Älä sotke ympyröitäni

Vuonna 212 eaa. roomalainen kenraali Marcus Claudius Marcellus valloitti Syrakusan. Hän oli kuullut nerokkaasta matemaatikosta Arkhimedeestä, ja käski sotilaan hakea hänet luokseen.

Kun sotilas saapui matemaatikon kotiin, hän työskenteli vaativan geometrisen ongelman parissa, jota varten hän oli piirtänyt maahan ympyröitä. Sotilas ryntäsi sisään ja käski Arkhimedestä mukaansa.

Tämä oli kuitenkin niin keskittynyt ongelmaansa, ettei edes nostanut katsettaan sanoessaan hermostuneelle sotilaalle kuuluisat viimeiset sanansa: ”Noli turbare circulos meos” – älä sotke ympyröitäni.

Matematiikkanero oli niin uppoutunut työhönsä, että siinä kuolemakin jäi kakkoseksi.

5 thoughts on “Älä sotke ympyröitäni

  1. Vanha latinisti muistaa lentävän lauseen tässä muodossa: Noli tangere circulos meos. Kiitos hyvästa blogista, Outi Mäki

  2. Ja mitäs sanoi kenraali Marcus Claudius Marcellus, kun ei saanutkaan tilaisuutta tavata matikkaneroa?

  3. Mä oon aina pohtinu, että mikä se opetus tässä tarinassa oli. Se, että sotakoneisto noin vaan tappoi aikansa merkittävimmän ajattelijan, puolihuolimattomasti? Ehkä se, että militarisointi on aina vaarallinen ja paha asia?

  4. Muinaiskielisiä lentäviä lauseita lainatessaan kuulostaisi paljon fiksummalta jos käyttäisi lainaukseen kieltä, mitä lainattu (todennäköisesti) itse käytti. Kreikkalainenhan sanoo tämän muinaiskreikaksi: ”Mή μου τούς κύκλους τάραττε” (Mii mu tus kiklus taarate)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s