Pikkuriikkinen puhveli?

Kenge kysyi Turnbullilta: ”Mikä hyönteinen tuo on?”* Turnbull ei aluksi ymmärtänyt, mitä ihmettä Kenge tarkoitti. Viimein hän tajusi, että Kenge osoitti kaukana vaeltavaa puhvelia. Vietettyään koko elämänsä heimonsa kanssa metsän keskellä, Kenge ei ollut koskaan joutunut hahmottamaan mitään muutamaa metriä kauempana sijaitsevaa. Kun Turnbull kertoi Kengelle, että kyseessä oli puhveli, tämä ratkesi nauramaan.

Kun he ajoivat lähemmäksi puhveleilta, Kengelle näytti varmaankin siltä, että hyönteinen kasvoi koko ajan isommaksi. Kenge meni aivan hiljaiseksi ja ruuvasi ikkunansa kiinni. Hän ei ollut tyytyväinen, ennen kuin myös Turnbull sulki oman autonikkunansa.

Turnbullille ei koskaan selvinnyt, ajatteliko Kenge, että hyönteinen muuttui hiljalleen puhveliksi, vai että kyseessä oli minikokoinen puhveli, joka kasvoi sitä mukaa, kun he lähestyivät sitä. Kenge teki kuitenkin selväksi, ettei kyseessä ollut oikea puhveli, ja että hän ei poistuisi autosta, ennen kuin he olisivat ajaneet pois puistosta.

* Tarina on peräisin antropologi Colin Turnbullin kirjasta The Forest People (1961).

3 thoughts on “Pikkuriikkinen puhveli?

 1. Jos aihe kiinnostaa lisää, aihetta on alettu viime aikoina tutkia enenevässä määrin. Näyttäisi siltä, että ”kulttuurilla” on jonkin verran vaikutusta varsin perustason havainto/kognitio toimintoihin. Pysyviä ja tilapäisiä.

  Pienemmän mittakaavan eroja on esim havaittavissa esim. länkkäreiden ja aasialaisten välillä. Länsimaalaiset esim. katsovat yksityiskohtia eivätkä näe puilta metsää ja aasialaiset katsovat metsää, eivätkä näe metsältä puita. Toki erot on pieniä, joten edellinen on vain kärjistys analogia.

  Nisbett, RE, & Miyamoto, Y (2005). The influence of culture: holistic versus analytic perception. Trends in Cognitive Sciences. 9 (10), 467-73.

  Peruskognitiossa, esimerkissä tarkkaavaisuudessa, saattaa myös olla eroja kulttuurien sisällä ”alakulttuureissa”, jos ne ruokkivat tietyn tyyppistä havaitsemistyyliä, joten todennäköisesti vaikka kulttuurien välillä on ryhmätasolla eroja, on myös huomattavaa vaihtelua kulttuurien sisällä:

  Religion and the attentional blink: depth of faith predicts depth of the blink

  http://www.frontiersin.org/Journal/Abstract.aspx?ART_DOI=10.3389/fpsyg.2010.00147&name=cognition&x=y

 2. Päivitysilmoitus: Tweets that mention Pikkuriikkinen puhveli? | Ajattelun ammattilainen -- Topsy.com

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s