5 vinkkiä Cicerolta: Näin rakennat vaikuttavan puheen

Winston Churchillin mukaan mikään ihmiselle suoduista taidoista ei ole puhetaidon vertainen. Eikä ihme: ilman puhetaitoa eivät pilvenpiirtäjät nousisi, tai sotajoukot liikkuisi.

Me suomalaiset emme ole tunnettuja puheenlahjoistamme. Siinä, missä amerikkalaispoliitikot Clintonista Obamaan suoltavat ikimuistoisia puheita ja liikuttavat kuulijansa kyyneliin, tylsistyttävät eduskunnan täysistunnon puheenvuorot yleisön unen partaalle.

Vaikuttavan puheen rakentaminen ei ole kuitenkaan geeneistä kiinni. Päin vastoin: vaikuttavan puheen rakentaminen on viime kädessä yksinkertainen juttu, kunhan tunnet oikeat niksit. Tässä kuulun roomalaisoraattori Ciceron kaava vaikuttavan puheen rakentamiseksi.

1. Exordium – Alkusanat

Jokainen vaikuttava puhe alkaa alusta. Aivan turhan usein kuulee puhujan aloittavan puheensa epämääräisellä jaarittelulla, tai säntäävän suoraan budjettivajeen tai muun puuduttavan leipätekstin kimppuun.

Puheen alussa täytyy voittaa yleisö puolelleen. On rikottava jää, tai niin kuin suomalainen mestaripuhuja Juhana Torkki sanoo, avattava kanava. Tämä onnistuu vetoamalla yleisön tunteisiin. Patenttivarmoja keinoja aloittaa puhe lennokkaasti on esimerkiksi siteerata tunnettua henkilöä, kertoa omakohtainen tarina tai mielikuvia herättävä anekdootti.

Rautaiset ammattilaiset kertovat vitsin – tosin tämä taiteenlaji on huomattavan paljon vaativampi, kuin äkkiseltään luulisi. Mutta jos tiedät olevasi armoitettu huulenheittäjä, on exordium loistopaikka huumorille. Kun vielä linkkaat aloituksesi jollakin tavalla puheen leipätekstiin, olet jo puolessa välissä vaikuttavan puheen synnyttämistä.

2. Narratio – Johdattelu

Ennen budjettivajeen kimppuun hyökkäämistä on hyvä johdatella kuulija aiheen pariin. Tässä voit taustoittaa puheenaihettasi käyttämällä apuna joko tarinoita, tai vetoamalla puheenaihettasi koskeviin taustatekijöihin.

Narration tehtävänä on johtaa yleisösi luontevasti seuraavaan kohtaan, jossa esität väittämäsi asian. Säntäämällä suoraan kuivan asian kimppuun vieroitat helposti yleisösi ja ajat heidät kommunikaattoreidensa pariin. Alustamalla väittämäsi lennokkaasti pidät huolen siitä, että kuulijasi huomio kohdistuu sinuun ja sanomaasi – eikä kännykän näytöllä singahteleviin Angry Birdseihin.

3. Partitio – Väittämä

Vasta tässä kohtaa esität puheesi väitteen. Jos tarkoituksenasi on suostutella kaupunginvaltuusto budjettileikkaukseen, olet avannut kanavan ja alustanut väittämäsi tunteisiin vetoavilla kertomuksilla tai kaikkien hyväksymillä tosiseikoilla. Nyt esität teesin: budjettia on leikattava.

On syytä huomata, että vasta nyt siirrytään puheessa siihen vaiheeseen, mihin valtaosa suomalaispuhujasta hyökkää hetimiten: vasta tässä kohtaa tarjoillaan yleisölle ”kuivaa asiaa”. Kun kanava on auki yleisölle, ja kuulija symppaa puhujaa, on kuivakin asia helppo esittää lennokkaasti.

4. Confirmatio – Perustelu

Tässä vaiheessa esitetään perusteet väitetylle teesille. Perustelut koostuvat tietysti paljolti faktoista ja niitä tukevista argumenteista. Mutta edes tässä kohtaa ei yleisöä kannata puuduttaa kuoliaaksi.

Esimerkkiä voit ottaa amerikkalaisista akateemikoista: UC Berkeleyn fyysikko Richard Muller esittää toinen toistaan mukaansa tempaavampia luentoja hiukkasfysiikasta. Vaikka asia on painavaa, ja faktoja vilisee silmissä, onnistuu Muller puhumaan puolentoista tunnin luennon toisensa perään päästämättä yleisöään hetkeksikään otteestaan.

Faktojen lisäksi mestaripuhuja käyttää vertauskuvia, kielikuvia ja – jälleen kerran – tarinoita. Näin yleisö saa paremmin kiinni siitä, mitä halutaan sanoa, vaikka kyseessä olisi hiukkasfysiikka, maantieto – tai vaikkapa kaupunginvaltuuston budjettivaje.

5. Peroratio – Loppunousu

Aristoteleen mukaan jokaisessa hyvässä runossa on alku, keskikohta ja loppu. Sama pätee myös hyvään puheeseen. Vaikuttava puhe alkaa voittamalla yleisö puolelleen. Sen keskikohta koostuu väitetystä asiasta ja sen perusteluista. Ja puhe loppuu nousuun, joka jättää yleisön voimakkaasti tunnelatautuneeseen tilaan.

Winston Churchill ohjeisti: jos haluat yleisösi tekevän jotain, jätä heidät turhautuneiksi. Jos sen sijaan tarjoat puheesi lopuksi ratkaisun esiin nostamaasi ongelmaan, voit olla varma, että yleisösi poistuu kotiin hyvillä mielin – eikä sitten tee yhtään mitään.

Siinä, missä puhe kannattaa lähes aina aloittaa hyväntuulisesti – huumorilla, nostattavalla lainauksella tai vaikkapa pienellä koheltamisella puhujapöntössä – on puheen lopussa tarjoiltava tunteiden kirjo laajempi. Voit toki lopettaa pieneen vitsiin tai vaikuttavaan sitaattiin. Näin yleisö poistuu hyvillä mielin tilaisuudesta. Mutta todellinen mestaripuhuja kykenee myös tarvittaessa muuttamaan kuulijansa maailmaa ja liikuttamaan tämän jopa kyyneliin.

Kaikkein tärkeintä puheen lopussa on se, että se loppuu selvästi ja tarkkarajaisesti. Kuulija muistaa puheesta tasan kolme asiaa: alun, käännekohdan ja lopun. Kaikkein tärkein näistä on loppu: säästä se vaikutus, jonka haluat puhujassasi synnyttää puheen loppuun. Näin kirjoitat varmuudella vaikuttavan puheen.

PS. Jos olet kiinnostunut puhumisen jalosta taidosta, suosittelen lämpimästi tutustumaan Juhana Torkin loistoteokseen Puhevalta.

9 thoughts on “5 vinkkiä Cicerolta: Näin rakennat vaikuttavan puheen

 1. Hienoa nähdä, että Puhevalta kuluu ajattelun ammattilaisen käsissä. Se on loistava kirja.

  Se, mikä monesti hyvästä puheesta mielestäni monesti uupuu, on sen lyhyys. Kuulemma Ronald Reagan oli Yhdysvaltain presidenteistä sellainen, joka osasi pitää puheensa lyhyinä, mutta vaikuttavina. Olen kokemuksesta huomannut, että taito on kuitenkin erittäin vaikea ja olikohan se Mark Twain, Winston Churchill vaiko molemmat, jotka veistelivät siihen suuntaan, että 2 minuutin spontaanin puheen valmisteluun menee 2 tuntia, mutta 2 tunnin puheen valmisteluun 2 minuuttia.

 2. Päivitysilmoitus: Puheoppia | www.knowman.fi

 3. Päivitysilmoitus: Steve Elop ja vakuuttava puhe | www.knowman.fi

 4. Päivitysilmoitus: Viikon 6 parhaat blogi-artikkelit – PowerKatsaus – Tulosta yrittäjille!

 5. Päivitysilmoitus: links for 2011-02-13 | Ip's.

 6. Päivitysilmoitus: Mikä on fiksuinta, mitä voit sanoa tilanteessa kuin tilanteessa? « Ajattelun ammattilainen

 7. Päivitysilmoitus: Vaikuta puhumalla! – Opetusbloggausta amiksessa

 8. Flexin’

  [Chorus]
  Ayy, ayy, I walk around like dat nigga, finger on the trigger
  If a nigga want some smoke I let this choppa eat his liver (BOOM!)
  I came with that .38, I’m leaving with a body
  If he try me, do him sloppy, shootin’ out the big body (Raah)
  I walk around like that nigga, finger on the trigger
  If a nigga want some smoke I let this choppa eat his liver (BOOM!)
  I came with that .38, I’m leavin’ with a body
  If he try me, do him sloppy, shootin’ out the big body (Raah)

  [Verse]
  Pop out on a pussy, nigga what the fuck up?
  Gas pack strong as fuck my blunt be doing push ups
  If you ’bout that action tell that pussy nigga buck up
  You be talkin hella tough on Twitter, pull the fuck up
  My bust down be shinin’ like some glitter but its V-V
  Murk a nigga put him on the news, he on TV
  I got all this ice cause I’m a god damn celebrity
  Bust down demon on my motherfuckin’ cuban link

  [Chorus]
  Ayy, ayy, I walk around like dat nigga, finger on the trigger
  If a nigga want some smoke I let this choppa eat his liver (BOOM!)
  I came with that .38, I’m leaving with a body
  If he try me, do him sloppy, shootin’ out the big body (Raah)
  I walk around like that nigga, finger on the trigger
  If a nigga want some smoke I let this choppa eat his liver (BOOM!)
  I came with that .38, I’m leavin’ with a body
  If he try me, do him sloppy, shootin’ out the big body (Raah) (BOOM!)

  Comethazine Breaks Down “Walk” On Genius’ Series ‘Verified’

  Comethazine Breaks Down “Bands” On Genius’ Video Series ‘Verified’

  A Brief History Of Yelling In Hip-Hop
  Comethazine Breaks Down ”Walk” On Genius’ Series ’Verified’

  Add a comment
  ruben_computer 151
  6 months ago
  OK DIS FYE

  theslmupgod 229
  5 months ago
  THIS SONG SLAPS HARD ASF

  Image result for zias gif

  Mikebobjb 274
  6 months ago
  this nigga sounds like smokepurpp on this song

  m0n1ka 4,149
  4 months ago
  St. Louis rapper Comethazine scored a breakthrough hit in spring 2018 with “Bands.” His more recent song “Walk” is poised for even greater success, as its Cole Bennett-directed music video has garnered over 5 million YouTube views in two weeks. On the BHUNNA-produced track, Comethazine boasts about his diamond-encrusted jewelry.

  What inspired this song?
  I was in New York. I was at a studio called Jungle, and that session was lit as fuck. It was just mood, bro. It was just mood. You know how niggas be like, “mood”? That was the mood, bro. I was just walking around like that nigga that day. Yeah.

  1 contributor

  Why did you decide to leave the song with one verse?
  That shit just sounded fire. It just made me keep wanting to replay it, so I kept playing it over and over again, and I was just like, “Fuck it, it only needs one verse.” ‘Cause niggas really mainly pay attention to the chorus, like the, “I walk around like that nigga” shit. ’Cause niggas, you should. You should walk around like that nigga. So that’s mainly the whole fucking thing behind the song, is just walking around like that nigga.

  1 contributor
  How did the song come about?
  I made that shit a minute ago. We was holding onto the track for a minute, bro. I got the craziest story behind it. I had pulled up on Smoke Purpp that night. It was his session. But he went to the club to do some shit, and he was just like, “Yo, you can just stay and record.” We on the same label and shit. So I’m like, “All right, bet.” I was at probably like 80k followers on the ‘Gram, so I was like, “Ay, bet. Fuck yeah, I’m gonna use the time.” So I went in there and I made that shit. It was just lit. And nigga came back. We was bopping that shit. And then I held it for like eight months. That’s why I put it as the intro on the tape. I didn’t think it was going to pop, so I was just like, “Fuck it, I’ll just make it the intro.”

  1 contributor
  Ask us a question about this song

  Ask a question

  Written By
  BHUNNA & Comethazine
  Music Video Directed by
  Cole Bennett
  Recorded At
  Jungle
  Release Date
  August 24, 2018
  Interpolated By
  I Walk Around on that Bloxburg by Roblox da Gamer by Roblox da Gamer
  Skechers by Valentine kxl
  Remixed By
  Walk (Remix) by X TEEN
  I Walk Around on that Bloxburg by Roblox da Gamer by Roblox da Gamer
  THAT GAY by TAGWAM

  Https%3a%2f%2fimages
  BAW$KEE
  Comethazine
  1.
  Walk
  2.
  V12
  3.
  Bands
  4.
  No Discussion
  5.
  Blicky
  6.
  My Way
  7.
  Let It Eat
  8.
  Sick Shit
  9.
  Bring Dat Bag Out
  10.
  Mans
  11.
  If I Got To
  12.
  No Ex
  13.
  Oowee
  14.
  Pneumonia
  15.
  Sticks Out The Window
  16.
  HERO
  17.
  DEMI
  18.
  Piped Up
  Home C Comethazine Walk Lyrics

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s