Missä on sinun läpimurtosi?

Google kehittää kilpailijaa Facebookille. Toistaiseksi Googlen yritykset ottaa sosiaalista mediaa haltuun ovat kompuroineet Buzzista Waveen. Koska sosiaalisessa mediassa piilevät kuitenkin valtavat rahavirrat, haluaa myös hakukonejätti osansa potista.

Monet suuryritykset toimivat juuri näin: ne bongaavat olemassa olevan ilmiön ja pyrkivät rakentamaan sille elinkelpoisen kilpailijan. Tästä kertovat esimerkiksi lukuisat iPhone-kloonit siinä missä Facebook- ja Twitter-imitaatiotkin. Ongelmana on kuitenkin, että kloonaamalla syntyy lähes aina kakkoslaatua. Ja vaikka markkinoilla pysyykin mukana kopio tai kaksi, on uutta tuotetta lähes mahdotonta mahduttaa hyllylle tungoksen sekaan siinä vaiheessa kun ilmiö on jo yleistä tietoutta.

Olennaista on siis keksiä uusi läpimurto.

Tämä on se salaisuus, joka avittaisi Nokian takaisin kärkikahinoihin, ja joka on nostanut niin Facebookin kuin Applenkin maailman teknokentän johtotähdiksi. Facebook ei ollut uusi, parannettu versio IRC-galleriasta tai keskustelufoorumista. Nettinörttien tai ventovieraiden sijaan Facebook yhdisti sinut vanhoihin luokkakavereihisi ja toi koko tuttavapiirisi tietokoneesi työpöydälle. Facebook määritteli kokonaan uusiksi sosiaalisen internetin.

Samalla tavoin iPhone mullisti radikaalisti mobiililaitemarkkinat. Apple ei tuonut markkinoille uutta puhelinta. Se toi markkinoille ensimmäisen värkin, jolla internetiä pystyy selaamaan ongelmitta myös tien päällä. Se, että iPhone on kehno puhelin osoittautui sivuseikaksi: Applen ihmelaite tuottaa enemmän voittoa kuin muiden valmistajien värkit yhteensä.

Nyt kilpailijat pelaavat Applen ja Facebookin kentällä, ja tilanne on samanlainen kuin Lassin ja Leevin jenkkifutisottelussa: jos Lassi joutuu koville, Lassi muuttaa sääntöjä. Ainoa tapa tehdä todellinen läpimurto on hypätä ulos pelistä, keksiä uusi peli, ja palata sen kanssa kentälle. Silloin voit itse sanella säännöt, ja muut seuraavat perässä.

Uuden keksiminen ei ole kuitenkaan aivan helppoa. Läpimurron löytäminen edellyttää ensiksikin olemassa olevien lähtökohtien kyseenalaistamista. Tässä auttaa lateraalinen ajattelu. Vasta rikkomalla urautuneet ajatusmallit voi synnyttää jotakin todella uutta. Pelkkä uutuus ei kuitenkaan vielä riitä. Sinun täytyy myös selvittää, minkä läpimurron juuri sinä pystyt tekemään. Mitä sellaista uutta voit tehdä, joka tuottaa merkittävää arvoa toisille ihmisille? Toisin sanoen: mikä on siilikonseptisi?

Läpimurto ei synny apinoimalla. Se syntyy kyseenalaistamalla olemassa olevat puitteet ja tarjoamalla jotakin uutta, ainutkertaista ja arvokasta, joka nousee juuri sinun yksilöllisestä intohimostasi. Missä piilee sinun läpimurtosi?

11 thoughts on “Missä on sinun läpimurtosi?

 1. Juuri näin. Tätä ajattelua on ehkä helpompi sisäistää esimerkiksi keskustelu-analogian kautta: Ne jotka aloittavat keskusteluja ovat kiinnostavampia kuin keskusteluihin myöhemmin liittyvät.

  Jokaisella meistä on yhtäläinen tilaisuus luoda jotain uutta, mutta kovin suuri prosentti jättää tilaisuuden käyttämättä. Uuden luominen on prosessi, joka saa aivot ylikierroksille ja eihän pään sisäinen epämukavuus ole kovin siisti olotila.

  Millä tavoin itse olet selättänyt ns. luomisen tuskan?

  • Juuso, kiitos kommentista!

   Luovuuteen liittyy myös paljon estoja: meille on tolkutettu pienestä pitäen, että luovuus on vain erityisyksilöiden ominaisuus, samalla kun mukulat ovat toinen toistaan luovempia, kunhan vain saavat toteuttaa itseään.

   Omalla kohdallani tuskastuin joitakin vuosia sitten juuri tuohon luomisen tuskaan. Löin Amazoniin hakusanaksi ”Creativity” ja aloin kahlata matskuja läpi.

   Merkittävin läpimurto itselleni oli oppia keräämään aktiivisesti uusia ideoita ja inspiraation lähteitä talteen. Nykyään arkistoin ne vielä Evernoteen niin, että pääsen niihin koska tahansa käsiksi. Viimeiseen puoleentoista vuoteen en ole kertaakaan joutunut ns. valkoisen paperin kammon kouriin: Evernotessa on tällä hetkellä 4000+ muistiinpanoa, joten uuden artikkelin tms. kirjoittaminen on helppoa: lataa vain sopivat muistiinpanot esiin.

   Jos olet kiinnostunut aiheesta, käsittelen luovaa työtä siivittäviä menetelmiä Filosofian Akatemian Luovan työn oppaassa, joka löytyy täältä:
   http://bit.ly/bBFFWb

   Evernoten käyttöä taas käsitellään Laajennetun mielen oppaassa, joka löytyy täältä:
   http://bit.ly/boC4e5

   Kuinka ollakaan, ensi keskiviikon blogikirjoitus liittyy myöskin juuri tähän luovaan prosessiin :).

   • Mulla tulee nykyään helposti pari-kolme postausta päivässä, kun PIDÄN HOMMAN SIMPPELINÄ.

    Jos tulee, vaikkapa Sailan kanssa keskustellessa, mieleen ajatus jonka haluan jakaa, jaan vain sen niin tiiviisti kuin osaan enkä yritä kirjottaa mitään romaania.

    Megahelppoa sekä mulle että lukijalle.

    Ja toinen kikka: Paljon ulkoilua paljain jaloin, inspiroivaa seuraa ja kerrassaan hauskaa ja antoisaa elämää. Kirjailijan päätehtävä on elää niin siistiä laiffia, että on jotain mistä kirjottaa.

    Ei pelkästään ”Think outside the box”, vaan ennen kaikkea ”Live Outside The Box!!”

    Kun aamusta iltaan elää ja toimii laatikon ulkopuolella ja rikkoo jatkuvasti jokaista normia mikä mieleen tulee ja paria muutakin vielä siihen päälle, tulee luova ajattelu sen jälkeen aika itsestään.

 2. Koulu ei taida tässä ihan kauhiasti auttaa 🙂

  Kaikki tuo on helppoa sen jälkeen, kun käyttää ensin kymmenen vuotta kaiken sen auktoriteettiajattelun poisoppimiseen, mihin Maailman Paras Koulujärjestelmä sun pakottaa ja tehokkaasti aivopesee parin ekan vuosikymmenen aikana.

  Mun piti viettää pitkään aikaa reppureissaajana ja kärsiä kuolemantaudista ennen kuin uskalsin taas alkaa ajattelemaan omilla aivoilla ja hyödyntämään rohkeasti omia vahvuuksiani.

  Sitä ennen tuntui, että aina piti kysyä joltain lupa tai saada jonkun kuvitteellisen ”auktoriteetin” hyväksyntä ennen kuin voi alkaa tehdä sitä omaa juttuaan.

  • Olli, kiitos kommentista!

   Nykyinen koulujärjestelmä ei tosiaankaan valmista ihmistä kovinkaan tehokkaasti elämään. Koulu opettaa tehokkaasti vain muutaman taidon: lukemisen, kirjoittamisen, laskemisen ja sääntöjen seuraamisen. On ollut mielenkiintoista perehtyä nykyisen koululaitoksen historiaan: sen juurethan juontavat teolliseen vallankumoukseen. Koulu toimiikin tehokkaasti juuri tehdastyöläisen kouluttamisessa. Laitan tästä myös näillä näkymin ensi viikolla blogitekstin ylös, jossa käsittelen aihetta laajemmin.

   Oma tarinasi on kyllä innostava – lisää tällaista! Onneksi muutoksen tuulet puhaltavat, ja ajatus oman elämän haltuun ottamisesta alkaa hissukseen hiipiä ihan valtavirta-ajatteluunkin. Nyt kun saadaan vielä poliittinen painopiste keikautettua rahan haalimisesta onnellisuuteen, niin tästä voi tulla vielä aivan mainio yhteiskunta.

   • Jotenkin veikkaan, että Ajattelun Ammattilainen.Fi tulee olemaan merkittävässä roolissa, kun kysyntä näille hyvin muotoilluille vahvistaville ajatuksille nousee räjähdysmäisesti lähivuosina, ellei jo -kuukausina.

    Hienosti jaksat vääntää rautalangasta, ja kerrata niin että siilikonseptit sun muut alkavat minullekin (ja varmasti muillekin lukijoille) pikkuhiljaa tulla tutuiksi (kun niihin tarpeeksi monta kertaa törmää).

    Seuraavassa vaiheessa blogisi lukija alkaakin opettaa oppimaansa jo eteenpäin – kuten mekin tavallaan opetamme mm. Seth Godinin sanomaa.

    Innolla odotan jo Laurin Koulupostausta!!

   • Hei!

    Tekstisi ja lukijoiden kommentit osuivat naulan kantaan. Luovaan ajatteluun ja läpimurron tekemiseen liittyen löysin mielenkiintoisen videopätkän: http://www.youtube.com/watch?v=u6XAPnuFjJc , jossa hauskalla tavalla kuvataan työn tuottavuutta, luovaa ajattelua ja motivointia ylipäänsä. Tässä olisi monilla yrityspomoilla opittavaa!

    Koulujärjestelmä ja yhteiskunnan normisidonnaisuus mietityttää myös minua. Olen huomannut, että mitä koulutetumpi henkilö, sitä helpommin ajautuu toimimaan yhteiskunnan odotusten mukaan, ja ikäänkuin unohtaa, mikä se oma intohimonsa onkaan. Pienen lapsen äitinä pohdin, miten suojelen omaa lastani tulevalta ”roolitukselta” ja tiettyyn muottiin kasvamiselta koulujärjestelmän (ja miksei toki jo päiväkodin) ollessa melko kaavoihin kangistunut. Toivottavasti se lapsen aitous säilyy ja sitä osataan tulevaisuudessa vaalia.

    Terkuin Suvi

    PS. Jenkkilässä alkanut uusi tosi-tv ohjelma (Breakthrough with Tony Robbins) käsittelee myös läpimurtoa, vaikuttaa mielenkiintoiselta: http://www.tonyrobbins.com/breakthrough/

   • Suvi,

    Kiitos kommentista ja loistavasta linkistä! Linkittämässäsi videossa käsitellään tosian oivallisesti, mihin motivaatio ja todellinen tuottavuus perustuu.

 3. Yksi mielestäni parhaimpia kirjoja uuden läpimurron tekemiseen (ja oman läpimurron löytämiseen) on Frans Johanssonin Medici-ilmiö.
  Eri alojen ja asioiden yhdistely voi tuottaa ´välimaastoinnovaation´.
  Välimaastosta puolestaan voi löytyä juuri minun läpimurtoni. Läpimurtoa tosin tuskin tapahtuu ilman 10 000 tunnin harjoittelua =D

  Nokkela kaveri voi vapaasti menestyä muuttamalla sääntöjä mutta olisi toivottavaa, ettei se johda liialliseen ahneuteen – rahan haalimiseen.

  Nopeasti ohimennen: kiitoksia ajatuksia herättävästä blogista! Postauksesi ovat hyvin kirjoitettuja, sopivan mittaisia ja virkistävät kunnolla mielennystyröitä.

  ”Ajatellaan niin hyvin kuin osataan, ja katsotaan mihin se riittää” 😉

 4. Mikko,

  Kiitos kommentista! En ole Johanssonin kirjaa lukenut, mitä nyt joskus vähän selaillut. Se vaikuttaa kyllä mielenkiintoiselta. Ja lienet oikeassa, että läpimurto, ainakin jos sitä ajatellaan tuolla Apple-tasolla, edellyttää pitkällistä harjoittelua. Toisaalta, jos oma siilikonsepti löytyy, tulee harjoitus oikeastaan ihan itsestään: jos ansaitset tekemällä sitä, mitä rakastat, teet sitä päivät pitkät ja samalla harjaannut siinä paremmaksi. (Tietysti tämä on hieman yksinkertaistettu: 10 000 tuntia edellyttää myös sitä, että rimaa nostetaan hiljalleen. Mutta toisaalta: aika harva jaksaa puurtaa samaa juttua vuodesta toiseen, erityisesti jos motivaationa on oma intohimo.)

 5. Päivitysilmoitus: Missä lymyää uusi vihainen lintu? | Ajattelun ammattilainen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s