5 yksinkertaista askelta hyvään elämään

Olen viime aikoina kirjoittanut paljon onnellisuudesta ja hyvinvoinnista. Nähdäkseni yksi merkittävimpiä hyvinvoinnin edistäjiä on kutsumuksellinen toiminta: kun arkesi täyttyy askareista, jotka palkitsevat itsessään, on elämä täyttä ja tyydyttävää. Seuraavassa muutamia yksinkertaisia askeleita kohti kutsumuksellista ja rikasta elämää.

1. Tee kaikkea

Ihmisen ei pidä tehdä mitään, mitä hän ei halua tehdä. Paitsi jos hän ei vielä halua tehdä mitään, hänen pitää tehdä kaikkea. Kyse on hieman samanlaisesta ilmiöstä kuin luovassa ideoinnissa: kukaan ei saa hyvää ideaa käskettäessä. Mutta kun ideamylly jyrähtää käyntiin, on hyvä idea helppo poimia ideatulvan keskeltä. Puhtaalta pöydältä on samoin vaikeaa sanoa, missä oma kutsumuksesi lymyilee. Mutta kun olet kokeillut riittävästi kaikenlaista, pystyt tunnistamaan, mitkä kokemistasi asioista ovat todella rikastaneet elämääsi, mitkä ovat olleet pinnallisella tavalla hauskoja ja mitkä vain turhauttavia.

2. Selvitä, mikä rikastaa elämääsi

Kun olet kokeillut yhtä sun toista, pyri ymmärtämään, mitkä askareet rikastavat elämääsi aidosti. Keskeistä on keskittyä tekemiseen. Usein pyrimme ulkoisen paineen vuoksi saavuttamaan abstrakteja päämääriä kuten mainetta tai mammonaa. Tyypillinen kysymys onkin: ”Mikä sinusta tulee isona?” Unohdamme kuitenkin miettiä, mitä palkinnontavoittelu tarkoittaa arkielämän kannalta. Olennaisempaa onkin nähdäkseni kysyä: ”Mitä haluat tehdä ajallasi isona?”  Todellinen hyvinvointi kumpuaa toimivasta arjesta – ja arki koostuu siitä, mitä teemme. Tässä avuksi voi olla esimerkiksi ydintoimilistan tekeminen. Kun tiedät, mitä haluat tehdä, on oman kutsumuksen löytäminen helppoa.

3. Harjoittele

Kukaan ei ole seppä syntyessään. Jokainen maailman huipputekijä on harjoitellut poikkeuksetta omaa alaansa keskittyneesti 10 000 tuntia. 10 000 tuntia on sellainen kasa aikaa, ettei sitä kannata heittää hukkaan. Se tarkoittaa kolmen tunnin keskittynyttä päivittäistä harjoittelua kymmenen vuoden ajan – viikonloput ja lomat mukaan lukien. Jos harjoittelu on tervanjuontia, ei ajatus kymppitonnin kellottamisesta oikein innosta. Kun toimintasi sen sijaan kannattelee elämääsi luonnostaan, käytät harjaantumiseen aivan itsestään vuosikaupalla aikaa – etkä edes huomaa ajan kulua. Harjaantumalla taitavaksi itsellesi palkitsevalla alalla et vain tee jotain, mitä rakastat – teet sen myös erinomaisen hyvin. Näin voit olla myös muille aidosti hyödyksi.

4. Keksi, miten voit olla muille hyödyksi

Aristoteleen mukaan kutsumuksesi on siellä, missä taitosi kohtaavat maailman tarpeet. Kun olet selvittänyt, mikä kannattelee elämääsi, selvitä seuraavaksi, mitä muut tarvitsevat. Keskustele ihmisten kanssa heidän omista mielenkiinnon kohteistaan ja pyri kuuntelemaan aktiivisesti toisten ihmisten ajatuksia ja mielipiteitä. Seuraa aktiivisesti mediakenttää ja pyri kiinnittämään huomiota siihen, minkälaiset tarpeet tai toiveet nousevat usein esiin. Kun sitten keksit, miten oma osaamisesi vastaa johonkin tällaiseen tarpeeseen, voit puuhastella kutsumuksesi parissa päivät pitkät: tällöin olet löytänyt siilikonseptisi. Jos ratkaiset toisen ihmisen todellisen ongelman, on hän usein valmis maksamaan ajastasi jonkinlaisen korvauksen. Kun tuotat arvoa toisille ihmisille, kykenet myös ansaitsemaan elantosi tekemällä sitä, mitä rakastat eniten.

5. Keskity siihen, mitä teet

Kun olet löytänyt siilikonseptisi, pane itsesi täysillä likoon. Tee keskittyneesti sitä, mitä rakastat ja pyri eliminoimaan sellaiset seikat, jotka eivät tue kutsumustasi täysin. Tämä ei suinkaan tarkoita, että elämän tulisi olla tylsää puurtamista – myös laadukkaalla viihteellä ja ihan puhtaalla laiskottelullakin on tärkeä rooli hyvässä elämässä. Mutta kun tiedät, mitä haluat oikeasti tehdä, opit pian tunnistamaan, mitkä viihteen tai vapaa-ajan muodot todella palkitsevat sinua. Lopulta mielesi virtaa koko päivän flow-tilassa, eikä aivoja edes tarvitse heittää narikkaan. Kun teet sitä mitä rakastat niin, että olet samalla arvokas oman yhteisösi jäsen, on hyvä olla aamusta iltaan.

Älä odota eläkkeelle, vaan tartu toimeen nyt. Lisää vinkkejä onnellisuuden edistämiseen löydät Filosofian Akatemian Onnellisuus-oppaasta. Lataa se maksutta tästä.

PS. Ajattelun ammattilainen lomailee heinäkuun yli. Seuraava blogikirjoitus ilmestyy maanantaina 2.8.

Aurinkoista ja onnellista kesää kaikille!

13 thoughts on “5 yksinkertaista askelta hyvään elämään

 1. Päivitysilmoitus: Ajatuksia juhannukseksi « marks treeniloki

 2. Huippu asiaa!
  Tästä minäkin aion puhua blogissani vähintään yhtä paljon kuin ravinnosta: onni tulee tekemällä sitä sun juttua, ei seuraamalla toisten käskyjä.

  Tästä jengi tuntuu olevan vielä paljon pahemmin pihalla kuin ravinnosta konsanaan. Tai no, on ne ravinnossakin aika pihalla.. Mutta ongelmat liittyvät selkeästi toisiinsa, niissä on sama yhteinen nimittäjä: Sekä ravinnossa että elämässä haetaan ohjeita ja käskyjä ja lautasmalleja virallisilta ”auktoriteeteilta”, jotka eivät ole asemaansa ansainneet (vaan se perustuu enemmän politikointiin kuin osaamiseen).

  Jos kysyt poliitikolta mitä mun pitää syödä tai mitä on hyvä elämä, saat taatusti aika karmeita vastauksia. Ja jos alat elää niiden mukaan, saattaa itsemurha käydä mielessä vähän väliä. Ja eikös Suomessa tehdä itsareita about eniten koko maailmassa?

  Kiitos tärkeästä herättelytyöstä, keep on going, studying, teaching AND living it!

 3. Onkohan Suomessa vielä kukaan sanonut tuota niin selkeästi kuin Ajattelun Ammattilainen: elämä ei koostu mistään abstraktiosta kuten ”pankkitilin saldo” tai ”asema” tai status tms: vaan ihan oikeasti, elämä koostuu vain ja ainoastaan siitä, mitä tekee hetkestä toiseen. Jos se tekeminen on megakivaa, se on ihan yhtä kivaa oli tilillä nolla tai milli.

  Toki sitten kun sen juttunsa löytää (tai vaikka useammankin, mistä todella syvästi nauttii), siitä hommasta tulee vielä kivempaa kun on mitä investoida kunnon välineisiin ja optimaalisiin olosuhteisiin ja entistä isompien hyvien tulosten aikaansaamiseen.

  Mutta kaikki lähtee siitä, että etsii ja löytää “Mitä haluan tehdä ajallani isona?”, ja sen kautta alkaa rakentaa myös sitä vaurautta.

  Itseasiassa, kun keksii mitä haluaa ajallaan tehdä isona, voi alkaa tehdä sitä samantien, jo nyt, jo pienenä. Nautinto on nautinto, ja siitä se vaan paranee taitojen, verkoston ja vaurauden karttuessa.

  Pomminvarma kaava hyvää, autuaaseen ja megaonnelliseen elämään.

  Great stuff Lauri!
  Jatka näiden perusteiden kertaamista aina vaan selkeämmin ja jokaisen mahdollisen aasinsillan kautta, kunnes aina vaan yhä useammalle syttyy se lamppu: ”ai eikö mun tarvikaan ensin voittaa lotossa ja sitten vasta toteuttaa niitä unelmia..”

 4. Tuo 10 000 tuntia on kyllä loistokonsepti.

  Herkullinen ajattelun väline – nykyään katsoo kaikkea vähän eri tavalla, kun sen on sisäistänyt tässä kesän aikana.

  Paras kun pitää huolen, että joka päivä käyttää ne 8-10 aktiivista tuntia ainakin jollain lailla johonkin 10 000 treenitunnin keräämiseen.

  Eli suomeksi: ei heitä ainakaan aktiivista aikaa hukkaan!
  Vaikkei aina edes tietäisi, mitä tavoittelee, intohimoinen toiminta vie aina kohti Masterya, vaikkei vielä ihan tarkkaan edes tietäisi mikä se juttu on, missä aikoo parin vuoden päästä olla mestari.
  Ja hyvä niin.
  Blaze your own trail.

  Esim. meikä oli aivan liekeissä karaokesta monta vuotta, ja laitoin sisään ainakin parituhatta hyperinnostunutta tuntia, joista ehkä 500 yleisön edessä.
  En tiennyt sitä silloin, mutta nyttemmin se on ainutlaatuisella tavalla valmistanyt minua nykyiseen ”tehtävääni”. Sen ansiosta uskalsin viime vuonna alkaa tehdä videoita, ja jopa pitää pari luentoa. Onneksi seurasin sitä Blissiäni silloin 3-10 vuotta sitten, vaikkei siinä ollut silloin mitään ”järkeä”.

  Kaikessa intohimoisessa tekemisessä on aina lopulta enemmän järkeä kuin sohvan halailussa tai sellaisessa työssä/opiskelussa jota koko sielu inhoaa ja jossa ei haluakaan oikeasti kehittyä yhtään mihinkään

 5. Ja ennen kaikkea, kun tekee mitä rakastaa (oli se sitten vaikka karaokea tai muuta ”turhaa”), sitä kautta löytää itsensä.

  Ja se vaikuttaa elämänlaatuun enemmän kuin mikään muu tekijä.
  Jos sulla on vankkumattoman hyvä fiilis omissa nahoissasi, ei sitä oikein millään voi viedä sulta pois.

  Ja se tuo sellaisen rohkeueden ja riippumattomuuden, jota perusjannu voisi lähinnä pitää suljettu osasto -tason hulluutena.

 6. Ja lisäyksenä vielä, että sitä kautta löytää itsensä PALA PALALTA, yksi pala kerrallaan.

  Minulla on taatusti vielä monta palaa löytämättä, mutta koko ajan on sitä parempi olo itseni kanssa ja koko elämästä, mitä enemmän niitä palasia olen kerännyt ja käynyt läpi ihan täysillä.

  Voi olla, että seuraavaksi haluan pistää sisään ne 10 000 tuntia tähän kirjotteluhommaan, ja olla siinä todellinen mestari – tai sitten voi olla että alkaa innostaa vielä enemmän Live-vaikuttaminen, joten järkkäämään tapahtumia tai foodimaistatuksia, joissa saa jutella kiinnostuneiden kanssa aamusta iltaan.
  Ihan miten vaan – minun ei tarvitse vielä edes tietää mitä syksyllä tapahtuu, kunhan tiedän että jatkat jokatapauksessa aina suurimman intohimoni seuraamista. Silloin tulee aina superjälkeä.
  Ja sillon tämä matkanteko on myös aika järjettömän antoisaa.

  Ei vaan ole mitään järkeä tehdä yhtään mitään muuta kuin sitä, mitä rakastaa kaikkein eniten ja mistä juuri tällä hetkellä saa kovimmat kiksautukset.

  • Olli,

   Kiitos runsaista, oivaltavista ja kannustavista kommenteistasi!

   Halusin vielä tarttua tähän viimeiseen. Olet mielestäni tarkalleen oikeassa siinä, että itsensä löytäminen tapahtuu pala palalta. Jokainen matka etenee yksi askel kerrallaan – vaikka usein tuntuukin siltä, että meidän yhteiskunnassamme perille pitäisi päästä teleportilla. Mutta kun tietää minne on menossa, ja tietää aina mikä on seuraava askel, matka etenee kuin itsestään. Tässä oli yksi David Allenin minulle opettama läpimurto: edistys ei vaadi sitä, että täytyy tietää *jokainen* askel perille asti. Riittää, että tietää sen seuraavan.

   Onko muuten David Allenin Getting Things Done sinulle tuttu?

 7. Päivitysilmoitus: Intohimolla tuloksiin « Unelmasta totta

 8. Päivitysilmoitus: Kutsumus ja yhteiskunta | Ajattelun ammattilainen

 9. Päivitysilmoitus: Tekemistä tälle vuodelle « sähköpaimen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s