Nyt on aika näyttää taantumalle taivaan merkit

En ole normaalisti kauhean äkäinen ihminen, mutta tämän taantumauutisoinnin keskellä pulssi nousee tämän tästä. Nähdäkseni tappiomielialan viljely ei saa aikaan mitään hedelmällistä. Paljon fiksumpaa olisi alkaa miettiä, mitä kaikkea voisimme oikeasti tehdä, jotta osaisimme toimia paremmin murroksessa olevassa maailmassamme. Tässä viisi ideaa.

1. Innostustyöllisyys

Lähitulevaisuudessa työllisyyskäyrät tuskin kääntyvät vielä nousuun ainakaan suuryritysten puolesta. Niin moni liiketoiminta-ala on tällä hetkellä murroksessa, että irtisanomiset ovat usein välttämättömiä. Harva nyt haihtuvista työpaikoista tulee myöskään myöhemmin takaisin; kun taantuma on ohi, maailma näyttänee kovin erilaiselta kuin ennen. Sen sijaan, että surkuttelisimme tilannetta, voisimme kuitenkin yrittää kääntää sen voitoksi. Jos ihminen on puurtanut koko ikänsä konttorissa stressitasot tapissa, voisiko työttömyyden kääntääkin mahdollisuudeksi?

Moni voisi löytää aivan uudenlaisia ja innostavia mahdollisuuksia selvittämällä omia intohimon kohteita, tutkimalla luonteenvahvuuksiaan ja kokeilemalla kaikkea uutta ja mielenkiintoista. Eivät ihmiset tarvitse koulutustaan vastaavaa työtä – vaan sellaista, jossa on oikeasti hyvä olla, ja joka innostaa aamuisin heräämään uudelleen ja uudelleen.

Miksi emme siis lähtisi satsaamaan kunnolla innostustyöllisyyteen selvittämällä, mikä meitä itse kutakin kaikkein eniten kiinnostaa, ja laittamalla sitten kaikki sen puolesta likoon?

2. Oppimisen vallankumous

Tämä liittyy suoraan edelliseen kohtaan. Tieteellinen tutkimus osoittaa meille jo kirkkaasti, ettei lahjakkuus synny geeneistä, vaan innostuksesta ja harjoittelusta. Eli jos koulutus ei vielä riitä, mutta intoa puhkuu ovista ja ikkunoista, homma on jo puoliksi valmis. Nyt kun rakennetaan vielä sellaisia verkkosovelluksia ja järjestelmiä (itse asiassa niitä on jo), jotka mahdollistavat uuden oppimisen nopeasti ja ketterästi, muuttuu innostus myös kirkkaaksi ammattitaidoksi.

Ja annetaan nyt niille lapsille tabletit ja muut härpäkkeet käyttöön koulussa. Mitä ihmeen järkeä siinä on, että täysin verkottuneessa ja mobilisoituneessa maailmassa muksut joutuvat jättämään kännykkänsä koululuokan ulkopuolelle?

Jos lapset voisivat sen sijaan kokeilla rauhassa uutta ja opetella oppimispeleillä ja innnostavilla videoilla oikeasti käyttökelpoisia ja kiinnostavia asioita, voisi oma intohimo syttyä jo vaikkapa ala-asteella. Minkähänlainen maailma siitä tulisi, kun enemmistö teineistä olisikin löytänyt jo pari tai kolmekin sellaista asiaa, joista he ovat aidosti innoissaan?

3. Lisää rahaa startupeille

Kun olen puuhastellut Aalto-yliopiston startup-hautomo Venture Garagen tai Tampereen Proakatemian tulevien yrittäjäohjusten kanssa, ei taantuman tappiomielialasta ole näkynyt häivähdystäkään. Parikymppiset yritysnikkarit askaroivat uusia yritysideoita ja tuotekonsepteja yötä päivää Batteryn voimalla, harjoittelevat hissipuheita ja kokoavat prototyyppejä.

Tälle porukalle pitäisi saada tulitukea niin paljon kuin suinkin mahdollista. Tässä yksityinen sektori tekee jo ihan hyvää duunia, mutta miksei valtio voisi tukea omaehtoisia yrittäjäohjuksia paremmin? Starttiraha on kuitenkin aika pieni pläjäys aloittavalle yrittäjälle. Voisiko esimerkiksi opintolainan tapainen valtion takaama yrittäjälaina laittaa vielä lisää potkua uusiin startup-yrityksiin?

Ja haloo! Joukkorahoituksen lakikiemurat pitää saada selväksi heti eilen. Ei entisajan teknoedelläkävijä Suomesta ole voinut tulla sellainen takapajula, että yksi kaikkein innostavimmista ja ketterimmistä uuden ajan rahoitusmuodoista torpataan ikivanhan lakipykälän takia. Joukkorahoituksella yksi jos toinenkin innostunut startup-yrittäjä voisi saada firmansa komeasti pystyyn jo kauan ennen kuin Tekes ehtii edes sanoa ”kissa”.

4. Vanhuustalous

Suuret ikäluokat siirtyvät eläkkeelle. Pääasiassa tästäkin puhutaan vain uhkana. Mutta maailma muuttuu, ja meidän pitää muuttua sen mukana. Viimeksi kun kurkkasin, koko ihmiskunnan historia on pelannut näin. Sen sijaan, että suremme sitä, etteivät eläkerahat riitä, voisimmekin syleillä aivan uudenlaisia mahdollisuuksia.

60+ -vuotiaat tuskin aikovat levätä laakereillaan loppuelämäänsä. Miksemme voisi hakea tälle porukalle uudenlaisia tekemisen muotoja? Niin kuin Arto Antman totesi viime keskiviikon blogikirjoituksen kommenteissa, tämä porukka tekisi mielellään yhtä sun toista lastenlasten vahtimisesta hiljaisen tiedon siirtämiseen, matkailusta uusien laitteiden ja palveluiden hankkimiseen. Sitä paitsi, tutkimukset osoittavat, että aktiivisilla ikäihmisillä on merkittävästi vähemmän Alzheimeria ja muita kognitiivisia sairauksia.

Veikkaan muuten, että tässä on myös aika otollinen kohderyhmä yhdelle jos toiselle tulevaisuuden startupille.

5. Perustulokokeilu

Tästä perustulosta on jauhettu iänikuista juupas-eipäs -kiistaa jo aivan tarpeeksi pitkään. Itsekin olen ollut ennen jonkinlainen perustuloskeptikko. Mutta fakta on, ettei mikään teoria voi kertoa meille näin monimutkaisen yhteiskuntamuutoksen todellisia vaikutuksia. Huonoimmassa tapauksessa se syöksee Y-sukupolven entistä syvempään laissez-faire -kuiluun. Parhaassa tapauksessa se antaa hurjan ponnahduslaudan kaikelle yllä mainitulle. Mikä siis avuksi?

Tehdään se, mikä olisi pitänyt tehdä jo ajat sitten: kokeillaan. Niin kuin Tapani Sihvola ehdotti Helsingin Sanomien mielipidepalstalla toissa sunnuntaina, otetaan joku porukka, jolle lasketaan perustulo ennalta määritellyksi ajaksi. Seurataan tilannetta ja katsotaan mitä tapahtuu.

Jos tulokset ovat hyvät, niin annetaan palaa koko rahan edestä. Ja jos menee mönkään, niin riski on kontrolloitu. Sitten mietitään jotain muuta uutta. Emme me ole niin nerokkaita otuksia, että pystyisimme funtsaamaan tämän vyyhdin valmiiksi etukäteen kabineteissa. Parasta jälkeä saamme aikaan, kun lakkaamme surkuttelemasta ja ryhdymme toimeen.

Meillä on edessämme loistava tulevaisuus – jos vaan nousemme ylös ja alamme rakentamaan sitä nyt.

8 thoughts on “Nyt on aika näyttää taantumalle taivaan merkit

 1. Hieno kirjoitus jälleen kerran Lauri ! Kiitos siitä !
  Startup yrittäjistä… nuoret keksii hienoja yritysideoita ja meillä Suomessa olisi esim. noissa tuhansissa akateemisissa työttömissä valtava osaamisreservi, jota nuoret yrittäjät voisivat hyödyntää omissa yrityksissään. Kaikkea liike-elämästä kun ei tarvitsisi opetella hakkaamalla sitä omaa otsaa siihen toiselle tuttuun betoniseinään… Mistä rahat näiden työttömien palkkaamiseen, kun hädin tuskin itselleenkään pystyy maksamaan palkkaa ? Tässä yhteiskunta voisi tulla avuksi. Samalla autettaisiin motivoituneita ammattilaisia pääsemään takaisin työelämään.
  Olen nyt 3 vuotta seurannut läheiseni ponnisteluja, jotta hän pääsisi takaisin työelämään. Ja ihmettelen joka päivä sitä, että yli 50 vuotiaalle , yli 20 vuotta työkokemusta vaativissakin tehtävissä olleelle myynnin ammattilaiselle ei tästä maasta löydy töitä. Yrittämisestä ei ko. henkilöä voi syyttää, hakemuksia on lähtenyt satoja joka vuosi.

 2. Terveisiä täältä luovan prekariaatin kuplasta. Täältä katsottuna mainitsemiesi asioiden tärkeysjärjestys näyttää tältä:

  1. Perustulo. Kun stressi elämän perusasioista (ruoka, asuminen) vähenee, henkisiä paukkuja jää innostumiseen ja sen pohjalta tekemiseen.

  2. Innostumisen vahvistaminen. Liian monilla innostumiseen ei riitä henkisiä paukkuja. Mitkä olisivat toimivimmat keinot depression poistamiseen? Nykyisillä liian monet jäävät ilman apua.

  3. Mahdollisuudet oman pystymisen kanssa yhteensopivalla teholla työskentelemiseen. Sopii tuohon ”vanhustalous” -kohtaan ja moniin nuorten ja aikuisten varsin yleisiin elämäntilainteisiin.

  4. Joukkorahoitus, josta hyötyvät niin startuppien lisäksi erilaiset muut luovat projektit ja hyvinvointia tukevat hankkeet joiden ei ole välttämättä tarkoituskaan tuottaa rahallista hyötyä.

  5. Oppimisen vallnakumous. Täällä luovan prekariaatin kuplassa se jo on.

 3. Aamen! Taas kerran. Vaan mitäs me voisimme tehdä asian eteen? Luulenpa, että meillä MINDissa useampikin olisi kiinnostunut auttamaan ihmisiä niiden omien vahvuuksien, intohimojen ja kiinnostusten kohteiden löytämisessä.

 4. Päättäjät pelottelevat meitä kansalaisia milloin milläkin kamaluudella. Monet talousasiantuntijat ovat kuitenkin lausuneet julkisuudessa, että Suomen talous ei ole lainkaan kuralla, päinvastoin, eikä nuorempien tarvitse olla huolissaan eläkkeistään. Ne kyllä maksetaan. Ja me vanhatkaan emme elä ikuisesti, vaan kohta ikärakenne taas oikenee (luonto hoitaa sen!).

 5. Nuo kaikki keinot ovat hyviä. Innostusta, taloudellista tukea hyville ideoille ja oppimista tarvitaan. Perustuloakin kannattaisi kokeilla Tosin iso joukko sosiaaliavusten byrokraattisia pyörittelijöitä jäisi työttömiksi, mutta ehkä heidät saisi innostumaan jostain muusta.

  Vanhuustalouteen vielä palaisin. Tänään Ylen uutisten tulolaskurista voi todeta, että viime vuonna noin 190 000 yli 65-vuotiaan tulot olivat yli 25 000 euroa vuodessa.

  Tässä on joukkoa, joka voisi ja haluaisi ostaa erilaisia palveluita ja elämyksiä, kunhan niitä vain olisi tarjolla. Käyttäjäkunta olisi myös sikäli vakaata, etteivät heidän tulojaan enää uhkaa lomautukset tai irtisanomiset.

  Ehkä kuntienkin kannattaisi houkutella näitä ikäihmisiä asukkaikseen lapsiperheiden rinnalla. Verotuloja ainakin toisivat enemmän kuin monet nuoret perheet.

 6. Hitto sä oot Lauri hieno mies. Ei tarvi itse pitää blogia ollenkaan, kun sää kirjoitat niin paljon myös minunkin ajatuksiani tänne. Ei sillä, että ajatuksilla olisi joku omistajuus tai minä olisin ne keksinyt, mutta monta kertaa huomaan vain nyökytteleväni päätäni kun luen juttujasi. Kappaleen ensimmäisellä lauseella oikeastaan tarkoitan, että olen itserakas.

  Olisihan se mukava joskus vaan kokeilla asioita ja lopettaa se loputon vatuloiminen ja spekulointi. Sittenhän sen näkis miten käy.

 7. Päivitysilmoitus: Ajattelulla vauhtia uuteen vuoteen « Ajattelun ammattilainen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s