Tiikeriäiti ja lohikäärmeäiti tappelivat – kumpi voitti?

Yalen yliopiston lakitieteen professori Amy Chua kohautti maailmaa muutama vuosi sitten julkaistulla kirjallaan Tiikeriäidin taistelulaulu. Kirjassa Chua esittää, että kiinalaiset äidit ovat ylivertaisia länsimaisiin pullamössöäiteihin verrattuna, koska he pitävät kovalla kurilla huolen siitä, että lapsista kasvaa menestyjiä. Chuan äärimmilleen viedyt kasvatusmenetelmät herättivät syystä keskustelua.

Vaikka Chuan menetelmät ovat pöyristyttäviä tuntikaupalla jatkuneesta pianonsoittopakosta lasten nimittelemiseen, on Chuan länsimaista kasvatusta vastaan kohdistuvalla kritiikillä kuitenkin myös pohjaa. Jos mukuloiden annetaan mellastaa miten sattuu, kasvaa lapsista helposti epävarmoja. Länsimainen paapomiskulttuuri ei siis sekään vaikuta parhaalta tavalta kasvattaa lapsia.

Chuan menestykseskeinen tapa käsitellä kasvatusta on kuitenkin aseteltu oikeastaan aika merkillisellä tavalla. Chuan suurin ongelma on se, että hän nostaa lasten suoriutumisen kasvattajan keskeiseksi huolenaiheeksi.

Mutta onko lasten menestys vanhemmuuden paras mitta?

New York Timesissa julkaistiin puolisen vuotta sitten Santa Fe:n yliopiston professori Emily Rappin koskettava artikkeli nimeltä ”Huomioita lohikäärmeäidiltä”. Siinä alun perin Chuan tapaan lapselleen huippu-uraa suunnitellut menestyjä-äiti sai kuulla, ettei hänen lapsensa eläisi kolmevuotiasta vanhemmaksi. Koko suhde lapseen muuttui radikaalisti. Nyt haaveet Harvard-paikasta ja huippuduunista haihtuivat ilmaan. Jäljelle jäi vain nykyhetki. Jokainen lapsen kanssa vietetty hetki muuttui korvaamattomaksi aarteeksi, jota lohikäärmeäiti syleilee koko olemuksellaan.

Tiikeriäiti koulii lapsistaan huippumenestyjiä vaikka heidän oman hyvinvointinsakin kustannuksella. Lohikäärmeäiti ei katso tulevaisuuteen. Hän arvostaa joka ikistä hetkeä, joka hänelle on lapsensa kanssa suotu. Lohikäärmeäiti rakastaa lastaan ehdoitta, riippumatta siitä, miten hän tulee pärjäämään elämässään, oli se minkä mittainen tahansa. Viime kädessä pienet hetket ovat kaikki, mitä meille lastemme kanssa annetaan.

5 thoughts on “Tiikeriäiti ja lohikäärmeäiti tappelivat – kumpi voitti?

  1. Päivitysilmoitus: Suru-uutisia « Entten tentten teelikamentten

  2. Tiikeriäiti oli jäänyt vaivaamaan minua. Kiitos ajattelun ammattilainen kun pääsen nyt tästäkin rauhaan. Ei tarvitse itse etsiä, nyt tiedän mikä on tiikeriäidin vastakohta.

    Kuinka toivoisinkaan niin monen ymmärtävän, että meillä on vain tämä hetki. Lapsi on pieni vain tämän hetken. Elämättömästä, toisille hoitajille, harrastusten ohjaajille, isovanhemmille ja kiireelle ulkoistetusta elämästä ei saa rahoja takaisin. Sen soisi ilman isoa tragediaa, kuten sairastumista monen ymmärtävän.

    Sitä voisi ehkä vielä pohtia miksi vanhemmuutta tai siinä onnistumista niin mitataan ja siinä kilpaillaan? Ei voi olla kai yhtä totuutta?

  3. Itse asiassa kaikilla vanhemmilla on sama riski lasensa suhteen kuin lohikäärmeäidillä: ei tarvita kuin yksi varomaton syöksy autotielle tai mitä tahansa vastaavaa, se oli sitten siinä.

  4. Päivitysilmoitus: Lasta tulee rakastaa ehdoitta | Ajattelun ammattilainen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s