Vapaus, virtaus ja vastuu: Sisäisen motivaation kolme tukipilaria

Motivaatiopsykologian johtavien tutkijoiden Richard Ryanin ja Edward Decin mukaan sisäisen motivaation ytimessä on psykologisten perustarpeiden täyttyminen. Näillä ei ole juuri mitään tekemistä Maslowilaisen tarvehierarkian kanssa. Ne kertovat ennemminkin terveen ihmisen psykologiasta. Psykologisten perustarpeiden täyttyminen vaikuttaa merkittävästi koettuun onnellisuuteen ja hyvinvointiin.

Ryanin ja Decin mukaan psykologisia perustarpeita on kolme: vapaus, kyky saada asioida aikaiseksi ja yhteys toisiin ihmisiin. Daniel Pink soveltaa Ryanin ja Decin tutkimusta ja linjaa perustarpeiksi vapauden, hallinnan tunteen ja merkityksen tunteen. Roman Krznaricin mukaan ne ovat puolestaan vapaus, flow-kokemukset ja merkitys. Kaikissa linjauksissa tulee esiin sama perusajatus. Nimitänkin tässä suomeksi psykologisia perustarpeita nimillä vapaus, virtaus ja vastuu.

Vapaus

Vapaus tarkoittaa tunnetta siitä, että pystyt vaikuttamaan omaan elämääsi. Toisin sanoen, se tarkoittaa, ettei toimintaasi rajoita ylenpalttisesti toisten tahto ja toiminta, ja että pystyt kohtalaisella vaivalla saavuttamaan tavoitteesi.

Vapaus ei kuitenkaan tarkoita sitä, että voisit tehdä ihan mitä vaan päähän pälkähtää. Se tarkoittaa nimenomaan sitä, että voit toimia niin kuin on omalta kannaltasi paras. Kykenemme vaikuttamaan omaan ajatteluumme ja toimintaamme paljon vähemmän kuin yleensä luullaan. Siksi vapaudessa on vähintään yhtä paljon kysymys asenteistasi ja arvoistasi kuin käsillä olevista mahdollisuuksista.

Virtaus

Virtaus tarkoittaa sitä, että saat asioita tapahtumaan ja saavutat päämääriäsi. Se tarkoittaa sitä, että koet elämäsi pysyvän hallinnassa ja että saat aikaiseksi sen, minkä aloitat.

Virtaus ei tarkoita sitä, että tällaiset saavutukset olisivat aina helppoja. Päin vastoin, hallinnan tuntu ja flow-kokemus syntyy usein silloin kun pusket itseäsi kykyjesi äärirajoille.

Vastuu

Vastuu tarkoittaa sitä, että tiedostat vuorovaikutuksellisuutesi ja riippuvuutesi toisista ihmisistä. Se tarkoittaa sitä, että koet olevasi osa jotain ryhmää, oli kyse sitten perheestä, työtiimistä tai vaikkapa uskonnollisesta ryhmästä.

Vastuu tarkoittaa sitä, että koet voimakkaasti, että teoillasi ja elämälläsi on merkitystä myös toisille ihmisille. Vastuu liittyy myös läheisesti kokemukseen siitä, että olet osa jotain itseäsi suurempaa kokonaisuutta. Lukuisat tutkimukset ovat osoittaneet, että juuri viimeksi mainittu on yksi keskeisimpiä tekijöitä kestävän hyvinvoinnin ytimessä.

Sisäinen motivaatio koostuu siis vapaudesta, virtauksesta ja vastuusta. Jos nämä psykologiset perustarpeet tyydyttyvät, ihminen on onnellinen ja voi hyvin. Lisäksi vapaus, virtaus ja vastuu muodostavat vielä positiivisen kehän: vapaus mahdollistaa uuden kokeilemisen ja uusien virtauskokemusten kartoittamisen. Työskentelemällä flow-tilassa taitosi puolestaan karttuvat ja pystyt tekemään yhä hienompia asioita yhteisössäsi. Ja kun kannat vastuusi toisista ihmisistä ja teet flow-tilassa toisten puolesta arvokkaita asioita, ovat ihmiset usein valmiit myös kompensoimaan työtäsi. Tämä puolestaan lisää resurssien kautta vapauttasi, ja niin edelleen.

10 thoughts on “Vapaus, virtaus ja vastuu: Sisäisen motivaation kolme tukipilaria

 1. Kiintoisa juttu jälleen! Vastuu menee lähelle käsitteitä connectedness, liittyneisyys ja attachment. Kaikessa psyykkisessä kärsimyksessä voidaan ajatella olevan kyse yhteyden katkeamisesta johonkin: separaatioon läheisestä, tai sisäisestä objektista, tai esimerkiksi kokemukseen itsestä hyvänä ja pystyvänä.

  Siitä olen ihan eri mieltä etteikö näillä olisi tekemistä Maslown kanssa. Jos minut pudotettaisiin syyskuussa jonnekin Siperian tundralle, hyvinvointini olisi riippuvainen ensisijaisesti siitä saanko ennen kylmää ja kaamosta hommatua itselleni suojaa, ruokaa ja turvallisuutta. Sitten kun olisin saanut sinne kehitettyä jonkinlaisen perhokalastusimperiumin ja tuottoisan turistibisneksen, hyvinvointini riippuisi enemmän vapaudesta ja virtaamisesta 🙂 Arkisemmin voisi ajatella että monella nykysuomalaisella Maslow kyllä nostaa päätään joka kerta kun tili menee pakkasen puolelle tai kotiin tipahtaa perintäfirman kuori. Silloin flow saa odottaa parempia finansseja…

 2. Tuo vastuu on käsitteenä sellainen mitä olen pyöritellyt paljon. Meillä on varmaan vähän eri lähestymistapa siihen mitä vastuulla tarkoitetaan, mutta yksi erittäin iso osa omaa vastuukäsitystäni on se, että ihmisten pitää ottaa vastuu itselleen. Ja tämä ei tunnu olevan helppoa.

  Kuinka moni etenee elämäänsä autopilotilla, päätyy töihin ja parisuhteisiin sattuman kautta ja sitten vasta keski-iän kriisin yllättäessä alkaa oikeasti miettimään, että miten hitossa tähän on tultu? Elämä on jotain mikä on tapahtunut, ei jotain mitä on itse ohjattu.

  Tämä koko aihe on niin massiivinen, että ei tässä kannata enempää kirjoittaa mutta laitanpa muistilistalle, että jutellaan tästä kun nähdään 😉

  //sami

 3. Tuo ensimmäinen kohta eli vapaus on monelle tärkeä asia. Eli pystyy itse määräämään suuntansa. Ja tuo unohtuu monesti, että jos haluaa saada oikeasti elämäänsä eteenpäin niin pitää olla vapaus valita suuntansa. Ja minun ikäpolvella tuo vapaus eli ole niin sisäänrakennettu kuin nuoremmilla eli meille on sälytetty kasvatuksen kautta aika paljon rajoitteita sen suhteen, mikä on oikein.

  Mutta tässä iässä hiljalleen oppii ymmärtämään, että vapaus ei ole vapautta vaan sitä, että ottaa ohjat omiin käsiinsä.

  • Pakko kommentoida tähän kun liittyy omiin pointteihini tuossa edellisessä kommentissa: Vapautta ei ole ilman vastuuta. Eli kun ottaa ohjat omiin käsiinsä niin se tarkoittaa myös sitä, että ottaa itselleen vastuun lopputuloksesta. Oli se sitten hyvä tai huono.

   • Jep, vastuuta pitää olla. Mutta minun ikäpolvelle on sisäänrakennettu aika raskaasti erilaisia malleja joita kuuluu noudatta. Eli vastuuta siitä, että elämä on muotitettu määrättyyn malliin. Ja itse olen joutunut pohtimaan sen mallin järkevyyttä viimeaikoina melkoisen raskaasti.

    Eli vapaus ja vastuu kuuluu yhteen. Mutta väliin pitää yrittää eri suuntiin kuin sisäinen vastuu sanoo eli etsiä erilaista elämää. Ja silloinkin vastuu on kyllä itsellä.

 4. Päivitysilmoitus: Ajattelulla vauhtia uuteen vuoteen « Ajattelun ammattilainen

 5. Päivitysilmoitus: Toisenlaista johtamista | Sekalaista höpinää

 6. Päivitysilmoitus: Koti, uskonto ja isänmaa: sittenkin hyvän elämän tukipilarit? « Ajattelun ammattilainen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s