Tervetuloa totuuden jälkeiseen aikaan

Olet varmaan jakanut tämän hauskan Donald Trump-meemin. Olen itsekin luullakseni jakanut tämän aikanaan, ja eilenkin kun meemi alkoi taas kiertää sosiaalisessa mediassa, oli liipasinsormi herkässä. Sitten keksin kuitenkin kurkata, onko herkullinen lainaus totta.

No ei ole.

Me elämme totuudenjälkeistä aikaa. Jännä juttu on, ettei tämä totuudenjälkeisyys ole suinkaan syntynyt Facebookin ja Twitterin kautta. Ne vain lähinnä läpivalaisevat sen paremmin kuin koskaan aikaisemmin.

Kyse on tiedonsynnyn ongelmasta, joka on vaivannut ihmisajattelua vuosituhansia. Tästä totuuden suhteellisuudesta on syntynyt kokonaisia ajatussuuntia eksistentialismista kulttuurirelativismiin. Viime aikoina psykologit ovat innostuneet vahvistusvinoumasta: siitä, että sivuutamme useimmiten olemassaolevia uskomuksiamme haastavat väittämät.

Kun sanon me, tarkoitan sinä ja minä. Siis me – liberaalissa punavihreässä älykkökuplassa elävät sinänsä varmaan päältä päin katsoen ihan fiksut ihmiset – olemme vähintään yhtä idiootteja kuin ne ruostevyöhykkeen hillbillyt, joita me katsomme nenänvarttamme pitkin. Siis ne dorkat, jotka äänestivät nyt sitten Trumpin valtaan.

Mutta minkä Trumpin?

Tämän?

Vai tämän?

Vai tämän?

On esimerkiksi tavattoman mielenkiintoista selata Trumpin Twitter-tiliä ennen vaalikauden alkua. Misogynistisen kiihkoilijan sijaan Trumpin twiitit luovat vaikutelman lähinnä liberaalipolitiikasta innostuneesta self-help -gurusta. Voisiko olla, että tosi-TV-tähti ja myyntitykki on vaan soveltanut vaalikamppiksessaan oppejaan ja noudattanut vanhaa PR-kikkaa: any publicity is good publicity?

Sinä et tiedä mitään Donald Trumpista. Tämä johtuu siitä, että koko käsityksesi hänestä on syntynyt ihan poskettoman yksipuolisen mediatykityksen kautta – riippumatta siitä, kummassa kuplassa elät. Tieto on perusteltu tosi uskomus. Tosi iso osa uskomuksistasi Donald Trumpista (tai mistä tahansa palonarasta asiasta) ei vain ole totta.

Tästä tuskin tulee blogini suosituinta postausta. Myös me punavihreät liberaalit haluamme uskoa, että me tiedämme paremmin kuin muut. Eniten jakoja minun kuplassani saavatkin kirjoitukset, jotka kauhistelevat Trumpin valintaa. Samaten taas ”mamukriitikot” ja muut kohkaajat jakavat postauksia, jotka ihastelevat uutta miehekästä vapaan maailman johtajaa. Ei kukaan halua kuulla, että me olemme kaikki väärässä.

Yksi ratkaisu tähän toki on.

Voisimme nimittäin opetella mediakriittisyyttä.

Niin kuin esimerkiksi sen, että Snopes on ystävä. Kun ensi kerralla näet näpsäkän meemin, kurkkaa eka, mitä virheväittämiä ja urbaanilegendoja bongaavalla Snopesilla on asiasta sanottavana. Linkkaa vasta, jos Snopes näyttää vihreää. Tai jos meemisi jää Snopesin haaviin, linkkaa sen sijaan Snopesin teksti. Ja katso hämmästellen, miten jakamatta jättämäsi meemi saa tuhansia jakoja – ja totuutta puolustava linkkisi kaksi hyväksyvää nyökkäystä vähän nörtimmiltä kavereiltasi.

Sitä odotellessa suurimmaksi totuuden ideaalin ymmärtäjäksi jäänee Salaisten kansioiden Fox Mulder.

Totuus?

Se on tuolla jossakin.

7 thoughts on “Tervetuloa totuuden jälkeiseen aikaan

 1. Itse sinä sanot, että olen kuningas. Sitä varten minä olen syntynyt ja sitä varten tullut tähän maailmaan, että todistaisin totuuden puolesta. Jokainen, joka on totuudesta, kuulee minua.”

  ”Mitä on totuus?”

 2. Hyvä kirjoitus, Lauri! On todella outoa, että ns. fiksutkaan ihmiset eivät ymmärrä, että propagandaa tulee joka puolelta ja median ”totuudet” ovat aina jonkun ”totuudenpuhujan” kannalta sanottuja. Hyvä kysymys jokaisen ”faktan” kohdalla on kysymys siitä, ketä tuo ”totuus” hyödyttää.

  Muuten tuo Niiniluodon määritelmä ”tieto on perusteltu tosi uskomus” on minusta kyllä puhdas näennäismääritelmä. Mitä on ”tosi”, mitä ”uskomus”? Itse määrittelen tiedon olemassaolon muotona, tieto on eliö-ympäristö -järjestelmän rakenne, olemassolon tapa, joka mahdollistaa toiminnan tuloksia. Ei ole olemassa elävää oliota jolla ei olisi tietoa ja tiedon lisääntyminen merkitsee olemassolon lisääntymistä, mahdollisuuksia uusiin toimintamuotoihin ja uusien toiminnan tulosten saavuttamiseen. Muuten tämän vuoksi tietoa ei voi myöskään siirtää, sillä kukaan ei voi siirtää olemassoloaan toiselle.

 3. Nyt tuli napakka blogipostaus!

  Pientä ravistelua itse kunkin kuplaan missä elelee.

  Totisesti: truth is out there!

 4. ”Shakin’ The House”

  There’s a rumble, in the distance
  A trembling in the air
  It’s uncertain in direction
  Does is come from here or there?
  It’s approaching by the minute
  Does it lead you to despair?
  Feel it shakin’ your foundation
  When you haven’t got a prayer
  Everything that can be shaken will be shaken from within
  Better have your house in order when the shakin’ begins
  Shakin’ the house
  Shakin’
  Shakin’ the house
  You examine your foundation
  Does is stand on rock or sand?
  When the smoke clears does it bring fears
  When the houses fall or stand
  In the fire od refining with flames too high to douse
  You remember someone saying
  It’s beginning in the house
  But don’t fear when it comes near
  And you see the raging fire
  If you hold fast it will all pass
  Til your heart has His desire

 5. Niinpä. Trump on kuitenkin kiistatta kampanjapuheissaan lietsonut rasismia, vihaa, seksismiä. Nyt kansa on kiistatta valinnut tämän ihmisen näine puheineen maailman vaikutusvaltaisimpaan tehtävään. Keskeinen kysymys ja huoli ei riittävien faktojen puuttuessa ( vielä) ole todellinen Tump, vaan se Trump, jollaisen kansa tahtoi valita.

 6. Harri Rinne naamakirjassa kirjoittaa myö mielestäni aiheesta moniulttesesti… suosittelen lukaisemaan!

 7. Mainio kirjoitus, loistava jos se olisi tehty ennen vaaleja. Minuakin kiinnostaa totuus käsitteenä, mutta se mikä on totuus Trumpista on samantekevää. Minun elämässäni on niin paljon epävarmuustekijöitä, että Amerikan presidentin merkitys on siinä olematon. Aivan kuin ilmastonmuutos. Ei ole minulle väliä onko se totta vai ei, koska minä elän vaatimatonta elämääni totuudesta huolimatta, oikeaksi kokemallani tavalla, muita neuvomatta. Jos muut haluavat myrkyttää pallon se heille suotakoon ja minä ja lapseni kärsimme. Demokratia saa sen minkä ansaitsee.
  Sen sijaan jos ihmiskunta oppisi, että me emme yksilöinä tiedä mitään, emme Trumpista emmekä juuri mistään muustakaan, se ehkä oppisi malttamaan ja kysymään eikä väittämään. Vaikka ei täysin totta, se vaikuttaisi heti ja suoraan minun elämääni positiivisesti. Siis eläköön totuus, mutta ei mikä tahansa totuus vaan se, millä on merkitys.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s