3 tapaa ajatella lateraalisesti

Lateraalinen ajattelu rikkoo parkkiintuneita ajattelun kaavoja. Opettelemalla taitavaksi lateraaliseksi ajattelijaksi pystyt löytämään nopeasti uusia näkökulmia ja ratkaisumalleja käsillä oleviin ongelmiin. Taitava lateraalinen ajattelija toimii pulmatilanteessa MacGyverin veroisella älyllisellä ketteryydellä ja selättää pulman kuin pulman käden käänteessä. Seuraavassa esittelen kolme keskeisintä lateraalisen ajattelun metodia.

1. Hyödynnä sattumaa

Sattuman hyödyntäminen tarkoittaa sitä, että tuot tilanteeseen jonkin täysin sattumanvaraisen muuttujan, jolla ohjaat tilannetta uuteen ja yllättävään suuntaan. Satunnaismuuttuja synnyttää uudenlaisia mielleyhtymiä, jotka irrottavat ajatuksesi parkkiintuneelta uraltaan.

Voit esimerkiksi kirjoittaessasi valita jonkin näkemäsi esineen ja kytkeä sen mukaan kirjoitukseesi. Artikkeli syvänmerenkaloista voi saada aivan uusia ulottuvuuksia, kun kytket siihen mielteitäsi esimerkiksi leivänpaahtimesta. Kenties leivänpaahtimen hehkuvat vastukset saavat huomiosi kiinnittymään syvänmerenkalojen valaisukykyyn. Näin artikkelisi saa aivan uudenlaisen näkökulman.

2. Turvaudu järjettömyyksiin

Ajattelurutiineja voi rikkoa esittämällä jonkin näennäisesti mielettömän ehdotuksen, joka pyritään ottamaan tosissaan. Formula 1 -sarjan aktiivijousitus keksittiin kuulemani mukaan seuraavasti. Insinöörit pohtivat kuumeisesti, miten jousituksen saisi pelaamaan jouhevammin. Tuloksia ei kuitenkaan saatu aikaiseksi perinteisin menetelmin.

Lopulta yksi insinööreistä keksi hyödyntää lateraalista ajattelua. Mitäpä jos kilpa-autoon löisikin alle neliskanttiset renkaat? Nelikulmaiset renkaat johtaisivat säännöllisiin töyssyihin, joita jousitusta ohjaava tietokone voisi ennakoida, mahdollistaen näin pehmeän kyydin.

Kenties pyöreärenkainenkin auto voisi hyötyä ennakoivasta jousituksesta: autoon voisi asentaa sensorin, joka tunnistaisi tien epätasaisuudet, joiden nojalla tietokone ennakoisi töyssyjä. Näin jousitus toimisi puhtaasti mekaanista laitetta jouhevammin.

3. Esitä haaste

Haastaminen tarkoittaa sitä, että kyseenalaistat jonkin itsestään selvältä vaikuttavan seikan ja mietit, mitä seuraisi, jos näin ei olisikaan. Haastava ajattelu on johtanut parhaimmillaan radikaaleihin tieteellisiin vallankumouksiin. Joskus esimerkiksi nämä kysymykset ovat olleet radikaaleja haasteita: “Mitä jos aurinko ei kierräkään maata?” ja “Mitä jos aika ei kuljekaan aina samaa tahtia?” Näistä haasteista seurasivat kopernikaaninen käsitys aurinkokunnasta ja Einsteinin suhteellisuusteoria.

Nykyaikana haastaminen voi tarkoittaa esimerkiksi kysymystä: “Mitä jos voisin olla kahdessa paikassa yhtä aikaa” tai “Mitä jos ympyrä olisi kulmikas?”. Nämä kysymykset ovat ensi silmäyksellä pitkälti mielettömiä, mutta saattavat ravistella hereille aivan uudenlaisia tapoja tarkastella jotakin käsillä olevaa ongelmaa.

Lateraalisen ajattelun mestariksi voi kouliintua ylläolevien menetelmien ohella ratkomalla arvoituksia sekä lukemalla ja kertomalla vitsejä. Sekä arvoitukset että huumori nojaavat usein tyypillisten ennakkokäsitystemme harhaanjohtavuuteen. Moni arvoitus ratkeaa vasta, kun luovumme jostakin näennäisen välttämättömästä ennakkokäsityksestämme.

Voit tutustua lateraaliseen ajatteluun myös lukemalla Edward de Bonon klassikkoteoksen Lateral Thinking. Lisää luovan ajattelun apuja löydät Filosofian Akatemian Luovan työn oppaasta.

8 thoughts on “3 tapaa ajatella lateraalisesti

 1. Kävin juuiri katsomassa Liisa Ihmemaassa elokuvan; matemaatikko Carroll ilmeisesti käytti tätä metodia hyvin: putominen kaninkoloon – aivan toiseen ulottuvuuteen, jossa vahat matematiikan säännöt eivät pelaakaan…

  Kirjoittaessa on tosi käytännöllistä esim. tilanteessa, jossa ei oikein löydä hyvää ilmaisua jollekin asilla, kirjoittaa siihen ensi alkuun ns. puuta heinää. Ja kappas, kuten sanoit: palatessasi löydät yllättäen jotain tuoretta!

  Hyviä neuvoja!

 2. Tammikuu44,

  Kiitos kommentistasi!

  Lewis Carroll oli totta tosiaan varsinainen lateraaliajattelun uranuurtaja. Carroll totesikin joskus, vaikka matemaatikko olikin: ”Joskus olen ehtinyt uskoa jo peräti kuusi mahdotonta ajatusta ennen aamiaista.”

 3. Käytännössä tuntuu siltä, että hyvin usein suurimpia esteitä asioiden ratkaisemiselle on se mitä luulemme tietävämme etukäteen. Usein otamme tilanteissa seikkoja annettuina, jotka eivät niitä ole. Tai voivathan ne olla, mutta ongelma ei välttämättä ole järkevästi ratkeava, ellet ole valmis hylkäämään ainakin osan annetuista ehdoista.

  Loogis-rationaalinen ajattelu, joka pyrkii ratkaisemaan kunkin ongelman niin yksinkertaisesti kuin mahdollista usein auttaa sen selvittämisessä, mikä olisi asian yksinkertaisin, redusoiduin ratkaisu. Kun sen selvittää itselleen ensin voi sen jälkeen ajatella, että mikä tämän tilanteen annetuissa ehdoissa estää tämän `parhaan’ ratkaisun soveltamisen käytäntöön.

  Kirjoitan nyt kyllä liian kauniisti: Tarkoitan sanoa, että kaikki annetut puitteet, säännöt ja tabut on heti hylättävä, jos halutaan pystyä missään mielessä optimaaliseen lopputulemaan. Kun tällä armottomalla tavalla on ymmärretty miten asia on tai miten se pitäisi ratkaista, voidaan sitten seuraavaksi pohtia, miten tämä tieto voidaan soveltaa käytäntöön siinä varsinaisessa kontekstissa, jossa ollaan.

  Tyypillinen ajattelun helmasynti on kunkin kontekstin ääneensanomattomien rajoitusten hiljainen automaattinen hyväksyntä ja sen kritisoiminen, jos joku tästä normista tohtii poiketa.

 4. Susanna,

  Erinomaisia pohdintoja! Ennakko-olettamuksiin pitäytyminen seuraa nähdäkseni toimintamme ja ajattelumme taloudellisuudesta. Emme näe turhaan vaivaa muuttaaksemme rutiineja, jotka ovat tähän asti toimineet. Nuo samat rutiinit kuitenkin usein johtavat myös ongelmatilanteisiin.

  Nähdäkseni lateraalinen ajattelu on elintärkeä taito juuri silloin, kun ongelmatilanne seuraa rutinoituneesta ajattelusta. Mutta kuten esimerkiksi luovuusguru Michael Michalko korostaa, ei jatkuva lähtökohtien kyseenalaistaminen ole kuitenkaan kovinkaan hedelmällistä; ajattelusta tulisi aika työlästä, jos joutuisimme joka kerta miettimään perusteelliset uskomuksemme uusiksi.

  Nähdäkseni MacGyver-ajattelun ydin onkin ketteryys: kyky tarvittaessa heittää vanhat uskomukset romukoppaan ja suunnata avoimin mielin uutta päin.

 5. Päivitysilmoitus: 4 keskeisintä loogisen päättelyn metodia « Ajattelun ammattilainen

 6. Päivitysilmoitus: Mikä ihmeen alitajunta? « Ajattelun ammattilainen

 7. Päivitysilmoitus: Missä on sinun läpimurtosi? « Ajattelun ammattilainen

 8. Päivitysilmoitus: Lateraalinen ajattelu | Sekalaista höpinää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s