Tee itsestäsi mestariajattelija

Tammi julkaisi eilen esikoiskirjani Tee itsestäsi mestariajattelija. Kirjassa käsittelen sitä, miten ihmismieli toimii, ja mitä sillä voidaan tehdä. Kirjan taustalla vaikuttavat pitkä mielenfilosofisen tutkimuksen perinne, sekä joukko tutkimustuloksia neurotieteen, kognitiivisen psykologian ja systeemisen psykologian aloilta. Monia kirjassa käsittelemiäni teemoja olen sivunnut myös tässä blogissa vuosien varrella, ja blogissa käydyt keskustelut ovat myös osaltaan muokanneet kirjan sisältöä.

Kirja koostuu viidestä osasta. Ensimmäisessä osassa pyrin muodostamaan käsityksen siitä, mistä ajattelussa on oikeastaan kyse. Tarkastelun kohteena ovat myös erilaiset tavat ohjata ajattelua ja käsitellä hankalia ajatuksia. Pyrin myös valottamaan sitä, miksi esimerkiksi urheilijoiden usein hyödyntämä mielikuvaharjoittelu oikeasti toimii, ja miksi positiivinen ajattelu johtaa usein negatiivista hedelmällisempiin tuloksiin.

Toisessa osassa käsittelen mielen rakennetta erityisesti viime vuosien neurotieteen ja kognitiivisen psykologian tulosten valossa. Tässä osiossa käsittelen myös luovan ajattelun menetelmiä, flow-kokemusta sekä ajattelunhallintaa. Pyrkimyksenäni on valottaa, miten mielen eri toiminta-alueita kannattaa hyödyntää tehokkaasti taitavan ajattelun ja hyvinvoinnin edistämisessä.

Kolmas osa käsittelee ajattelun ulkoistamista. Tässä kerrotaan, miten ympäristösi vaikuttaa ajatteluusi, miten voit muuttaa ajatteluasi muuttamalla ympäristöäsi, ja miten pystyt rakentamaan halutessasi itsellesi monipuolisen verkkoälyn käyttämällä internetin tietopalveluita. Nykytutkimuksen valossa voidaan osoittaa, että monet ympäristön elementit ovat keskeisessä roolissa mielen toiminnan kannalta. Ajattelu ei siis ole vain aivotoimintaa.

Neljännen osan ydinkysymyksiä ovat yhteisöllisyys ja onnellisuus. Ajattelu ei ole koskaan yksityisasia, ja taitava ajattelu on myös tärkeässä roolissa hyvän ja onnellisen elämän elämisessä. Todellinen hyvinvointi perustuu mielestäni yhtäältä intohimoiseen tekemiseen ja toisaalta oman yhteisön autenttiseen palvelemiseen. Tässä osiossa esittelen myös muutaman toimivan työkalun, joiden avulla omaa hyvinvointia on mahdollista edistää.

Viimeinen osa käsittelee asiaa, josta puhutaan yhä mielestäni aivan liian vähän. Viimeisen kahden vuosikymmenen aikana lahjakkuus- ja älykkyystutkimus ovat nimittäin osoittaneet lähes kiistatta, että minkä tahansa taidon voi oppia löytämällä oikeanlaisen harjoitusmenetelmän ja harjoittelemalla riittävästi. Keskeisessä roolissa on intohimo ja motivaatio.

Historian huiput Mozartista Einsteiniin harjoittelivat kaikki päivittäin tuntikaupalla, koska he olivat löytäneet oman intohimonsa. Keksimällä, mikä innostaa juuri sinua kaikkein eniten, etsimällä oikeat harjoitusmenetelmät ja harjoittelemalla sinnikkäästi pystyt ottamaan haltuun alan kuin alan japanin kielestä kvanttifysiikkaan, sienten tuntemuksesta sinfonioiden kirjoittamiseen. Kuka vaan ei pysty tulemaan miksi vaan. Mutta kuka vaan pystyy tulemaan parhaaksi mahdolliseksi itsekseen – mestarilliseksi juuri sillä alalla, johon oma intohimo ohjaa.

Olen pyrkinyt tiivistämään kirjaan tämänhetkisen ymmärrykseni mielen toiminnasta sekä esittelemään joukon sellaisia nykytieteen valossa perusteltuja menetelmiä, joiden olen havainnut toimivan sekä omassa elämässäni että vetämissäni koulutuksissa. Toivon, että kirja auttaa jakamaan näitä oivalluksia, ja että näistä ajatuksista olisi lukijalle myös välitöntä konkreettista hyötyä.

Voit tilata kirjan täältä.

11 thoughts on “Tee itsestäsi mestariajattelija

 1. Upealta kuulostaa! Hämmästyttävän samankaltaisia teemoja olen käsitellyt pian ilmestyvässä kirjassani Sisäinen harjoitustie, vähän eri näkökulmasta tosin. Pitääpä panna kirja tilaukseen.

 2. Onnittelut kirjasi johdosta – mikä hieno saavutus! Odotan innolla, että pääsen sitä lukemaan. Tällaista kirjaa varmasti tullaan tarvitsemaan.

 3. Onnittelut kirjasta ja kiitos kaikista loistavista kirjoituksista tänne blogiisi. Olennaista tietoa kaikille, jotka haluavat kehittyä.

  Kirja lähti heti tilaukseen.

 4. Hienoa, että kirja on kirjoitettu tieteellisistä lähtökohdista, niitä ei ole tässä genressä koskaan liikaa. Ja vielä hienompaa on se, että mahtavan blogin opit on saatu yksiin kansiin!

 5. Moi

  onko vinkkejä miten sen intohimon löytää, jonka avulla pääsee siihen erinomaisuuden harjoitteluun?

  • Antsa,

   Kiitos kysymyksestäsi! Omalla kohdallani käänteentekevä oli kutsumuskarttaharjoitus, josta kirjoitan kirjan neljännessä osassa. Siitä löytyy myös juttu täältä:
   https://ajattelunammattilainen.fi/2011/09/12/ala-tee-tyota-rahasta/

   Lisäksi Stephen Coveyn kirja 7 Habits of Highly Effective People sisältää monia sellaisia harjoituksia, joiden avulla omaa kutsumusta voi lähteä etsimään. Coveyn kirjaan voit tutustua täältä:
   http://www.adlibris.com/fi/product.aspx?isbn=0743269519

   Tärkeää on myös tiedostaa, ettei oman intohimon löytäminen yleensä tapahdu käden käänteessä. Onneksi tätä varten on kuitenkin olemassa monenlaisia oikeasti toimivia harjoitteita, joilla intohimo löyty. Lopuksi vielä minun mielestäni tärkein juttu: ihmisen ei pitäisi tehdä mitään, mitä hän ei vielä halua – paitsi jos hän ei halua tehdä vielä mitään, pitäisi tehdä ihan kaikkea. Eli usein voi olla, ettei omaa kutsumusta tiedä, kun ei vielä ole kokeillut riittävästi. Ja tällöin kannattaakin vain kokeilla erilaisia työtehtäviä ja harrastuksia kunnes oma sydän kertoo, että olet oikealla alalla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s