Luovan ajattelun ja mestarillisen päätöksenteon salainen ase

Luova ajattelu ja taitava päätöksenteko ovat sukulaisia siinä, että kumpikin niistä edellyttää tiedostamattoman mielen työskentelyä. Ihminen pystyy tietoisesti käsittelemään noin 40 bittiä informaatiota sekunnissa. Tiedostamattomassa mielessä jauhaa kunakin sekuntina kuitenkin vähintään 11.2 miljoonaa bittiä prosessoiva huikea ajattelun apparaatti. Kiire ja stressi ajavat tekemään nopeita päätöksiä. Luovan ajattelun ja mestarillisen päätöksenteon takaa löytyy kuitenkin kaikkien mestariajattelijoiden tuntema salainen ase:

Aika.

Jos ideoita tai päätöksiä pitää synnyttää heti eilen paineen alaisena, jää päätöksenteon käyttöön vain murto-osa koko ajattelun kapasiteetista. Tällöin kaikki ajattelu siivilöidään rääpälemäisen 40 bitin tietoisen mielen läpi, ja on sataprosenttisen varmaa, että valtaosa toimintamahdollisuuksista jää huomaamatta.

Jos sen sijaan otat päätöksenteolle aikaa, siirtyy komento pian tiedostamattomalle mielellesi. Aivokuoresi miljoonien bittien laskentateho alkaa tehdä selvää vaihtoehdoista, ja ennen kuin huomaatkaan, päähäsi pälkähtää oivallus.

Huippukoomikko John Cleese kertoo loistavasta päätöksentekotekniikasta, jolla saat käyttöösi myös tiedostamattoman ajattelun koko kapasiteetin. Ota päätöksenteolle niin paljon aikaa kuin mahdollista. Päätä siis, että teet päätöksen – mutta teet sen vasta sitten kun on aivan pakko. Tutustu päätettävään asiaan liittyviin tekijöihin ja ongelmakohtiin. Anna sitten asian olla. Kun nykyhetken ja päätöksenteon hetken väliin jää riittävästi aikaa, saa tiedostamaton mielesi pureskella ongelmaa rauhassa. Näin käytössäsi on tuhansia kertoja enemmän prosessointivoimaa, kuin jos puristaisit päätöksen kasaan tässä ja nyt.

6 thoughts on “Luovan ajattelun ja mestarillisen päätöksenteon salainen ase

 1. Useinkin kun kohtaan töissä ongelman, johon en tiedä suoraa vastausta niin ajan tehdä työnsä. Siirrän ongelman hetkeksi syrjään ja teen muuta. Juoruan, luen lehtiä tai teen jotain hömppähommaa.

  Ja usein tänä aikana putkahtaa uusia ratkaisumalleja joita pääsee työstämään. Samaa periaatetta käytän silloin kun kirjoitan tosissaan. Ensin teen, sitten jätän lepäämään, korjaan ja analysoin, jätän lepäämään ja teen lopullisen kirjoituksen.

  Jokaisella lepokerralla ajatus kirkastuu ja sanoma selkeytyy. Ja tekstistä saattaa joskus tulla jopa luettavaa.

  Mutta onhan se suomalainen sananlaskukin joka puhuu jotain kiireestä ja lapsista…

  Kari…

 2. Toisaalta myös seuraava periaate on käyttökelpoinen, erityisesti jos haluaa saada aikaan enemmän:

  On parempi tehdä nopeita päätöksiä kuin oikeita päätöksiä. Usein väliä on enemmän sillä, miten hoitaa päätöksen seuraukset kuin itse päätöksellä. Ja usein mieltään voi tarvittaessa vaihtaa. Jos päätöksen tekoon kuluttaa aikaa, niin monen päätöksen pohtiminen samanaikaisesti tietoisesti tai tiedostamatta saattaa rasittaa mieltä ja tehdä stressaantuneeksi.

 3. Aika on tosiaan tärkeä tekijä päätöksentekoprosessissa. Henkilökohtaisella tasolla aika voi tehdä koko päätöksenteon tarpeettomaksi. Työelämässä taas jotkut muut tahot on tehneet päätöksen puolestasi.

 4. Loma-ajan merkitys on huima! Varsinkin kun sen osaa sellaisena ottaa. Olen itse työssä, jossa on ”periaatteessa” aina oltava tavoitettavissa. Olin viime viikon passiivisella lomamatkalla ohjelmoimatta suuremmin mitään tekemistä. Uni tuli kun oli tullakseen, syömään mentiin kun oli nälkä.. Makoilu altaalla ja meren rannalla tekemättä mitään oli erinomaista aivohuilia. Ja mikä parasta, kännykkä hotellin pöydällä soi jos oli soidakseen. Loman jälkeen kirjasin vastaamattomat puhelut ja soittelin ne läpi. Kumma kyllä, maailmani ei tuohon kaatunut!
  Työasioista totaalinen irtautuminen selkiytti monin tavoin ajattelua ja antoi erinomaista puhtia loman jälkeiseen työhön.

 5. Päivitysilmoitus: Ajattelulla vauhtia uuteen vuoteen « Ajattelun ammattilainen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s