Ole sellainen kuin oikeasti olet

Lihava ihminen ei ole koskaan kuullut latteampaa truismia, kuin tämä: ”Olisit vain tyytyväinen sellaisena kuin olet.” Joka ikinen vähänkään mallin mitoista poikkeava tietää, kuinka vaikeaa on olla tyytyväinen pömppömahaan samalla kun koko yhteiskunta huutaa kurkku putkella, että sinun pitäisi kuule kyllä olla täydellinen. Ja silti: naama irvessä yhteisön ideaaliin puristautuminenkaan ei tuota hyvinvointia kuin kovin harvoille.

Olennaista onkin keskittyä siihen, missä sinä olet parhaimmillasi.

Kukaan meistä ei ole täydellinen. Jokaisella on omat puutteensa: niin lihavilla kuin laihoillakin. Itsetunto ei itse asiassa edes riipu siitä, mitä sinulla on – vaan siitä, miten suhtaudut siihen, mitä sinulla on. Ennen kaikkea itsetunto riippuu siitä, että tiedät, mitä sinä haluat tehdä – ja teet juuri sitä. Siinä ei vyötärönympärys enää paljoa paina.

Brittilaulaja Adelea on viime aikoina kritisoitu kovaan ääneen hänen ylipainostaan. Adele vähät välittää kritiikistä. Hänen kutsumuksensa ei ole ohjannut häntä vaatemannekiinin uralle. Sen sijaan se on koulinut hänestä taivaallisen laulajan, jonka sydämeen käyvät levyt myyvät miljoonia ympäri maailmaa. Adele on löytänyt sen jutun, johon hän voi keskittyä niin, että hän on siinä maailman paras. Silloin eivät puutteet enää paljoa paina puntarissa. Tässä on hyvän itsetunnon ydin.

Professori Martin Seligmanin fantastinen käsialavahvuuksia mittaava testi perustuu siihen, että sen kautta saat selville, mitkä ovat juuri sinun vahvuuksiasi. Voit tehdä testin täältä. Ideana on se, että on ihan yksi lysti, mitä testin häntäpäähän jää. Valitse kolme isointa vahvuuttasi ja keskitä kaikki tarmosi niihin.

Samaten voit tutkia omia intohimon kohteitasi tekemällä kutsumuskartan. Sen avulla voit selvittää, minkälainen toiminta on juuri sinulle keskeistä. Usko pois, jos teet päivät pitkät sitä, mitä rakastat, ei ulkonäköpaineilla ole enää juuri väliä. Kysy vaikka Steve Jobsilta.

Itsetunto perustuu siihen, että voit käyttää päiväsi sellaisiin asioihin, joita rakastat – ei siihen, miltä näytät, tai mitä omistat. Usain Boltin ei tarvitse osata differentiaalikalkyylia. Stephen Hawkingin ei tarvitse juosta satasta nopeasti. Eikä Adelen tarvitse mahtua mikroskooppiseen kolttuun. Riittää, että hän laulaa näin.

11 thoughts on “Ole sellainen kuin oikeasti olet

 1. Olen pohtinut, että jossain vaiheessa olisi ehkä tarpeellista tehdä ”kartta” helpottamaan siirtymävaihetta ”nykyhetkestä tavoitetilaan” 🙂

  Jos henkilö äkisti löytää oman kutsumuksensa, niin mitä asioita hänen olisi hyvä ottaa huomioon. Miten ympäristö saattaa reagoida? Mistä saa tukea valitsemalleen tielleen? Miten asuntolainan kanssa pärjää? jne.

 2. Ihan totta. Tästä huolimatta joskus, käy niin kuin kävi Van Goghille, joka maalasi intohomeisesti koko ikänsä, ja surullisena totesi, että jos edes joskus saisi YHDEN taulun kaupaksi. No se myytiin sitten Lontoossa – Auringonkukat – hintaa 4o miljoonaa $. Van Gogh parka oli vaan kuollut kauan aikaa sitten.

 3. Kiitos Lauri hyvistä ajatuksista!
  Onkohan niin, että kun kutsumukseen liittyvät tavoitteet alkavat kirkastua, niin keinotkin näyttäytyvät…

 4. Ehkä hiukan naurettavia nuo kaikki kartat ja testit, sillä jokainen nyt luonnostaan tekee sitä, mikä tuntuu luontevalta ja josta saa tyydytystä. Valitettavasti vain hyvin monet joutuvat puurtamaan ja uurastamaan kaikenlaisten suoritteiden parissa hankkiakseen toimeentulon itselleen ja koko perheelleen.
  ”Herroilla on keikut ja leikut”, tuumasi siivojaa kun siivoamaan tulessa tapasi toimitusjohtajan killumassa lampunkoukusta hirttäytyneenä kravattiinsa.
  Hyvää ja aurinkoista kevättä!

 5. Lohduttavaa ja jopa terapeuttista tekstiä, kiitos siitä! Yhtälailla on hyvä muistaa, että toisia et voi muuttaa pätkän vertaa, hyväksyt sen tai et. Esim. töissä täytyy vaan tulla toimeen niiden ns. haasteellisten henkilöiden kanssa, vaikkei kemiat kohtaakaan. Olen samaa mieltä edellisten kirjoittajien kanssa, että ympäristöllä ja sattumalla on valtava merkitys. Perheemme kokemuksia, kumpikaan meistä ei ole työllistynyt aloille, joille olemme opiskelleet. Ei siinä kutsumuskartat auta, jos töitä ei vaan ole, muuten tippuu kovaa ja korkeelta, kun maailma ei aina menekään, niinkuin itse sen suunnittelee.

 6. Minua kiinnostaa sanat itsetunto ja omatunto. Onko loppujen lopuksi kyse samasta asiasta? Kun siis ihminen tuntee itsensä, löytää hän oman tuntonsa :D. Silloin hän ei välitä, mitä muut ihmiset ajattelevat hänestä ja hänen ulkonäöstään. Ajattelen, että nykyisessä harva ihminen tuntee itsensä, minkä vuoksi saattaa monella olla omatuntokin hukassa.

 7. Lauri: mitäs Seligmanin kirjaa suosittelisit? Lähinnä siis mistä on ollut eniten hyötyä ”ammatillisessa mielessä”? Teen paljon tiimivalmennuksia ja yritän auttaa ihmisiä pitämään enemmän hauskaa ja leikkimään työssään.

 8. Päivitysilmoitus: 10 lyhyttä ajatusta | Ajattelun ammattilainen

 9. Päivitysilmoitus: Nyt on aika näyttää taantumalle taivaan merkit « Ajattelun ammattilainen

 10. Päivitysilmoitus: 9 askelta merkitykselliseen ja tulokselliseen elämään « Ajattelun ammattilainen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s