Älä tee työtä rahasta

Työnteko, jonka ainoa motivaatio on ulkoinen – raha, maine, yhteiskunnallinen asema – on yksi pahimpia elämänlaatua nakertavia seikkoja ihmisen elämässä. Työtä ei yksinkertaisesti kannata tehdä vain rahan ansaitsemisen takia. Mahdollisten ansaintamallien valikoima on sen verran runsas.

Ongelmana tässä on kuitenkin se, että mistä ihmeestä sisäisesti motivoidun, eli kutsumuksellisen työn sitten löytää. Tosiasia on, että harva meistä tuntee tarjolla olevia työmahdollisuuksia niin perinpohjaisesti, että osaisi lotota sieltä juuri sen, mikä omaan temperamenttiin parhaiten sopii. Onpa vieläpä niin, että harvat edes tietävät, mikä se oma temperamentti on – saatika sitten, mitä elämältään haluavat. Tässä on siis kaksi ongelmaa. Kumpaankin on kuitenkin olemassa ratkaisuja.

Älä tee työtä rahasta – vaan ansaitse rahaa siitä, mitä haluat tehdä.

Ensin täytyy siis selvittää, mitä haluat tehdä. Tässä avuksi on kutsumuskartta. Kutsumuskartta tehdään näin: ota A4-kokoinen paperi. Etsi rauhallinen paikka ja kirjoita sitten paperille kaikki sellainen tekeminen, josta pidät. Kirjoita vaikkapa “lukeminen”, “kirjoittaminen”, “autolla ajaminen”, “tenniksen pelaaminen”, “puun sahaaminen” ja niin edelleen. Kirjoita ylös vain sellaisia asioita, joiden tekemisestä nautit niiden itsensä vuoksi – ei niitä, joista saa parhaan palkan, tai joista äitikin tykkää.

Pyri täyttämään koko A4-arkki, jatka parhaassa tapauksessa paperin toiselle puolelle. Pisteytä sitten jokainen askare antamalla sille arvosana yhdestä kolmeen. Kolmosen saavat ne puuhat, joita saat jo nyt tehdä sydämesi kyllyydestä. Kakkosen saavat toimet, joiden parissa askaroisit mieluusti enemmän, jos aika tai raha vain riittäisi. Ja ykkösen saavat hommat, joita et kerta kaikkiaan pääse juuri nyt tekemään tarpeeksi. Kutsumuskartta kertoo sinulle, kuka sinä oikeasti olet: mitä sinä tekisit, jos kukaan tai mikään ei rajoittaisi sinun elämääsi.

Seuraava askel on ottaa selville, miten voisit oman kutsumuskarttasi toimien avulla synnyttää tilanteen, jossa joka ikinen kohta listalla saisi arvosanakseen kolmosen. Tässä kohtaa on hämmästyttävää huomata, kuinka laaja valinta-avaruus aukenee. Pelkän tutkinnon perusteella tapahtuva työnhaku rajaa mahdollisuudet kouralliseen jopeja. Kutsumuskartan pohjalta voit muokata työhön ja harrastuksiisi suuntautuvia toimiasi mielesi mukaan.

Lukemisesta, autoilusta ja esiintymisestä nauttiva henkilö voisi suuntautua autoilua harrastavaksi opettajaksi. Tällöin kutsumuskartan lukeminen ja esiintyminen linkkaisivat leipätyöhön, ja niistä saatavan rahan avulla olisi mahdollista rahoittaa autoiluharrastus. Prikulleen sama ihminen voisi kuitenkin myös suunnata rekkakuskiksi. Venäjän tullijonossa olisi sitten aikaa lueskella Karamazovin veljeksiä, ja viikonloppuvapailla ehtisi vielä osallistua harrastelijateatteriinkin. Jos pelkästään kolmella toimella on jo mahdollista avata valinta-avaruutta näin, mitä sitten, kun olet täyttänyt kokonaisen A4-arkin? Mahdollisuudet ovat käytännössä rajattomat.

Kun olet selvittänyt, mitä juuri sinä oikeasti haluat, on aika siirtyä seuraavaan vaiheeseen: miten rakennat sellaisen ansaintamallin, jossa oma kutsumuksellinen toimintasi tuottaa riittävästi resursseja, jotta voit tehdä juuri sitä, mitä haluat. Mutta tästä lisää keskiviikon kirjoituksessa.

17 thoughts on “Älä tee työtä rahasta

 1. Päivitysilmoitus: Oy Minä Ab – johda itseäsi kuin yritystä | Yhdessä Menestyminen

 2. Päivitysilmoitus: Miten ansaitset elantosi sillä, mitä juuri sinä haluat tehdä? | Ajattelun ammattilainen

 3. Päivitysilmoitus: Pieniä ajatuksia vuoden loppuun | Ajattelun ammattilainen

 4. hienoa, kiitos. teen joululahjaksi itselleni kutsumuskortin, mitähän lapset sanovat. tahdon eniten: tanssia, lukea, kirjoittaa, kirjoittaa paremmin, samoilla luonnossa, kiivetä korkealle vuorelle, nauttia merituulesta, ystävistä jotka puhuvat asioita jotka herättävät mielenkiintoa.. jep.. kiitos

 5. Päivitysilmoitus: Näin rakennat itsellesi flow-kanavan | Ajattelun ammattilainen

 6. Päivitysilmoitus: Aikaan saaminen ei ole sidottu aikaan | Ajattelun ammattilainen

 7. Päivitysilmoitus: Ole sellainen kuin oikeasti olet | Ajattelun ammattilainen

 8. Kiitos Lauri vinkistä ja ohjeista. Olen juuri siinä elämäntilanteessa, että pitäisi päättää mitä haluan/pystyn tekemään lopuilla työvuosillani tai joko työ-urani olisi tässä. Olen mennyt 15-vuotiaana töihin ja olen nyt 58v. Pojanpoikani 7v. lausahti viikonloppuna: ”Iso(äiti) oletkos kyllästynyt työhösi? Taidan alkaa tekemään kutsumuskarttaani. terveisin merja

 9. Päivitysilmoitus: Do what you love vs. love what you do? « Sharing value(s)

 10. Päivitysilmoitus: 5 asiaa, jotka kannattaa tehdä ennen kesälomaa | Ajattelun ammattilainen

 11. Kiitos tästä. Omasta kartastani tuli todella mielenkiintoinen, koska minulla oli ”muiden auttaminen ihmissuhdeongelmissa”, ”yhteiskuntaolojen parantaminen”, ”muiden auttaminen vaaratilanteissa”, ”muiden innostaminen” ja ”vitsien kertominen” eli muiden auttamiseen liittyviä sosiaalisia tehtäviä. Olen ollut aina jokseenkin kiinnostunut politiikasta ja mukana vaaleissa, mutta en ollut tajunnut, että sosiaaliset tarpeet menevät näin syvälle. Olin luullut, että olen paljon vetäytyvämpi ja itseriittoisempi, mutta asia ei olekaan ihan näin.

 12. Päivitysilmoitus: Nyt on aika näyttää taantumalle taivaan merkit « Ajattelun ammattilainen

 13. Päivitysilmoitus: 9 askelta merkitykselliseen ja tulokselliseen elämään « Ajattelun ammattilainen

 14. Päivitysilmoitus: 3 tapaa löytää innostava työpaikka – ja 3 tapaa tehdä nykyisestä työstäsi innostavampaa « Ajattelun ammattilainen

 15. Päivitysilmoitus: Motivaatio vs. resurssit: Mitä Richard Branson tekisi? « Ajattelun ammattilainen

 16. Päivitysilmoitus: Vaikeinta tähän asti: Elämäntehtävä haussa | Liian kallis sohva noustavaksi

 17. Päivitysilmoitus: - Juttalehtinen.com

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s