatkuvasti kampaustaan, voi olla, että tänään käy flaksi.

Viestität jatkuvasti ruumiinkielelläsi, miltä sinusta tuntuu. Voit myös vaikuttaa omiin tuntemuksiisi tarkkailemalla ruumiinkieltäsi.

Jos huomaat kuuntelevasi tylsää kollegaa kädet puuhkassa, laita kädet sivuille. Tällöin viestität kollegallesi, että olet oikeasti kiinnostunut hänen sanomastaan. Näin kiinnostut myös helpommin siitä, mitä sinulle sanotaan. Myös luennon kuuntelu kädet puuhkassa on aivan erilainen kokemus, kuin käsiä pöydällä lepuuttaen. Jos taas istut jalat ristissä, viestität epävarmuutta. Koivet avaamalla tunnet myös olosi pian itsevarmemmaksi, ainakin jos et ole oikeasti hyökkäyksen kohteena.

Samaten kannattaa kokeilla vääntää suupielet hymyyn vaikka väkisin, jos maanantaiväsymys pääsee yllättämään. Fritz Strackin 1980-luvulla tekemässä tutkimuksessa havaittiin, että suupielten ylös vääntäminen lisäsi ihmisten onnellisuuden tunnetta – vaikka koeasetelmassa temppu tehtiin pitämällä lyijykynää hampaiden välissä.

Jostain syystä ruumiinkieli toimii kumpaankin suuntaan. Ruumiinkielesi ei siis ainoastaan kerro, miltä sinusta tuntuu. Sen lisäksi, että viestit tuntemuksiasi koko kehosi voimalla muille, voit myös kertoa itsellesi, miltä haluat, että sinusta tuntuu hyödyntämällä ruumiinkieltäsi. Kokeile vaikka.

* Jos olet kiinnostunut tutustumaan ruumiinkieleen, aloita vaikkapa kurkkaamalla Barbara ja Allan Peasen teosta The Definitive Book of Body Language.

7 thoughts on “Mitä sinun ruumiinkielesi kertoo – ja mitä voit tehdä sillä?

 1. Yritän parhaillaan opettaa itseni ulos kädet puuskassa olemisesta, se kun on käsilleni erittäin luontainen asento ajattelin sitten mitä hyvänsä ihmisten viesteistä. Tiedän, että se on tulkittavissa suojautumiseksi, vaikka se on minulle vain oiva asento lepuuttaa käsiäni. Nyt täytyy erikseen ajatella, mihin sitä kätensä järjestäisi, ja se käy työstä.

  • Hanna,

   Joskus käsien puuhkassa pitäminen on myös tiedostamaton signaali epävarmuudesta, sikäli sen tiedostaminen voi jopa johtaa itsevarmempaan esiintymiseen. Itse olen esimerkiksi huomannut, että purkamalla kehon puolustusasentoja oma olokin kohentuu hämmentävästi.

   Toki on huomattava, että tässä liikutaan hyvin voimakkaasti tulkinnanvaraisella alueella.

 2. Päivitysilmoitus: Tweets that mention Mitä sinun ruumiinkielesi kertoo – ja mitä voit tehdä sillä? | Ajattelun ammattilainen -- Topsy.com

 3. Nyt meni vähän liian yleistykseksi paikoin, koska et erota kunnolla automaattista tulkintaa toisesta ja toisen vaihtelevia kausaliteettisia syitä toisistaan…

  ”Jos työtoverisi kuuntelee juttuasi kädet puuhkassa, on hyvä tietää, että hän kokee juttusi uhkaavaksi tai tylsäksi. ”

  Se voi myös olla, että henkilö kokee yleisesti _tilanteen_ (esim. ujo saattaa kokea kaikki sosiaaliset tilanteet lähestulkoon) sellaiseksi, että pitää ”suojautua”. Se voi olla tapa, reaktio sosiaalisen tilanteen tai uuden tilantee herättämään ahdistukseen ilman, että henkilöstä toisen jutut tai toinen tuntuisi tylsältä tai uhkaavalta:
  Eli ei kannata käsien puuskasta vetää henkilöön meneviä tulkintoja ilman parempaa tietoa (se, että tilanne on uusi, ”uhkaava”, ei tarkoita, että sinä tai sun juttus sitä välttämättä olisi).

  Se että ihmiset tulkitsee, melko automaattisesti(!), kädet puuskassa olon noin on tosin totta. Eli sitä kannattaa koittaa välttää, jos siihen on taipumus, koska ihmiset eivät välttämättä mieti sen enempää, miksi jollakulla on kädet puuskassa ja reagoivat siihen silti automaattisesti yleensä huomaamattaaan.

  Joka tapauksessa: jos olet tietoinen automaattisista tulkinnoistasi (keskustelukumppanilla on kädet puuskassa), voit ne haastaa (ehkä mun tuo ei olekaan hostiili minulle vaan tämä tilanne yleensä herättää levottomuutta), ja näin ei tarvi tuomita tai pistää ajatuksia toisen ihmisen päähän ,joita hänellä ei välttämättä ole.

  Eli jos toisella on kädet puuskassa, älä vedä liikoja johtopäätöksiä tämän infon perusteella, ettet syyllisty kognitiiviseen biassiin (tuo ei tykkää mun jutuista). Jos taas itselläsi on kädet puuskassa, ota huomioon, mitä se automaattisesti muille viestittää – ja toimi kuten Lauri kirjoitti 🙂

  • Tapani,

   Hyviä pointteja! Kontekstin huomioiminen on tosiaan tärkeää.

   Lisäksi on myös syytä huomata, ettei kyseessä ole koskaan yksiselitteinen signaali. Joskus kädet voivat mennä puuhkaan vain siksi, että on kylmä. Tilanteen kokonaisuuden ymmärtäminen onkin tärkeää ruumiinkielen tulkinnassa. Yksittäisten signaalien merkitys auttaa kuitenkin myös kokonaiskuvan muodostamisessa.

 4. Päivitysilmoitus: Kysy naiselta! - Sivu 1174

 5. Ihan muualla törmäsin sanoihin kädet puuhkassa ja aloin googlettamaan puuhkassa vai puuskassa. Sanontaan liittyen ei tässä viisaus kasva, mutta muuten kylläkin 😂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s