5 syytä siihen, miksi Nokian ja Microsoftin liitto voi oikeasti toimia

Teknologian maailma on sitten ihmeellinen. Aina kun kentällä tapahtuu jokin merkittävä käänne, on enemmistön ensimmäinen reaktio jyrkän negatiivinen. iPhonen ja iPadin ensijulkistuksessa nettifoorumit täyttyivät toinen toistaan varmemmista ennustuksista siitä, kuinka tällaisella härpäkkeellä ei voi olla mitään tulevaisuutta. Toisin kävi.

Sama ilmiö käynnistyi perjantaiaamuna, kun Nokia julkisti ennakoidun yhteistyönsä Microsoftin kanssa. Kahdesta rumasta naakasta ei tule joutsenta, ovat kärkkäimmät rientäneet julistamaan.

On valtavan helppoa sanoa uudesta asiasta, mitä se ei ole. Paljon vaikeampaa on nähdä sen tarjoamat uudet mahdollisuudet. Nähdäkseni Nokian ja Microsoftin avioliitto ei petaa pelkkää perheriitaa. Tässä viisi syytä, miksi näin voi käydä.

1. Stephen Elop on (ehkä) oikeasti hyvä johtaja

Nokian kokoisessa talossa on elintärkeää, että puikoissa on ihminen, joka ymmärtää ihmisiä – ei vain teknologiaa. Elopin synnyttämä ensivaikutelma on ollut hurjan positiivinen niin mediassa, kuin talon sisälläkin. Monien nokialaisten aiempi murheen alho on vaihtunut taianomaisesti optimistiseen tulevaisuususkoon, kun toimitusjohtaja vastailee kiireidensä keskellä alaistensa sähköpostiin, ja laskeutuu jalustaltaan tunnustaen Obama-tyyliin, että hänellä ei ole – vielä – kaikkia ratkaisuja omissa käsissään. Tämä täytyy siis ratkoa yhdessä tuumin.

Elop on nopeasti synnyttänyt vaikutelman helposti lähestyttävästä ja ihmisläheisestä johtajasta. Ja se jos jokin on, mitä Nokia on pitkään kaivannut. Sihteeriarmadan suojiin linnoittuneista johtajista käyttöliittymiin, jotka vaativat vähintään diplomi-insinöörin tutkinnon, Nokia ei tosiaankaan ole synnyttänyt mielikuvaa yrityksestä, joka yhdistää ihmisiä. Aika näyttää, mutta Elop saattaa hyvinkin olla se muuttuja, joka kääntää kelkan Keilaniemen konkareiden hyväksi.

2. Microsoftin orastavat oivalluksen tuulet

Microsoft ja oivaltaminen eivät ole mielleyhtymä, joka putkahtaisi ensimmäisenä mieleen. Päin vastoin, Redmondin teknokeisarit ovat vuodesta toiseen puurtaneet samaa varmaksi havaittua ja markkinajohtajuuden turvin suojattua latua. Uusia läpimurtoja ei Windowsin ja Wordin suojissa operoivalta koljatilta juuri nähty.

Paitsi nyt. Jotain talossa on täytynyt tapahtua, jotta markkinoille on saatu tuotettua Kinectin kaltainen läpimurtotuote. Todellisuutta ja videopeliä videokameroin yhdistävä Xbox-pelikonsolin jatke on pelaamiselle samanlainen loikka, kuin Nintendon Wii oli muutama vuosi sitten. Kinectin nerokkuus valaa uskoa siihen, että kenties Bill Gatesin haamu alkaa jo hellittää, ja Microsoftilla aletaan vihdoinkin uskaltaa tuottaa jotakin kokonaan uutta.

3. Nokian rautaosaaminen

Myönnettävä se on: iPhone nyt vaan on turkasen huono puhelin. Verrattuna mihin tahansa Nokian räpylään, Applen ihmepuhelimen äänenlaatu ja signaalin vahvuus ovat surkeita. Omppu katkoo puheluja harva se päivä, ja olipa viimeisimpään malliin lisätty vielä ”kuolemanote”, jolla puhelut saa varmasti katkaistua pitämällä puhelinta normaalisti kädessään. Tunnustan tämän siis intohimoisena iPhone-fanaatikkona, joka ei (ainakaan vielä) vaihtaisi omaa Omppuaan muuhun kapulaan.

iPhonessa on osuttu kymppiin siinä asiassa joka viime kädessä ratkaisee: käytettävyydessä. Siitä huolimatta Nokia pesee Applen ja muut konkarit mennen tullen raudan laadussa. Saapastehtaan ongelmana onkin viime vuosina ollut liika usko raudan ylivertaisuuteen. Harva ihminen ostaa kuitenkaan käyttöesinettä sen sisuskalujen takia, vaan sen käytettävyyden takia. Mutta jos Nokian rautaan saadaan vihdoinkin ujutettua järkevä ja toimiva käyttöjärjestelmä, voisi raudan lujuus kääntyä taas kilpailueduksi.

4. Windows Phone 7

Microsoftin käyttöliittymät ovat sanalla sanoen kaameita. Windowsin epävarmuus, tietoturvaongelmat, ja yleinen epäloogisuus ovat kerrassaan käsittämättömiä verrattuna Mac:in eleganssiin. Sama epäsuhta on vallinnut myös puhelinpuolella. Paitsi nyt.

Päivittyessään versioon 7, Windows-puhelimelle on tapahtunut jotakin ihmeellistä. En tosin ole vielä päässyt moista kapulaa hypistelemään, mutta arvioiden ja nettivideoiden perusteella kyseessä ei ole ainakaan mikään kännykkään tuikattu Windows XP.

Tällä hetkellä lähes kaikki markkinoilla olevat älypuhelimet ajavat enemmän tai vähemmän hiilikopioita Applen iOS-käyttöjärjestelmästä. Jopa Android, joka on ihan oikeasti toimiva käyttöliittymä, on kuitenkin pohjimmiltaan tuunattu versio Applen oivalluksista.

Tästä syystä olinkin vallan vaikuttunut siitä, että Windows Phonessa tätä iPhone-tuntua ei ole juuri lainkaan. Olen aivan varma siitä, että jos joku haluaa laittaa Applelle hanttiin, se onnistuu vain löytämällä ihan uusi tulokulma käyttöliittymän ja ekosysteemin suunnitteluun. Onko Windows Phonen tiili-liittymä juuri se juttu? En tiedä. Mutta ainakin se kertoo rohkeudesta kokeilla jotakin aivan uutta. Ja jos joku haluaa Applen haastaa, on rohkeus avainasemassa.

5. Kriisin tunnustaminen

Vaikuttavassa puheessaan vuodelta 2005 Steve Jobs totesi, että parasta, mitä hänelle on tapahtunut, oli saada potkut Applelta 1980-luvun puolessa välissä. Sen sijaan, että hän olisi joutunut toimimaan menestyjän raskaan viitan taakan alla, Jobs pystyi nyt aloittamaan puhtaalta pöydältä. Seurauksena hän perusti Pixarin ja NeXT:n. Ensimmäisestä tuli maailman menestynein animaatiostudio. Jälkimmäinen pelasti Applen vuosituhannen taitteessa konkurssilta.

Nokialla ei mene hyvin. Markkinajohtajana mediassa pullistelu ei johda kuin väistämättömään syöksykierteeseen, kuten esimerkiksi Jim Collins on tutkimuksissaan osoittanut. Tunnustamalla kriisin, hyväksymällä altavastaajan aseman ja ottamalla taas tulokkaan tuoreen otteluasennon, Nokia ja Microsoft saattavat kuin saattavatkin olla se yhdistelmä, joka yllättää markkinat. Kuka tietää – ehkä parista naakasta löytyykin joutsenelle vastusta.

13 thoughts on “5 syytä siihen, miksi Nokian ja Microsoftin liitto voi oikeasti toimia

 1. Todella hyvää analyysiä. Kaikki viisi pointtia.

  Stephen Elopista on vaikea olla pitämättä. Tämä siis huolimatta Jim Collinsin tutkimuksista, joiden mukaan ulkoa pestattu toimarimessias ei koskaan nosta yritystä hyvästä erinomaiseksi ainakaan pysyvästi. Toistaalta Collinsin caseissa toimari ei ole ollut (collinsjargonia käyttääkseni) nk. viidennen tason johtaja, jonka terävää älyä ja tahdonvoimaa tukee nöyryys, vaan yli-itsevarmoja neljännen tason johtajia.

  • Jason,

   Kiitos kommentista! Tuo viidennen tason johtajuus on hyvä huomio; jännittävää nähdä, onko Elop tosiaan Collinslainen huippujohtaja. Ensivaikutelma on ollut ainakin positiivinen, niin median kuin tuttujen nokialaisten kautta saatu. Pidetään peukkuja. 🙂

 2. Eniten tässä harmittaa se, että Nokia olisi omannut resurssit siihen Linuxiin siirtymiseen ajoissa, mutta ilmeisesti in-fighting:in takia siihen ei päästy ajoissa. On ihan mahdollista, että voittajana tästä selviää ennenkaikkea Microsoft, ei Nokia tai ohjelmistonkehittäjät tai loppukäyttäjät. Nyt todennäköisesti saatiin Applen lailla käyttäytyvä vahva toimija markkinoille ja mentiin askel lähemmäksi sitä, ettei loppukäyttäjillä ole mitään yksityisyyden suojaa tai muutenkaan mitään oikeuksia omistamaansa laitteeseen.

  Mut kuten muuallakin on sanottu, voi tästä hyvääkin seurata ei-lyhyellä aikavälillä, sillä Suomessa todennäköisesti vapautuu armada talenttia markkinoille tekemään jotain ihan muuta. Aiemmin softatalentin puute on kiusannut todella monia firmoja. Nyt tilanne ehkä muuttui kerralla. Tietenkin itse softa-alan ihmisenä näkee tilanteen sen takia hieman ikävänä, että omalle alalle saattoi tulla työnantajan markkinat työntekijän markkinoiden sijaan.

  Ehkä se kuitenkin on hyväkin, koska kenties alan osaamisen keskitaso nousee ja alalle jäävät saavat tehdä hommia paremmin osaavissa tiimeissä.

  Onneksi sitä voi aina lähteä ulkomaille duuniin tarpeen vaatiessa. Luulisi, että kansainvälisesti mitättömän kokoinen softaporukka Suomesta saataisiin helposti sijoitettua muihin maihin töihin. Parempi se kuitenkin on maksaa veroja Suomen ulkopuolelle kuin nostaa täällä huonoja korvauksia.

  Ja voihan sitä sitten tehdä Open Source proggiksia, jos työttömyys sattuu jonkun kohdalle. Siitäkin helposti kumpuaa jossain vaiheessa uusi palkkatyö, kun vaan tekee hommansa hyvin.

  Kuulemma Tekesin tuet on pitkälti menny Nokialle. Nekin nyt sitten saattaisi olla vapautumassa muuhun innovointiin.

  Loppuviimein se kuitenkin on parempi, että toimimaton mammutti lyödään hajalle. Jos sen tilalle tulee kasapäin pieniä toimijoita, nousee kokonais-outputti samoista resursseista aivan toiselle dekadille. Ties vaikka juuri tästä syntyy Suomen seuraava huikea nousu, kun saadaan talenttiarmadan laivat ketterästi puikkelehtimaan kohti uusia aarresaaria.

  Se mikä kuitenkin harmittaa on se mistä avasin. Tämän lopputulos ei ollut mielestäni välttämätön. Mutta niillä mennään mitä on, joten rohkeasti vaan eteenpäin. Virheitä tekee kaikki, mutta niistä on opittava. Ehkäpä tästä saatiin hyvä varoittava esimerkki, ettei ihan samaa mokaa tehdä heti uudestaan. Ja kuten sanoin edellä, talentin vapautuminen markkinoille voi antaa niille todella hyvän piristysruiskeen.

  Toisaalta varmasti moni perhe saa kärsiä tehdyistä huonoista ratkaisuista ainakin väliaikaisesti ilman omaa syytään ja se on aina surullista. Globaalikapitalismi keikuttaa ja heikot sortuu elon tiellä. Ja juuri tästä syystä nykyään ei enää ole varaa tuudittautua saavutettuun positioon ja saavutettuihin etuihin. Nykymaailmassa tuuli puhaltaa nopeasti ohi, jos unohdutaan luottamaan lypsylehmään tai ei onnistuta suuntaamaan yritystä ajoissa kohti uusia haasteita.

  • ”Loppuviimein se kuitenkin on parempi, että toimimaton mammutti lyödään hajalle. Jos sen tilalle tulee kasapäin pieniä toimijoita, nousee kokonais-outputti samoista resursseista aivan toiselle dekadille. Ties vaikka juuri tästä syntyy Suomen seuraava huikea nousu, kun saadaan talenttiarmadan laivat ketterästi puikkelehtimaan kohti uusia aarresaaria.”

   Susanna, tämä on mielestäni todella hyvä pointti.

   Ensinnäkin, on parempi purkaa toimimaton rakennelma, kuin tekohengittää sitä loputtomiin.

   Toisekseen, vapautuvista resursseista on oikeanlaisilla toimenpiteillä mahdollisuus kanavoida vaikka minkälaisia huikeita uusia oivalluskokonaisuuksia. Itse olen hurjan innoissani mikroyrittämisestä – nythän olisi oivallinen aika synnyttää Suomeen mikroyrittämistä tukeva infrastruktuuri boot campeineen ja kiihdyttämöineen.

 3. Diilistä microsoftin kanssa ei ole periaatteellisella tasolla mitään vikaa. Se voi johtaa hyviin tuloksiin, Nokia pyrkii siirtymään ns. arvoketjussa yhtä tasoa ylemmäksi.

  Ongelma on vain se että tästä strategisesta muutoksesta ovat järkyttyneitä:
  1) Nokian henkilöstö
  2) Sijoittajat
  3) Media
  4. Nokian 3rdparty softakehittäjäy

  Yleensä strategisissa muutoksissa vähintään yksi tai kaksi edellämainituista ”hehkuttavat” muutoksen puolesta.

  Suurimmat virheet on tehty siinä miten olemassa olevia alustoja kohdeltiin, ja asia tiedotettiin.
  1. Symbian olisi tullut ajaa hiljalleen pienemmäksi. Symbian on tällä hetkellä markkinajohtaja, ja nyt Elopin tiedotus haittaa Symbianin myyntiä huomattavasti. Paljon järkevämpää olisi ollut kertoa että Symbianpohjaisia tuotteita vähennetään 1-3 vuodessa, ja kehitystyötä fokusoidaan tarkemmin (esim uusi käyttöliittymäkerros).
  2. MeeGo kehitystä jatketaan, mutta vähän pienemmällä panostuksella kuin aiemmin
  3. Qt teknologia olisi pitänyt neuvotella mukaan Nokian WP7 puhelimiin.

  • Veikko,

   Kiitokset syväluotaavasta kommentistasi. Nähdäkseni ei ole ihme, että ihmiset ovat järkyttyneitä aluksi. Elopin porauslauttavertausta jatkaakseni, kylmä vesi kirpaisee kyllä aluksi.

   Vain aika näyttää, onko tehty valinta oikea vai ei. Kirjoitukseni tarkoituksena on kuitenkin kiinnittää huomio siihen, että valinnassa on myös paljon hyvää. Nähdäkseni ainoa tapa selviytyä tästä rypistyksestä pinnalle onkin keskittyä siihen, mikä toimii ja jalostaa sitä. Jos jäädään tuijottelemaan mahdollisia sudenkuoppia, on tappio aika varma.

   Henry Fordia lainatakseni, esteet ovat niitä pelottavia juttuja, jotka huomaat heti, kun irrotat katseesi päämäärästäsi.

 4. Ensinnäkin kiitokset ja onnittelut. Se on erittäin hyvä, että Nokiasta välitetään ja jaksetaan olla kiinnostuneita sen menestyksestä.

  Ainakin kohdassa 5 osut naulan kantaan. Kohdasta 1 en tiedä, en ole koskaan tavannut Elopia, enkä ole kuullut vielä Nokia tutuiltani kommentteja hänestä. Microsoftistakaan en voi sanoa paljoa, kohdat 2 ja 4 ovat mielenkiintoista luettavaa, toivottavasti ainakin kohdan 4 suhteen olet oikeassa.

  Mutta kohta 3 ei pidä paikkaansa millään mittarilla. Ensinnäkin raudasta: varmasti myös Samsung tai LG ajattelevat, että meidän rauta on kyllä markkinoiden ylivoimaisesti parasta. Mutta onko se? Sen sijaan Applesta tiedämme, että tärkeät komponentit ovat parasta mitä tällä hetkellä rahalla saa. Retina näyttö, A4-prossu etc.

  Toiseksi väitteesi ”iPhone olisi huonompi puhelin” kaipaa tarkennusta. Ok, itsekin kaipaisin tarkempaa puhelulokia, soitettujen ja vastattujen puheluiden kestojen erittelyä etc mittareita. Mutta jos ajattelen soittamista pesee iPhone monet kilpailijansa. On selvää, että isolla kosketysnäytöllä näppäilet virheettömämmin numerot kuin pienillä näppäimillä. Koputtavaan puheluun vastaaminen, neuvottelupuhelun aloittaminen tai kaiuttimen käyttö sekä erityisesti hands-free toimivat omasta mielestäni paremmin kuin niissä parissakymmenessä Noksussa, joiata olen vuosien varrella kärsinyt.

  Ja melkein 3 vuotta iPhonea käyttäneenä voin vakuuttaa, ettei puhelut juurikaan ole katkeilleet. Ehkä kerran tai kaksi. Nokioilla sen sijaan ongelman olis joskus todella paha, joskus hyvä jos pystyi minuutin puhumaan ennen uutta katkosta. Äänen laadusta en ole huomannut mitään merkittävää eroa itse. Sama antennin suhteen: en ole vielä täysiä palkkeja jatkuvasti antavaa puhelinta omistanut…

  • Claudio,

   Kiitos kommentistasi. Aikanaan siirtyessäni Nokialaisesta iPhoneen ero puheluiden äänenlaadussa ja kuuluvuudessa oli aika selvä. On toki myönnettävä, että moni puhelinpuolen juttu iPhonessa on tehty myös todella fiksusti osoitekirjasta ääniohjaukseen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s