5 hyvää syytä vaihtaa Omppuun

Mietin pitkään, uskallanko julkaista tätä kirjoitusta ensinkään. Olin toistakymmentä vuotta vannoutunut PC-mies, eikä mikään ärsyttänyt niin paljon kuin Apple-fanien itsetyytyväinen hymy heidän avautuessaan ihmetietokoneidensa auvosta. Muutama vuosi sitten uskaltauduin kuitenkin loikkaamaan Omppuleiriin. Eikä takaisin ole ollut katsomista.

Jos olet tietokoneen peruskäyttäjä – siis surffaat netissä, kirjoitat, kuuntelet musiikkia ja järjestelet valokuvia – on Omppu ylivertainen Windows PC:seen verrattuna. PC on puolestaan fantastinen apparaatti tehokäyttäjälle, joille pikkutarkka räätälöinti ja yksityiskohtien säätäminen on tärkeää. Kummassakin on siis omat hyvät ja huonot puolensa. Tässä kuitenkin viisi hyvää syytä vaihtaa Omppuun.

1. Ompun käyttöjärjestelmä on suunniteltu fiksusti

Mac-foorumi Hopeisessa omenassa on kokonainen ketju, joka on omistettu uusien Mac-käyttäjien ohjelmien asennukselle ja poistamiselle. Syy on siinä, että Omppuun vaihdettuaan moni käyttäjä häkeltyy ohjelma-asentajien ja niiden poistamisohjelmien puutetta. Vaihdettuani Mac-leiriin muistan pohtineeni tuntikaupalla, miten testaamani ohjelma saadaan poistettua – mistään ei nimittäin löytynyt PC-maailmasta tuttua uninstalleria. Surffasinkin viimein mainitulle foorumille, ja löysin sieltä seikkaperäiset ohjeet.

Mac-ohjelma asennetaan seuraavasti:

 1. Laitetaan levy asemaan.
 2. Siirretään ohjelmakuvake OHJELMAT-kansioon.
 3. Poistetaan levy asemasta.

Ohjelma taas poistetaan seuraavasti:

 1. Raahataan ohjelmakuvake roskakoriin.
 2. Tyhjennetään roskakori.

Ei mikään ihme, että PC-käyttäjänä olin pihalla kuin lumiukko.

2. Omppu ei kaadu

Myönnettäköön, että tämä ei aivan pidä paikkaansa: kyllä Mac-koneidenkin on tiedetty kaatuvan. Ompun vahvuus on kuitenkin se, että vaikka jokin ohjelma ajaisikin itsensä karille, on sen prosessit irrotettu käyttöjärjestelmän ydintoiminnoista. Näin kosahtanut ohjelma ei vedä mukanaan koko käyttistä, vaan kone pysyy lähes aina yhä pystyssä.

Ompun toimintavarmuudesta kertoo myös se, että sitä laitetaan harvoin lainkaan kiinni. Kone saattaa olla päällä kuukausikaupalla. Se jätetään vain nukkumistilaan silloin kun sitä ei käytetä. Käytännössä tästä seuraa, että Ompun käynnistäminen vie aikaa suurin piirtein saman verran kuin TV:n käynnistäminenkin: muutaman sekunnin.

3. Omppu on turvallinen

Tiedätkö miksi Mac-tietokoneille ei ole viruksia? Joka kerta kun Microsoft julkaisee uuden Windows-päivityksen, ihmettelen, miksi he eivät ole edelleenkään soveltaneet Mac-maailmasta tuttua yksinkertaista niksiä, joka nostaisi PC-maailman tietoturvan ihan uusiin sfääreihin. Ompun turvallisuuden takana on erityisesti yksi simppeli oivallus.

Joka kerta, kun haluat asentaa ohjelmia, jotka vaikuttavat käyttöjärjestelmän toimintaan, tietokone kysyy salasanasi. Siinä kaikki. Haittaohjelma ei voi salasanaasi tietää, ja näin mikään ryökäle ei pääse noin vain koneellesi luikertelemaan. Voi vain ihmetellä, mikä estää toteuttamasta näin simppeliä menetelmää Windowsissa.

4. Omppua on helppo käyttää

Apple mainostaa verkkosivullaan, että jos olet käyttänyt iTunesia, olet käyttänyt Mac:ia. Mac-käyttäjä ei joudu tuskastelemaan monimutkaisten verkkoasetusten kanssa tai taiteilemaan ajuriasennusten kanssa saadakseen printterin tai äänikortin toimimaan.

Ystäväni esitteli minulle aikanaan Mac-koneensa verkon toimintaa, kun olin itse vielä PC-kannassa. Olin usean tunnin savotan jälkeen saanut koneeni juttelemaan kotiverkkoni kanssa langallisesti. Ystäväni otti verkkopiuhan irti PC:stäni. Kiirehdin valistamaan, ettei konetta verkkoon noin vain kytketä – olin kärrännyt IP-osoitteet sun muut asennusohjeet talteen kellariin. Ystäväni toppuutteli. Hän sanoi:

”Mac-kone kytketään verkkoon hyvin yksinkertaisesti. Laitetaan verkkopiuha kiinni, odotetaan hetki ja avataan selain.”

Taianomaisesti kone oli minuuttia myöhemmin verkossa. Ei IP-asetuksia, ei DNS-säätämistä, ei kymmentä tukipuhelua Elisan asiakaspalveluun. Piuha kiinni, ja kone funtsasi loput itse. En edelleenkään ymmärrä, miten se toimii – kunhan se toimii.

5. Omppu keskittyy olennaiseen

Mac-tietokoneella pystyt tekemään noin 5% siitä, mitä PC:llä. Mutta tuohon viiteen prosenttiin on satsattu sitten senkin edestä. Jos tuo 5% on vielä juuri se 5% jota juuri sinä tarvitset, on käyttäjäkokemus aivan eri tasolla kuin PC-puolella. Applen ydinvaltti onkin juuri käytettävyys: tietokoneen käyttö on helppoa ja hauskaa.

Esimerkiksi Applen tekstinkäsittelyohjelma Pages tekee vain murto-osan siitä, mihin Microsoft Word pystyy. Suurinta osaa Wordin toiminnoista et kuitenkaan tarvitse koskaan. Ja tällöin ne muutamat toiminnot, joita oikeasti tarvitset hukkuvat valikkohierarkian ja sekavien työkaluruutujen syövereihin.

Sikäli kuin tietokone voi olla zeniläinen, Mac on juuri sitä. Siinä on kiteytetty olennainen siitä, mihin suurin osa ihmisistä tietokonetta tarvitsee. Suosittelen lämpimästi: jos se sopii toimenkuvaasi ja tarpeisiisi, vaihda Mac:iin. Se on ihan oikeasti hintansa arvoinen.

PS. Jos olet jo Ompun käyttäjä, tutustu loistaviin Macin käyttäjäkokemusta entisestään helpottaviin apuohjelmiin täältä.

25 thoughts on “5 hyvää syytä vaihtaa Omppuun

 1. Päivitysilmoitus: Tweets that mention 5 hyvää syytä vaihtaa Omppuun | Ajattelun ammattilainen -- Topsy.com

 2. Kiitos! Tässä tuli nyt ainakin minulle tiiviissä muodossa inhimillisesti selostettuna Omppu-maailman hyvät puolet. Juuri tuommoisesta koneestahan olen aina haaveillut. Nyt tiedän ja osaan toimia…

   • Tuntuu mun koneelta mutta: olen käyttänyt ”ikuisuuden pc:tä” (oppimatta sitä koskaan käyttämään kunnolla) – kuinka vaikeaa on siirtää kaikki tieto (kuvat, dokumentit, j.n.e) ompulle?
    Kiitollinen vastauksesta
    T. Seppo 64v

 3. Olen kohta reilun kuukauden päivät käyttänyt uutta mäkkiä. Kahden viikon jälkeen oli pakko asentaa rinnalle windows, kun mäkkiin ei löytynyt ohjelmia tai kokeillessa ne tuntuivat alkeellisen kömpelöiltä pc:lle tehtyihin verrattuina. Samalla siirryin windows-puolella 7:n käyttäjäksi. Pakko sanoa, ettei se jää miltään osin jälkeen OS X:stä, sikäli kuin kuukauden kovallakaan käytöllä asiasta voi mitään varmaa sanoa. Monessa kohtaa windows 7 tuntuu kuitenkin paremmalta. Tällä kokemuksella sanoisin, että mäkkien ylivoimaisuus on softapuolella nykyisin suurimmalta osin menneisyyden aiheuttamaa harhaa. Sen sijaan laitteina, noin fyysisesti, mäkit ovat tyylikkäitä ja ainakin omat koneeni ihan laadukkaan oloisia.

  • Kari,

   Kiitos kommentistasi! Joudun tunnustamaan, etten tunne enää nykyistä Windows-maailmaa kovinkaan hyvin – silloin kun vaihdoin Omppuleiriin, oli vanhassa koneessani käyttiksenä yhä Windows XP. Sen verran, mitä olen Windows 7:aa käyttänyt, on se vaikuttanut kyllä huomattavasti aiempia versioita kehittyneemmältä. Ja sehän on tietysti aina parempi – näin yhä useampi pystyy nauttimaan jouhevasta tietokoneen käytöstä.

   Itse pidän Mac:in simppeliydestä, mutta kuten tekstissäkin linjasin, ei pelkistetty ote ole tarkoituksenmukainen kaikille. Siksi on hyvä, että on olemassa myös Windows ja Linux -vaihtoehdot.

 4. Lauri, onneksi rohkenit julkaista kirjoituksesi!
  Minä haluan laittaa soppaan linux-lusikan. Vaihdoin vuosi sitten Lenovo-läppärini käyttöjärjestelmäksi Linuxin enkä ole hetkeäkään katunut. Nykyiset versiot ovat yhtä helppokäyttöisiä –ellei jopa jossain määrin helpompia– kuin Windowssit tai OS X:t.

  Olen peruskäyttäjä; surffaan, kirjoitan, käytän taulukkolaskentaa ja käsittelen kuvia satunnaisesti. En ole tietokone- tai koodivelho!
  Jos olette kyllästyneet windowsin jumitteluun, niin asentakaa Linux siihen rinnalle ja kokeilkaa erilaista näkemystä ilmaiseksi. Linuxin jälkeen vaihto Macciin on myös helpompi, koska erilaisuus-shokki on pienempi. Linuxillekaan ei ole olemassa viruksia.

  Windows, Mac ja Linux ovat kaikki hyviä. Ne ovat vain erilaisia.
  Tärkeintä on valita käyttöjärjestelmä omien tarpeiden mukaan.
  T: Lauri, joka nauttii, kun työvälineet toimii moitteetta.
  P.S

  • Lauri,

   Kiitos kommentistasi! Linux on tosiaan kehittynyt viime vuosina aivan hurjasti, ja silloin tällöin olen pyöritellyt ajatusta Linuxin käytöstä – ei tämä Mac-konekaan täydellinen ole :).

   Mutta osut naulan kantaan siinä, että tärkeintä on valita käyttöjärjestelmä omien tarpeiden mukaan.

 5. Rohkeita väitteitä, sillä kyse on vahvasti makuasioista, ainakin kohdissa 1, 4 ja 5. Viruksettomuus on iso plussa, mutta omenakone on ainakin minut ajanut usein hulluuden partaalle. Sen toimintalogiikka on minulle joskus käsittämätöntä. Tai sitten minun toimintalogiikkani on käsittämätöntä koneelle. Niin tai näin, hoidan ajattelun mieluummin itse ja jätän teknisen suorittamisen tietokoneelle. Siihen PC sopii paremmin.

  P.S. Tämä teksti on kirjoitettu Macilla.

  • Arvon Omenainen,

   Tietokoneiden toimintalogiikka jakaa tosiaan ihmisiä. Ja jos jokin kone ei sovi sinulle, mutta toinen sopii, niin käytä ihmeessä sinulle parhaiten passaavaa työkalua.

   Itselleni kohta 5 on ehdottomasti olennaisin syy siihen, miksi pidän niin paljon Maceista: vaikka joskus saatankin kaivata jotakin puuttuvaa ominaisuutta, on 99% workflowstani jouhevaa ja ongelmatonta, kun en joudu metsästämään perustoimintoja valtavan mutkikkaan valikkohierarkian takaa.

  • Antti,

   Kiitos kommentistasi ja mielenkiintoisesta linkistä. Olen lukenut vastaavia tietoturvajuttuja aiemminkin, enkä tunne asiaa niin hyvin, että osaisin valistuneesti kommentoida. Sen verran tiedän kuitenkin, että en ole koskaan kuullut, että kenelläkään tuttavallani olisi ollut Mac-koneessa virusta. Sellaisia toki on – tänäänkin törmäsin ihkauuteen juttuun, jossa virus osaa juurikin kytkeä tuon mainostamani salasanan kyselyn pois päältä. Toimivia Mac-viruksia on kuitenkin aivan olemattoman vähän.

   On toki mahdollista, että viruksista tulee ennen pitkää todellinen riesa Mac-maailmassakin. Mutta toistaiseksi Omput ovat pysyneet vielä madottomina.

 6. Kun olen aika tuloshakuinen, koneilla ja ohjelmistoilla pitäisi saada jotain myös aikaan. Vista sai kupin läikkymään. Kaiken maailman teknisten ongelmien määrä nousi suhteettoman suureksi. Niinpä sorruin kokeilemaan Macia runsas vuosi sitten.

  Niin siinä sitten kävi, että nyt on Applea kaikki: iPod, iPad, iPhone, läppärinä Macbook Air ja Mac Pro pöytäkoneena. Varmuuskopiot toimivat TimeCapsulen avulla vihdoin niin kuin niiden pitääkin – eli automaattisesti.

  Ylläpitotöihin kuluva aika on romahtanut murto-osaan aiemmasta.

  Windows 7 pyörii Parallels-ohjelmistolla ihan sujuvasti. Mutta en tarvitse Windowsia enää mihinkään muuhun kuin Polarin sykemittarin kirotun kivikautisen yhteysohjelmiston pyörittämiseen. Kaikkeen mahdolliseen muuhun on löytynyt Mac-yhteensopiva sovellus.

  Se on kuitenkin hyvä kysymys, olisinko vaihtanut Appleen, jos Windows 7 olisi ollut puolitoista vuotta sitten keväällä myynnissä. En ehkä. Mutta ei silti kaduta, takaisin Windowsiin en kaipaa. Sitä paitsi vaihtelu virkistää.

  • Jari,

   Kiitos kommentista. Applen ekosysteemi pelaa kyllä nätisti yhteen. Oikeastaan ainoa Apple-värkki, joka on aiheuttanut itselleni harmaita hiuksia on Time Machinen käyttö Airport Extremen kautta. Jouduin siirtymään CrashPlan-varmennukseen, kun Time Machine korruptoi backupit pariin otteeseen. Mutta muuten Applen kanssa homma sujuu kyllä kuin tanssi.

   On tosin mainittava, että jotkut Android+Linux -yhdistelmällä pelaavat kaverini vaikuttavat olevan myös hyvin tyytyväisiä. Kenties Ompuille vielä löytyykin varteenotettava kilpailija.

 7. Haukkasin minäkin omenaa kaiken DOS-UNIX-koko Windowsin tähänastisen elinkaaren-sekalaisen määrän Linux distrojen jälkeen. Ja voin sanoa, että olen saavuttanut mielenrauhan. En tarvitse kotikäytössä mitään, mikä ei ole Macissa, työssä asia on tietysti toinen, mutta siellä onkin komppanian verran IT-hemmoja säätämässä Windowsia.

  Telkkarissa on kiinni Mac mini ja vaimolla MacBook, eikä ole tarvinnut miettiä enää joutavia tietokoneasioita, vaan nautiskella tietotekniikan hedelmästä. Vielä joutuu tukemaan tyttären Win 7 konetta, mutta kyllä sen kestää.

  Ensimmäiset päivät Macin kanssa oli hapuilua, ja melkein kaduin sen ostamista, mutta sitten avasin mieleni ja löysin yhteisen sävelen, joka pelkästään kirkastuu, mitä enemmän Macia käytän.

  Koko konsepti on niin hienosti toteutettu, että korkeamman hinnan suostun maksamaan mukisematta. Jos arvottaisin kaikki ne työtunnit, jotka olen käyttänyt Windowsin ylläpitoon kotikoneissa, sillä hinnalla olisin voinut ostaa huoneellisen Maceja jo kauan sitten.

  Kuulostaa Mac evankelistin jargonilta, mutta asia on nyt vain näin.

  Kiitos kirjoituksestasi, tänä päivänä pitää olla rohkea!

  • jeanper,

   Tuo Windows-maailman loputon ylläpito on tosiaan myös yksi painava syy mäkkimaailmaan siirtymiseen (vrt. myös Jarin kommentti yllä). Sain noin vuosi sitten vaimonikin vihdoin puhuttua Mac-kantaan, ja olen kyllä ollut tyytyväinen, kun vaimon lähes jokaviikkoiset ATK-tukipuhelut ovat hävinneet käytännössä kokonaan.

 8. Hei Lauri!

  1. Poistaessasi ohjelman osX ei poista kyseiseen ohjelmaan liittyviä konfiguraatio-tiedostoja. Niiden poistamiseen tarvitset erillisen ohjelman:
  Unistallerin.

  http://onnati.net/apptrap/

  2. Nykyiset käyttöjärjestelmät eivät kaadu, jos jokin säie lukkiutuu se poistetaan hallitusti. Ohjelma saattaa siis ”kaatua”. Silloin mennään yleensä Käyttöjärjestelmän ulkopuoliselle sektorille. Muistuttaisin myös spinning wheel of death-käsitteestä.

  3. Applen turvallisuus on myytti.
  http://news.techworld.com/security/3201863/snow-leopard-less-secure-than-windows-says-hacker/
  http://features.techworld.com/security/2856/apple-security–silence-then-abuse/
  http://www.newsmaker.com.au/news/3821

  4. Käytettävyystutkimuksissa ihmiset luokitellaan usein kolmeen kastiin: novice, intermediate, sekä expert. Applen kohteena on ensimmäinen ryhmä.
  Se sopii kuin nyrkki silmään kaikille mieleeni tuleville sulautetuille laitteille puhelimista padeihin.
  Pagesista jouduin luopumaan, koska kouluun kirjoitettavien esseiden vaatimuksiin ei ko. ohjelma pysty vastaamaan. Ehkä en vain osannut käyttää.
  Käytettävyydellä ei tarkoiteta vain tuotteen käyttöönottoa, vaan koko elinkaarta kaupasta roskiin.
  Siinä Apple ei mielestäni ole muita toimijoita parempi.
  Apple on vain ymmärtänyt siirtää painopisteen ensimmäiseen ryhmään: ihmisiin, jotka eivät vielä osaa käyttää tuotetta. Samalla kuitenkaan pystymättä tuomaan jo tottuneen käyttäjän tarpeita vastaavia toimintoja.

  Applen tuotteissa minusta hienointa on viimeistely. Viimeistelyllä tarkoitan apple vs. pc -asetelmasta lähtien (kaikki kotitalouskoneet ovat pc-koneita), mainontaa, markkinointia ja ”brändäystä” myöten kaikkea fyysiseen laitteeseen asti, sekä pakettiin, jossa laite toimitetaan käyttövalmiina. Sitä sietää ihailla ja siitä pitäisi kaikkien ottaa oppia.

  PS. tämäkin oli kirjoitettu macilla.

  • Esa,

   Kiitos kommentista. Ohessa muutamia huomioita:

   1) Konfiguraatiotiedostot eivät vaikuta käyttöjärjestelmän toimintaan millään tavoin. Ne vievät kovalevytilaa muutamia kymmeniä kilobittejä, joten niiden olemassaololla ei ole mitään käytännön vaikutusta koneen käyttöön.

   2) Oma aktiivikokemukseni jäi tosiaan Windows XP:een. On todella hieno juttu, jos Vistassa tai Windows 7:ssa on onnistuttu vihdoin irrottamaan ohjelmat käyttiksen ydinprosesseista.

   3) Applen turvallisuusmyytti on myytti :). OSX ei tietenkään ole täydellinen – ei mikään käyttis ole. Mutta on aika yhdentekevää peruskäyttäjän kannalta, jos ammattihakkeri keksiikin jonkin takaportin, jota voi hyödyntää hyökkäyksiin.

   Fakta on kuitenkin se, että näinä vuosina, kun olen Omppua käyttänyt, ei koneellani ole ollut ainuttakaan haittaohjelmaa – enkä liioin ole koskaan kuullut Apple-käyttäjästä tuttavapiirissäni, jolla olisi ollut moisia ongelmia.

   En ole myöskään ikinä käyttänyt koneella säännöllisesti virussoftaa. (Joskus ajoin huvikseni virustestin läpi, ja ainoat osumat löytyivät spam-mailien liitteistä.) Sen sijaan viimeisestä HP-läppäristäni poistin kymmeniä viruksia – huolimatta siitä, että käytössä oli aina viimeisin versio F-Securesta ja säntillisesti tehdyt turvallisuuspäivitykset (joita sai muuten tehdä ainakin kerran viikossa – onko tilanne muuttunut nykyään inhimilllisemmäksi Windows-kentällä?).

   4) Tässä olet täysin oikeassa. Apple ei ole räätälöitävissä samalla tavoin kuin PC. Tämän vuoksi minusta on loistavaa, että molemmat vaihtoehdot ovat saatavilla.

   Mitä tulee tekstinkäsittelyyn, kirjoitin itse väitöskirjani rungon Pagesilla ja siirsin sen viimeistelyä varten Nisus Writer Pro:hon. Kumpaankin olen ollut äärettömän tyytyväinen – käytettävyys ja luotettavuus ovat huipussaan.

   • Hep!

    2. Toki olet oikeassa, etteivät tiedostot vie koneelta juurikaan tilaa.
    Windowsin rekisterikikkailu on ihmeellinen maailma itsessään. En tiedä onko Windows 7 tuonut siihen parannusta.

    3. Applen verrattain pieni markkinaosuus on syynä siihen, ettei viruksia ole liiemmin osX-puolella nähty. Yksi iso syy on myös maantiede. Suurin osa viruksista on suunnattu Yhdysvaltoihin, jos sinulla tai tuttavapiirilläsi ei ole ollut viruksia ei se tarkoita sitä, etteikö niitä olisi olemassa.
    OsX ja *nix-käyttöjärjestelmiä käytetään myös virusten kantajina. Vaikkei virus saastuttaisikaan sinun konettasi saatat jakaa tiedostoja, jotka saastuttavat muiden koneita.
    On tietysti totta, että suurin osa viruksista on suunnattu Windowsille.
    Se ei tarkoita sitä, että osX olisi turvallinen. Applen pc-koneiden yleistyessä virusten määrä kasvaa. Trendi on jo näkyvissä.
    Suurin osa hyökkäyksistä viime vuonna tehtiin käyttäen ns. cross-site scripting-tekniikkaa. Siinä asiakasselaimessa toteutetaan laitonta Java-script-, HTML- tai muuta koodia. Silloin on yhdentekevää mikä käyttöjärjestelmä on käytössä. Käyttöjärjestelmien ollessa yhä hankalammin murrettavissa hyökkäysvektorit tähtäävätkin ketjun heikoimpaan lenkkiin: käyttäjään. Virusten määrä on ollut jatkuvassa kasvussa koko ajan, enkä usko, että kasvu olisi loppunut. Virusten teho taas on laskenut huomattavasti. Tästä syystä fokus on siirtynyt muualle.
    Tietojen kalastelut ovat arkipäivää. Joskin Suomi ja pohjoismaat ovat siinä onnellisessa asemassa, että tänne periferiaan kaikki tulee myöhässä. Niin myös eri hyökkäysvektoreiden hyödyntäminen. Kyse ei ole siitä, että omppu olisi turvallisempi, kuin Windows: se on turvattomampi. Ei myöskään sovi unohtaa, että ensimmäinen tietokonevirus labrojen ulkopuolella oli juuri Applen koneelle suunniteltu. Tästä aiheesta voisi kirjoittaa kirjan ja ruotiminen tässä onkin tiivistettyä ja typistettyä.

    Nykyisin ohjelmat päivittävät virustunnisteet automaattisesti.

    Mielestäni on lähtökohtaisesti typerää, jos yhden asian tekemiseen täytyy käyttää kahta ohjelmaa. Varsinkin, kun kyse on tekstinkäsittelystä. Silloin käytettävyys on kaukana hyvästä. En toki suitsuta Wordia, itse kirjoitan esseeni yleensä textEditillä, tai nanolla ja muokkaan tekstin Wordillä tai OpenOffice.orgilla (mikä nimi ohjelmalle annettu, hohhoijaa). Olen siis samassa suossa. Lähinnä purinkin vain turhautumistani.

    Tässä on tullut nyt niin paljon haukuttua, että täytyy erikseen mainita, että pidän Applen tuotteista. Varsinkin, kuten aikaisemmin mainitsin, sulautetuista ratkaisuista. Miksi normikäyttäjän pitäisi tapella reitittimen kanssa ja pelätä onko oma wlan-verkko nyt varmasti suojattu, vai ei? Applen multimedia ratkaisut ovat myös mieleeni. Apple TV:n katsominen iPhonen ruudulta on jotakin mieletöntä.

   • Esa,

    Kiitos kommentista! Olen ehkä hieman eri mieltä eri tekstinkäsittelyohjelmien käytöstä. Nähdäkseni tekstin tuottamisessa on erilaisia työvaiheita, ja on workflow:n kannalta jopa parempi, että erilaisiin vaiheisiin on omat työkalunsa. Itse käytän peräti kolmea tekstinkäsittelyohjelmaa: WriteRoomia tekstin tuottamiseen, Pagesia suurimpaan osaan tekstin muokkaamisesta ja valmiiksi saattamisesta, ja Nisus Writer Pro:ta akateemisten tai muuten laajojen tekstikokonaisuuksien viimeistelyyn.

    WriteRoom on simppeli fullscreen-editori, jossa ei ole mitään turhaa tai häiritsevää. Se on siis täydellinen uuden tekstin tuottamiseen.

    Pages taas on 95% tekstinkäsittelyyn lähes täydellinen softa. Kaikki muotoilut yms. löytyvät salamannopeasti sieltä, mistä niitä ensin hakee, eikä mukana ole taaskaan mitään turhaa, joka häiritsisi editointityötä.

    Nisus Writer Pro:ssa on puolestaan tuotu akateemisen tekstimaailmaan Pages-tyyppinen simppeli käyttöliittymä. Samalla ohjelma on kuitenkin pakattu täyteen elintärkeitä akateemisen alan toimintoja, kuten lähdeviitetietokantaintegraatio, monipuoliset alaviite- ja loppuviitetoiminnot, monipuoliset indeksoinnit ja sisällysluettelojen generoinnit, ja erinomainen ja ketterä tapa rakentaa ristiviitteitä tekstin sisällä. Mitään näitä en kuitenkaan tarvitse, jos kirjoitan esimerkiksi blogitekstiä tai lyhyttä tieteellistä artikkelia. 200-sivuisen väitöskirjan kohdalla taas työstä ei tulisi yhtikäs mitään ilman näitä ominaisuuksia.

    Työkalut tarpeen mukaan, siis :).

 9. Olen hyvin vakuuttunut artikkelistasi! Itsekin omistan Ompun ja on varma kuin tauti se, että Applen laitteet ovat yliveroisia. Jaan nettisivuillani luetuimpia uutisia & artikkeleita Applen tuotteista ja kehityksestä. Laitoin sivulleni lukuvinkkiä tästä mainiosta artikkelista. 🙂

  Käykää ihmeessä lukemassa, kaikki on teitä varten.

  http://appleuutiset.webs.com

 10. Moi

  ja kiitos hyvästä tekstistä. Olen miettinyt siirtymistä Windowsin parista Applen ihmeelliseen maailmaan. Mietinkin, että
  *jaksaako se pyörittää muistivaativia selainpelejä?
  *onko esim. kuvien siirtäminen helppoa?
  *mikä voisi mahdollisesti olla tietokoneen elinkaari; jos hinta on tupla kuin mihin olen yleensä tottunut niin keston pitäisi olla väh. 5-6 vuotta
  *saako netistä ladattua täydennystä ”puutteellisiin ohjelmiin”
  *jos en pidä esim. pages:istä, niin voinko ladata jonkun toisen kirjoitusohjelman? Minkä?

  Kiitos etukäteen!

 11. Hei, Valtteri

  1. Halvimmatkit Mac mallit ovat nykyään jo niin tehokkaita että nettipelit pyörivät helposti, jos on tarvittavat softat (unity,jne)
  2.Kuvien siirtäminen on todella yksinkertaista.
  3.Tietokoneen elinkaari on todella pitkä jos pidät tietokoneen fyysisesti pidät sen kunnossa (et tiputtele jne.) vieläkin on tallella machintos SE joka on vielä poiminnassa.
  4. Netistä löytyy hyvin paljon ohjelmia ladattavaksi macille.
  5. Macille on monia kirjoitusohjelmia. mm(openoffice ja muita)

 12. Vuosia kuuntelin Mackiä käyttävien kavereiden, myös omien poikieni hypetystä, miten sillä kaikki onnistuu ihan tuosta vaan helposti ja luontevasti, eikä ikinä vituta, kun sillä toimii, eikä sen jälkeen ole paluuta jne…
  No, tyytyväinen en ollut windowsiinkaan koskaan, kun en jaksaisi perehtyä tietotekniikkaan sen syvällisemmin. Niinpä muutama vuosi sitten päätin loikata mäkkimaailmaan ja köyhtyä kolminkertaisen hinnan siinä toivossa, että kaikki olisi yksinkertaisempaa ja helpompaa. – p…n marjat, sanon minä. Onhan tässä magig-padit sun muuta mukavaa ja tyylikkään näköinen paketti. Mutta, kun pitäisi tehdä jotain arkirutiinista, tai nettisurffailusta poikkeavaa, niin mitään ei löydä, kaikki on piilossa. Olen tässä juuri etsinyt tunnin verran keinoa saada yksi paperi skannattua pdf:ksi, mutta mikään löytämäni valikko, tai muu herkkunurkka, mitä näitä mäkinkielisiä ihmenimiä onkaan, ei selvästi kerro, että vaikkapa ”luo pdf”, ”skannaa”, tai muuten ilmaisisi selkeästi, mitä tehdä ja mistä klikata. Varmaan tällainenkin toiminto on olemassa, mutta miksi se pitää kätkeä monen mutkan ja kielimuurin taakse? Ei myöskään löydy mistään mainintaa koko skannerista, vaikka se on jo vuoden tässä toiminut. Monta kertaa sama tuska valokuvien kanssa. PC-hen kun työnsi kameran, tai tikun kiinni, se kysyi heti suoraan, mitä haluan sille tehdä ja antoi vaihtoehtoja. Nyt ei tapahdu mitään, pitää soittaa mackisti-ystävälle ja kysyä, minkä ihme mutkan takaa pitikään kiertää, että saa kuvat koneeseen. Jos vaikka erehdyt painamaan, että ”kopioi”, kone on tekevinään jotain, muttei kerro mitä… V…u mua ei huvita enää yhtään mikään – lähden PC-kauppaan

 13. Pc toimi paaaljon paremmin minulla.Kokoajan musahommissa garage kaatuilee ja jumittaa normi loopeilla.Ärsyttävää paskaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s