Ennen oli paremmin – ja muita hyvän elämän myyttejä

Internet on nykypäivän informaatioähkyn aiheuttaja numero yksi. Monet meistä unelmoivat ajasta ennen internetiä – kun sähköposti ei varannut huomiota joka toinen minuutti, kun Facebook-koukku ja klikkauskierre eivät uhanneet seinän takana. Kunpa nettiä pääsisi karkuun!

The Verge-lehden toimittaja Paul Miller sai netistä tarpeekseen. Hän rohkaistui ja löi hanskat tiskiin. Miller päätti irtautua netistä kokonaiseksi vuodeksi. Tulokset olivat hämmästyttävät.

Aluksi Miller oli onnensa kukkuloilla. Elämä ilman internetiähän on aivan huikeaa. Ihmissuhteet tapahtuvat kahviloissa, eivät Facebookin chatissa. Tieto löytyy kirjoista – ei loputtomasta googlauskierteestä. Ja keskittyminen on monin verroin helpompaa kun huomiota ei varaa tämän tästä internetin ihmemaa.

Mutta.

Alkuinnostuksen jälkeen Millerille alkoi valjeta, ettei asia kenties olekaan niin yksioikoinen kuin luulisi. Itse asiassa ilman internetiä monet nykyään itsestään selvät asiat muuttuvat tavattoman vaikeiksi. Tietoa ei löydykään noin vain tarvittaessa. Ei niille Facebook-ystäville tulekaan soitettua. Ja elämä ilman internetiä on oikeastaan tavattoman tylsää.

Juuri niin: elämä ennen internetiä ei ollut mitään riemukasta ihanasta ihmiskohtaamisesta toiseen kirmaamista. Päin vastoin, sohvalla tuli löhöttyä ihan yhtä paljon kuin nytkin. Silloin vaan aika kului kanavasurffaten tai Teksti-TV:tä tuijotellen. Nyt on sentään Facebook, jolla voi ottaa nopeasti ihanaan kaveriin yhteyttä, tai StumbleUpon, jolla voi aivottoman kanavapujottelun sijaan tehdä älyllisiä huippulöytöjä yhdellä hiiren klikkauksella.

Kuten kollegani Frank Martela on terävästi osoittanut viimeisissä blogikirjoituksissaan, aika kultaa muistot. Meillä on taipumus korostaa mennessä sitä, mikä on ollut hyvin – siis niitä aah niin ihania kahvihetkiä kavereiden kanssa. Samalla tylsyyden puuduttamat hetket vaipuvat unholaan yhdessä kaikkien niiden turhauttavien päätä seinään lyömisten kera, jotka nykyteknologialla ratkeavat sormia napsauttamalla.

Itse asiassa sama nostalgisointi kohdistuu ihan kaikkeen teknologiaan. Mietipä, kuinka ihanaa on lähteä vaikkapa kahden päivän patikkaretkelle metsän siimekseen. Kyllähän makkaranpaisto ja sateen ropinan kuunteleminen teltan kattoa vasten pesevät kuivan konttorityön sata–nolla. Mutta entäpä jos palattaisiinkin kokonaan tällaiseen elämänmuotoon? Jos joka päivä pitäisi raapia päätä sillä, miten pysyä lämpimänä tai saada ruokaa pöytään, ei se elämä enää niin auvoista olisikaan.

Ihanat väläykset nuotiotulesta tai älykännykättömästä kahvihetkestä muodostavat kontrastin arkeen, joka saa menneet elämäntavat näyttämään houkuttelevilta. Tosi asiassa teknologian kehityksellä on kuitenkin selkeä syy: se, että olemme halunneet ratkoa todellisia ongelmia. On kuitenkin aika siistiä, että on sähkövalo ja sisävessa, lentokoneet ja – kyllä – internet.

Nämä läpimurrot ovat vieneet ihmislajia hurjaa vauhtia parempaan suuntaan. Kyse ei ole myöskään vain siitä, että olisi vähän helpompaa kuin ennen. Myös inhimillisen kärsimyksen määrä on vähentynyt radikaalisti viime vuosikymmeninä, samalla kun yhä useampi voi tavoitella elämässään yksilöllisesti kiinnostavimpia päämääriä.

Koska teknologian inhimilliset haittapuolet (puhumattakaan muusta vielä selvittämättömästä kuten esimerkiksi ympäristökysymyksistä) ovat kuitenkin aivan todellisia ilmiöitä, mitä sitten tehdä? Amish-yhteisöön liittyminen tuskin ratkaisee ongelmia lopullisesti; ennen oli paremmin vain omassa mielikuvituksessamme.

Keskeistä olisikin nähdäkseni rakentaa juuri nuotiohetken tapaisia kontrasteja tavalliseen arkielämään. Vaikka internet on ihana asia, liika on aina liikaa. Siksi olisikin hyvä tehdä tilaa myös muulle elämälle. Laittaa läppärin kansi kiinni iltakuuden jälkeen. Tai pitää vaikkapa digipaastoja, kuten bisnesguru Tony Schwartz opastaa.

Pidä kerran tai pari kertaa vuodessa sellainen viikon breikki, että jätät kaikki datavitkuttimet laatikon pohjalle. Osta parin kympin peruskännykkä ja käytä sitä yhteydenpitoon. Osta hyviä kirjoja ja aikakauslehtiä ja satsaa laatuaikaan ystävien kanssa. Datapaasto antaa pääkopalle hetken tilaa rauhoittua ja antaa menneen ajan auvosta hetkeksi parhaat palat ilman, että menetät teknologian mukanaan tuomaa arjen edistystä.

Itse asiassa jutussa ei ole kyse sen ihmeellisemmästä asiasta kuin patikkaretkessäkään. Vaikka teknologia on tuonut elämäämme paljon hyvää, joskus tekee hyvää palata hetkeksi menneen ajan rytmiin.

6 thoughts on “Ennen oli paremmin – ja muita hyvän elämän myyttejä

  1. Olen toiminnut tulkkina kohta 20 vuotta, enkä todellakaan haikaile niiden aikojen perään, jolloin diakriitismerkkiset (juuri tarkastin tämän sanan netistä 😉 kirjaimet piti etsiä erikoisvalikoista tai jopa rakentaa itse. Jolloin tiiliskiven kokoisia sanakirjoja piti raahata työpaikan ja kodin välissä eikä niitä sanoja usein löytynytkään. Tietoisesti nautin teknologian tuomista eduista – ja pistän koneet pois päältä, kun haluan tehdä jotakin muuta. Samalla tavalla suljin radion, kun halusin keskittyä työhön, opiskeluun tai lukemiseen joskus ennen. Teknologian ansiosta jää enemmän aikaan juuri niille asioille, jotka tekevät elämästä elämisen arvoista. Arvostan sitä, ettei ole pakko käyttää energiaa lähes kokonaan esimerkiksi eläinten tai puutarhan/peltojen hoitoon.

  2. Päivitysilmoitus: Kulutusjuhla » “Lyhyt datapaasto antaa menneen ajan auvosta parhaat palat”

  3. kunhan saadaan edes se puheohjaus niin voi vaikka vaihtaa autonrenkaat
    ruudun ääressä …

  4. Päivitysilmoitus: Valittamisen seireeninlaulu « Ajattelun ammattilainen

  5. Täytyy kommentoida väliin asioita joita täytyy lisätä. On asioita jotka oikeasti olivat menneisyydessä paremmin. Itse voisin laittaa vaikkapa elokuvat, laulut, kirjallisuus, kulttuuri missä syntyy oikeasti uusia taiteellisia asioita (paino sanalla uusi), aito omaperäisyys, käsite taiteilijasta ja taiteilijan syvällisyys ja isoihin asioihin keskittyminen, ihmisten, kuten julkkisten integriteetti koskien kaupallisuutta, viihteen poissaolo myrkyttämästä taidetta ja kulttuuria (nykyään viihde on tuhonnut vaarallisuuden ja laimeuden rajat ja valtaosa kaikesta kulttuurin tarjonnasta on viihdettä), vakava elämänasenne oli ennen suositumpaa, nykyään kevytmielisyyttä ja hätäisyyttä pidetään ihanteena ja suuria, aitoja tunteita vanhanaikaisina, julkisilla henkilöillä oli enemmän sanottavaa ennen, taiteilijoilla oli enemmän sanottavaa ennen, nykyään ei synny legendoja, ennen syntyi, nykyään taiteella ei ole persoonallisuutta, ennen oli…listaa voisi jatkaa loputtomiin

    Se että netistä vuokraa klassikkoelokuvan ei mielestäni vastaa käsitystä siitä että nykyään ovat asiat paremmin. Nämä saattavat kuulostaa pikkuasioilta verrattuna suurempiin (kuten ihmisoikeuksiin) mutteivät ne ole.

Jätä kommentti