5 tehokasta konstia, joiden avulla saat Facebookista aina hyvän mielen

Facebook on kiistatta sosiaalisen median valtias. Yhteisöpalvelun käyttäjiä on miljoonakaupalla, ja kilpailijat jäävät kauas taakse. Samalla kun vanhat luokkakaverit löytää kätevästi Facebookista, pakenee palvelusta kuitenkin myös jatkuvasti ihmisiä.

Syyt ovat monenlaisia. Useimmiten perimmäisenä syynä esitetään se, että palvelusta tulee tavalla tai toisella pahalle tuulelle. Joko kaverien känniörvellyspäivitykset, hassut kissavideot ja zombie-kutsut ärsyttävät, tai Farmville-koukkuun jääminen ahdistaa.

Facebookista ei kuitenkaan tarvitse paeta; voit myös kääntää esiin yhteisöpalvelun parhaat puolet. Esittelen tässä viisi tehokasta konstia, joiden avulla saat säädettyä Facebook-tilisi sellaiseksi, että tulet sen avulla lähes poikkeuksetta hyvälle tuulelle.

1. Piilota valittajat

Tämä on nähdäkseni hyvinvointia edistävän Facebook-tilin sääntö numero yksi. Kaverisi ovat varmasti ihastuttavia ihmisiä. Mutta kaikki Facebook-tuttavasti tuskin tuottavat poikkeuksetta ilahduttavaa tai hyödyllistä sisältöä. Samalla tavoin kuin oivaltavat ja positiiviset statuspäivitykset ilahduttavat, vetävät negatiiviset ja valittavat huomiot myös oman suusi mutruun.

Tämän takia kannattaakin piilottaa sellaisten kavereiden statuspäivitykset, jotka ärsyttävät tai joista tulee pahalle tuulelle. Tämä ei ole epäluottamuslause ystäviäsi kohtaan. Mutta sinun velvollisuutesi Facebook-kaverina ei ole joutua seuraamaan joka ikisen puolituttusi kitinää päivästä toiseen.

Kun piilotat valittajat, jäävät jäljelle ne tuttavasi, jotka laittavat statuspäivityksiinsä oikeasti mielenkiintoista ja arvokasta materiaalia. Näin Facebook-statusvirtasi toimii innostavana ja ilahduttavana kollektiivisena alitajuntanasi samaan tapaan kuin käyttäessäsi Twitter-tiliä osana laajennettua mieltäsi. Ja jos läheisellä ystävälläsi on todellisia huolia sydämellään, hän osaa varmasti ottaa yhteyttä muutenkin kuin Facebook-päivittämällä.

Statuksen saat piilotettua viemällä hiiren statuspäivityksen oikealle puolelle ja klikkaamalla sinne ilmestyvää rastia.

2. Seuraa sellaisia fanisivuja, joista tulet hyvälle tuulelle

Etsi Facebookista sellaisia kirjoja, elokuvia, tv-sarjoja ja bändejä, joista pidät. Voit myös etsiä idoleittesi fanisivuja sekä yrityksiä ja yhteisöjä, joista pidät. Jopa harrastuksillesi löytynee jonkinlainen fanisivu. Näin saat statuspäivitykseesi juuri sinulle mieleisimpiin asioihin liittyviä uusia oivalluksia ja informaatiota, josta on sinulle hyötyä.

Kannattaa kuitenkin tarkkailla, saatko fanisivuilta todella sellaista informaatiota, joka on joko hyödyllistä, tai josta tulet hyvälle tuulelle. Monet bändit esimerkiksi julkaisevat sarjatulella keikkatietojaan ympäri maailmaa. Ja vaikka olisitkin keikalle menossa, ei Radioheadin Bolognan keikka-aikataulu ole varmaankaan sinulle tärkeää tietoa. Tällöin bändin status-virta kannattaa piilottaa samaan tapaan kuin epämiellyttävät statuspäivityksetkin.

3. Osallistu aktiivisesti keskusteluun

Kommentoi tai merkitse peukulla aktiivisesti sellaisia statuspäivityksiä, joista tulet hyvälle tuulelle. Näin osallistut päivityksestä seuraavaan keskusteluun ja saat parhaassa tapauksessa uusia ja arvokkaita oivalluksia.

Facebook ilmoittaa aina, kun joku on kommentoinut peukuttamaasi päivitystä. Näin pysyt myös ajan tasalla keskusteluissa. Keskusteluissa vuorovaikutat myös ystäväsi verkoston kanssa, joten sosiaalinen elinpiirisi laajenee parhaassa tapauksessa suotuisasti tätä kautta.

4. Vältä nettipelien pelaamista

Farmville on varmasti tosi kiva ja koukuttava. Mutta koukuttavuudella on kääntöpuolensa. Usein tuntikaupalla nettipeliä hakattuaan on turhautunut ja jännittynyt olo. Niin kuin mistä tahansa addiktiosta, myös nettipeleistä tulee krapula.

Jos kaipaat kevyttä tekemistä tylsyyden selättämiseksi, kokeile nettipelin sijaan esimerkiksi StumbleUpon -palvelua. StumbleUponin avulla voit tappaa aikaa tylsyyden välttämiseksi, mutta samalla löydät jatkuvasti aidosti innostavaa ja ilahduttavaa uutta tietoa. Näin vältät nettipelikoukun ja krapulaisen digiahdistuksen.

5. Mieti, ennen kuin päivität

Facebook-tilisi on yksi päivän piristyksiä siinä vaiheessa, kun verkostoidut siellä juuri niiden ystäviesi kanssa, joiden kanssa toimimisesta tulee hyvä olo. Varmistamalla, että myös omista statuspäivityksistäsi on iloa kavereillesi, on tulos moninkertainen.

Mieti siis aina pieni hetki, ennen kuin lisäät jonkin huomion, linkin tai vaikkapa hauskan kissavideon statuspäivitykseesi. Mieti, päivitätkö vain omaksi iloksesi – vai voiko päivityksestäsi olla oikeasti iloa myös muille. Facebook on sosiaalinen media juuri siksi, että sen avulla synnytät parhaillaan aivan uudenlaista sosiaalista vuorovaikutusta, joka ei olisi mahdollista ilman digitaalista mediaa. Ja sosiaalisen median laadun määräävät yksin käyttäjät – sinä mukaan lukien.

Voit laajentaa digitaalista elinpiiriäsi myös tutustumalla Filosofian Akatemian Laajennetun mielen oppaaseen. Voit ladata sen maksutta täältä.

9 thoughts on “5 tehokasta konstia, joiden avulla saat Facebookista aina hyvän mielen

 1. Päivitysilmoitus: Tweets that mention 5 tehokasta konstia, joiden avulla saat Facebookista aina hyvän mielen | Ajattelun ammattilainen -- Topsy.com

 2. Hienoa Lauri! Teit sen taas; annoit ajattelemisen aihetta ja hyvää mieltä!

  Muistan kuulleeni jostain, että surullisen ilmeen pitäminen vaatii enemmän lihastyötä kuin hymyileminen. Myös surullisen hymiön piirtäminen vaatii varmasti enemmän energiaa kuin smileface. Negatiivisuus nimittäin imee energiaa ja positiivisuus vuorostaan säteilee sitä ulospäin.

  Tämä artikkeli on arvokasta sisältöä ystävilleni, joten linkki nousee statuspäivitykseksi. Thumbs up bd

  • Lauri,

   Kiitos kannustavasta kommentista! Murjottaminenkin vaatii tosiaan virtaa. Se onkin sitten yksi mysteeri, miksi iloisuus tuntuu kuitenkin vaativan aina enemmän alkupanosta. Hedelmät ovat toki sitten aivan toista luokkaa, kun vaan löytää syyn hymyillä.

 3. Ensimmäinen neuvo kietytyisi paremmin ”Valitse, keitä seuraat.” Eivät ihmiset turhasta valita, Facebookissakaan, vaan siksi, että on paha mieli.

  Itse en seuraa tylsiä tyyppejä, mutta masentuneita en listaltani poista, vaan jaan hyvää mieltä kommentoimalla ikävään statukseen jotakin. Itsekin vaikean masennuksen sairastaneena tiedän, että tärkeintä on että joku ottaa kontaktin, sillä mitä sanoo onkin sitten vähemmän väliä. Ja joskus niistä vaikeistakin asioista on helpompi ilmoittaa vaikka vihjaavasti Facebookissa, kuin vaatia ketään kuuntelemaan suurta vuodatusta.

  • Arvoisa Anonyymi,

   Mietin pitkään juuri valottamaasi näkökulmaa; jääkö minulta jotain tärkeää huomaamatta, jos piilotan valittavat ystävät? Nähdäkseni olemme kyllä vastuussa lähimmäistemme hyvinvoinnista – mutta koko maailmasta ei voi ottaa kerralla vastuuta. Tämän takia valittavien Facebook-statusten piilottaminen voi jopa jättää enemmän virtaa huonovointisten ystävien tukemiseen.

   Mitä tulee seuraamiseen, en haluaisi kuitenkaan lempata kehnoja statuspäivityksiä tuottavia ystäviä kokonaan pois kaverilistalta – usein kyseessä on kuitenkin vallan hurmaava ihminen, jonka kanssa on muuten mukava olla tekemisissä. Statuksen piilottaminen onkin huomaavainen keino olla kuormittamatta omaa mieltään toisten huolilla.

   Esiin nostamasi asia on kyllä tärkeä, enkä usko, että siihen on mitään lopullista ratkaisua.

 4. Päivitysilmoitus: Verkon menovinkit

 5. Päivitysilmoitus: Viikkopäiväkirja 43 (25.-31.10.2010)

 6. ”Facebook ilmoittaa aina, kun joku on kommentoinut peukuttamaasi päivitystä. ”

  Tuon voisi korjata, sillä Facebook ei enää nykyisin ilmoita tykättyjen statusten kommenteista. Vain kommentin perään tulleesta kommentista ilmoitetaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s