Uusia blogeja

Avasin helmikuun alussa muutaman uuden blogin. Ajattelun ammattilainen toimii yhä pääasiallisena blogosfäärin tukikohtanani. Näissä uusissa blogeissa päästään käsiksi hieman erilaisiin kysymyksiin.

Pilvilammas
pilvilammas.fi

Pilvilammas keskittyy pareidoliana tunnettuun havaintopsykologian ilmiöön. Pareidolia tarkoittaa sitä, että tulkitsemme jonkin havainnon luovalla tavalla “väärin”. Tuttu pareidolian muoto on lampaiden näkeminen pilvissä – tästä siis blogin nimi, Pilvilammas.

Pilvilammas on kuvablogi. Julkaisen siinä lähinnä iPhone-kamerallani ottamiani vastaan tulleita pareidolia-kuvia. Jokainen blogissa julkaistava kuva on nähtävissä mielestäni jollakin mielenkiintoisella uudella tavalla. Esimerkiksi pala kotimme laminaattilattiaa näyttää ihan puun takaa kurkkivalta gorillalta. Ja asfaltilla lojuva värikuula on puolestaan ilmetty Pac Man.

Laajennetun mielen aivoriihi
extendedmind.org

Laajennettu mieli -aivoriihi on ryhmä teknologian ja tieteen osaajia, joita kiinnostaa Andy Clarkin ja David Chalmersin laajennetun mielen hypoteesi. Pyrimme ymmärtämään laajennetun mielen ilmiöitä paremmin, sekä ideoimaan, minkälaista laajennetun mielen teknologiaa olisi mahdollista kehittää.

Laajennettu mieli -aivoriihen blogi ei ole pelkästään oma blogini: blogiin kirjoittavat myös muut aivoriihen jäsenet. Blogin tarkoituksena on myös kytkeä tutkimustyötämme kansainväliseen tutkimuskenttään. Laajennettu mieli on sikäli uudenlainen tutkimusala, että siinä kansanvälistä akateemista keskustelua käydään myös blogien kautta.

Songsworth
songsworth.com

Musiikkiblogi Songsworth on oikeastaan jo vuoden vanha, mutta aktivoitunut taas tänä keväänä. Ehdin pitää taukoa sävellyshommista runsaan vuoden, mutta viime aikoina uusia biisejä on alkanut syntyä, lähinnä iltaisin lasten mentyä nukkumaan. Julkaisen uusia kappaleita blogissa tasaisen epätasaisesti.

Songsworth-projektissa pääsen puuhastelemaan kahden rakkaan intohimoni kanssa: musiikin ja science fictionin. Uudet kappaleet ovat saaneet vauhtia erityisesti Alastar Reynoldsin ja Dan Simmonsin kirjoista. Jos olet kiinnostunut hankkeen taustoista, tutustu vaikka tähän vuosi sitten julkaistuun haastatteluun.

3 thoughts on “Uusia blogeja

  1. Mahtavaa! Hyviä blogeja ei koskaan ole liikaa. Kysymys kuuluu kuitenkin että pystytkö pitämään sisällön hyvänä vaikka keskittymisesi on hajautettu?

  2. Jani,

    Kiitos kommentistasi! Kysymyksesi on erinomainen. Pohdin jatkuvasti sitä, mitä kaikkia sivujuonteita kannattaa pitää ilmassa, ja mitkä eivät ole enää elinkelpoisia. Tässä tapauksessa uudet blogit eivät lisää työtaakkaani merkittävästi, koska ne ovat ensi sijassa alustoja, joilla pystyn jakamaan sellaista materiaalia, joka syntyy joka tapauksessa enemmän tai vähemmän omalla painollaan.

    Sinänsä kysymys laaja-alaisuuden ja keskittymisen välisestä suhteesta on mitä mielenkiintoisin: käsittääkseni nämä toimintamuodot eivät nimittäin sulje toisiaan pois. Nähdäkseni tämä on hyvin läheistä sukua luovalle ajattelulle kriittiselle hajauttavan ja keskittävän ajattelutyylin vaihtelulle.

    Jos olet kiinnostunut aiheesta, voit kurkata esimerkiksi Filosofian Akatemian luovan ajattelun opasta, jossa aihetta käsitellään yksityiskohtaisemmin:
    http://bit.ly/bBFFWb

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s