Stressi on mielikuvituksen tuotetta

Ihminen on kenties ainoa eläinlaji, jonka stressihormonituotanto nousee tämän tästä, vaikkei ainuttakaan uhkaa ole näköpiirissä. Tyypilliset stressinaiheuttajat kuten vaaran aiheuttajat, meteli tai ahtaat paikat saavat enemmän tai vähemmän joka ikisen ötökän pois tolaltaan. Mutta vain ihminen on niin nokkela, että keksii vetää hormonitoimintansa solmuun ihan omaksi huvikseen.

Valtava osa stressinlähteistä on mielikuvituksen tuotetta.

Michel de Montaigne sanoi aikanaan osuvasti näin: ”Elämääni on mahtunut lukematon määrä kamaluuksia. Suurin osa niistä ei ole koskaan toteutunut.” Kun alat kuvitella sitä, että teini-ikäiselle lapselle käy vaihto-oppilasvuotena kalpaten tai että YT-neuvotteluissa tulee kenkää, aktivoituu limbinen järjestelmäsi ihan samalla tavoin kuin jos nokan edessä tönöttäisi sapelihammastiikeri, tai luolasta pitäisi puikkia tuli kantapäillä pöpelikköön. Mutta kun siinä edessä ei ole yhtään mitään. Valtava osa huolenaiheistamme on lähes puhdasta fiktiota; suurin osa stressiä aiheuttavista uhkakuvista kun ei toteudu koskaan.

Tästä syystä erilaiset läsnäolo- eli mindfulness-tekniikat toimivat niin hyvin stressikierrosten alentamiseen. Kun hengität syvään tai teet 15 minuutin kävelylenkin, huomaat, ettei siinä edessä tönötä mitään vaarallista. Parhaassa tapauksessa saat käännettyä mielikuvituksesi raiteen positiivisemmaksi.

Kun alat uhkakuvien sijaan kartoittaa päämääriä ja ratkaisumahdollisuuksia, ei stressistä ole pian jäljellä kuin muisto vain.

2 thoughts on “Stressi on mielikuvituksen tuotetta

  1. Stressi on mielikuvituksen tuotetta. Ihminen on kenties ainoa eläinlaji, jonka stressihormonituotanto nousee tämän tästä, vaikkei ainuttakaan uhkaa ole näköpiirissä. Niin totta, niin totta, mutta siinä juuri piilee ongelma.

    Juuri se, että stressi on valtaosaltaan mielen tuotos – eikä sillä ole vastinetta ulkoisessa todellisuudessa tekee siitä niin vaikean asian. Miten taistella näkymätöntä, sisäistä ”vihollista” vastaan ?

    Kun mieleemme nousee ajatuksia asioista jotka eivät ole kouriintuntuvia – kuten esimerkiksi oma arvomme yksilönä – meidän on vaikea nähdä tämä vain ajatuksena. Omaa arvoamme koskevat ajatuksemme eivät ole sen todellisempia kuin mitkä tahansa mielikuvituksemme tuotteet.

    Tietoinen läsnäolo opettaa meitä näkemään ajatuksemme ja tunteemme mielemme hetkellisinä tapahtumina, ohikiitävinä viesteinä, jotka syntyvät itsestään, pysyvät hetken ja haihtuvat sitten omia aikojaan.Tämä yksinkertainen mutta haastava muutos suhtautumisessa ajatuksiin vapauttaa meidät niiden kahleista.

  2. Päivitysilmoitus: Ajattelulla vauhtia uuteen vuoteen « Ajattelun ammattilainen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s